Δεν ξέρω πώς ήταν η ζωή στη χώρα μας προτού φτάσει η ντομάτα. Δεν μπορώ καν να φανταστώ την ελληνική εξοχή χωρίς τα σπιτικά μποστάνια με τις ντομάτες να μεγαλώνουν κάτω από τον ήλιο και δίπλα από τα φασολάκια. Δεν έχω ιδέα πώς έκαναν παλιά οι νοικοκυρές τον κρασάτο κόκορα και με τι τρόπο έφτιαχναν τα λαδερά τους. Ξέρω ότι χωρίς ντομάτα καλοκαίρι δεν περνάει. Δεν είναι άλλο ένα λαχανικό στην κουζίνα μας. Είναι ο λόγος να έχουμε πάντα κάτι στο τραπέζι, ακόμα και τις ημέρες εκείνες που η υψηλή θερμοκρασία μάς απαγορεύει να βάλουμε κατσαρόλα στις εστίες ή ταψί στο φούρνο.

Φωτό: Δώρα Μάστορα
Γιατί η ντομάτα έχει το πλεονέκτημα να είναι το ίδιο νόστιμη ωμή όσο και μαγειρεμένη. Και, φυσικά, ο μεγάλος της ρόλος είναι αυτός που κέρδισε επάξια μέσα στη χωριάτικη σαλάτα. Εκεί όπου το ζουμάκι της μπλέκεται με το ελαιόλαδο, το ξιδάκι και το κρεμμύδι για να γίνει αφορμή για το απόλυτο έδεσμα, την πιο αποδεκτή gourmet γουρουνιά, τη βούτα του ψωμιού μέσα στο πιάτο. Αν είναι ένα πράγμα που κατανοώ στους τουρίστες, αυτό είναι η εμμονή τους με την ελληνική σαλάτα. Ή μήπως είστε από εκείνους που δεν τρώνε καν σαλάτα όταν πιάνει η ζέστη;

Φωτό: Δώρα Μάστορα
Ντάκος, η καλύτερη σαλάτα
Η παραδοσιακή κρητική σαλάτα με το κρίθινο παξιμάδι που ονομάζουν «κουκουβάγια», την τριμμένη ντοματούλα, τη μυζήθρα, το ελαιόλαδο, την κάππαρη και τη ρίγανη αναγνωρίστηκε ως η καλύτερη παγκοσμίως από το TasteAtlas. Πριν από αυτό, είχαμε προλάβει όλοι οι Έλληνες να βάλουμε τον ντάκο στη διατροφή μας ή στο μενού της ταβέρνας αναγνωρίζοντας την ικανότητά του να μας χορταίνει, να μας ομορφαίνει και να μας θρέφει με τον πιο δροσερό και ανάλαφρο τρόπο.

Φωτό: Δώρα Μάστορα
Βέβαια, όταν έχεις ντομάτα στο σπίτι, μπορείς να κάνεις ακόμα περισσότερα πράγματα. Για παράδειγμα, έχεις τη δυνατότητα να ασπαστείς την κουλτούρα της απλότητας και να την απολαύσεις μόνη της με θαλασσινό αλάτι ακούγοντας τους κρυστάλλους να σπάνε ανάμεσα στα δόντια σου και νιώθοντας τη γλύκα της να μπερδεύεται τέλεια με την αλμύρα. Αν περνάς φάση δημιουργίας, ανεβαίνεις μια πίστα παραπάνω και φτιάχνεις τις πιο εύκολες μπρουσκέτες. Τρεις φέτες ψωμιού – ακόμα και μπαγιάτικου– στην τοστιέρα, μία πλούσια στρώση κρέμας τυριού ή ανθότυρου, ντοματίνια σε φέτες, αλάτι, πιπέρι και ό,τι άλλο σου βρίσκεται.

Φωτό: Δώρα Μάστορα
Άλλος ένας καλός συνδυασμός με ουσία και θρεπτική αξία είναι αυτός της ντομάτας με την ελιά και το παξιμάδι, τον οποίο μάλιστα απενοχοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια αφού παλαιότερα τον περιφρονούσαμε ως κάτι εξαιρετικά φτωχικό για να ασχοληθούμε μαζί του. Βέβαια, από τότε που το ελαιόλαδο προσφέρεται μαζί με προζυμένιο ψωμί στα καλύτερα εστιατόρια, όλοι νιώθουμε άνετα να βγάλουμε τα παξιμάδια μας έξω και να βιώσουμε απροβλημάτιστα την αληθινή γεύση.

Φωτό: Δώρα Μάστορα
Εννοείται ότι με την ντομάτα ταιριάζουν τα πάντα. Τριμμένη πάνω στα μακαρόνια είναι ένα γαστρονομικό θαύμα. Το ίδιο και δίπλα σε ένα τηγανητό αβγό ή κοντά σε ένα μπιφτέκι. Μην ακούτε λοιπόν εκείνες τις υποκριτικές φωνές που απαρνιούνται το φαγητό το καλοκαίρι. Μόλις βρείτε μποστάνι, τρέξτε μέσα, πάρτε μια ντομάτα, δαγκώστε την και ζήστε μια στιγμή απόλυτης ευτυχίας.
