Τα Κουμπαράκια , οι καλύτεροι μεζέδες της Λέρου

Σε ένα νησί με μεγάλη παράδοση στην αλιεία, ένας πατέρας και οι δυο γιοι του βγάζουν με το καΐκι τους φρέσκα ψάρια και στη συνέχεια τα μετατρέπουν σε φοβερούς μεζέδες για ούζο και κρασί.

Τα Κουμπαράκια , οι καλύτεροι μεζέδες της Λέρου

Ο Γιώργος Κουμπάρος, γέννημα-θρέμμα της Λέρου, είχε από παιδί μεγάλη αγάπη για τη θάλασσα. Ίσως γιατί ο προπάππους του, Ηλίας, ήταν δεινός τρατάρης και διχτυάρης και το ψάρεμα δεν είναι καθόλου δύσκολο να του γίνει εμμονή. Παρόλο που ο Γιώργος εργαζόταν σταθερά στο δήμο του νησιού, έβρισκε πάντα ευκαιρίες να ακολουθεί τους φίλους του που είχαν γρι γρι ή τράτα, ενώ πριν από περίπου 15 χρόνια κατάφερε να αποκτήσει το δικό του καΐκι και να δεθεί ακόμα πιο πολύ με τη θάλασσα.

Ο Γιώργος Κουμπάρος με τους γιους του, Δημήτρη και Μάριο, οι οποίοι αγάπησαν το ψάρεμα όσο κι εκείνος. Φωτό: Χρήστος Καββούρης

Μαζί του συνήθιζε να παίρνει τους δύο γιους του, τον Δημήτρη και τον Μάριο, ενώ τα δύο μικρότερα παιδιά του, η Κατερίνα και ο Άγγελος, έμεναν στο σπίτι με τη σύζυγό του, Πόπη. Έτσι, οι δυο γιοι του αγάπησαν το ψάρεμα, τα δίχτυα και τα παραγάδια όσο εκείνος. Μαζί τους ανοιγόταν στην Καλόλιμνο, στο Φαρμακονήσι, στους Λειψούς και σε όποιο άλλο νησάκι φημίζεται ως ψαροτόπι, μαθαίνοντάς τους τα μυστικά της δουλειάς.

Η ψαριά της ημέρας ξεδιαλέγεται και κάποια από τα ψάρια μεταφέρονται στο παραδοσιακό εργαστήριο της οικογένειας, στη θέση Σπηλιά. Φωτό: Χρήστος Καββούρης

Όταν τους συναντήσαμε στο λιμανάκι, στο Παντέλι, είχαν μόλις γυρίσει από τα ανοιχτά και ξεδιάλεγαν τα ψάρια τους. Άλλα θα τα πουλούσαν, άλλα θα τα κρατούσαν για δική τους χρήση και τα πιο μικρά θα τα μάζευε ο Γιώργος για να ταΐσει μια στρατιά από γάτες που τον έχουν μάθει και τον ακολουθούν σε κάθε του βήμα. Μετά, ανεβήκαμε στη θέση Σπηλιά, εκεί όπου είναι το σπίτι τους αλλά και το παραδοσιακό εργαστήριο για αλίπαστα που άνοιξαν πρόσφατα. Η ιδέα για να επεξεργάζονται τις ψαριές τους και να δημιουργήσουν ένα νέο προϊόν ήταν του Μάριου, ο οποίος εκτίμησε καλά την παλιά συνταγή του παππού που είχε ο Γιώργος.

Ο Μάριος Κουμπάρος σκέφτηκε να αξιοποιήσουν την παλιά συνταγή του παππού για αλίπαστα, δημιουργώντας προϊόντα με τα φρέσκα ψάρια που βγάζουν καθημερινά με το καΐκι. Φωτό: Χρήστος Καββούρης

Έτσι ξεκίνησαν με τον παστό κολιό και προχώρησαν στο γαύρο, μαρινάτο και παστό, ο οποίος ωστόσο δεν είναι το μικρό ψάρι που έχουμε στο μυαλό μας αλλά ένα πιο μεγάλο που στη Λέρο το λένε γαυρομάνα. Έδωσαν στα αλίπαστά τους το όνομα Το Κουμπαράκι και πλέον έχουν μαθευτεί σε όλο το νησί συγκεντρώνοντας τα καλύτερα σχόλια.

Τα αλίπαστα Κουμπαράκι βρίσκονται πλέον σε όλη τη Λέρο, ενώ η οικογένεια σύντομα θα επεκτείνει την παραγωγή της και σε νέα προϊόντα. Φωτό: Χρήστος Καββούρης

Η αλήθεια είναι ότι κι εμείς που τα δοκιμάσαμε εντυπωσιαστήκαμε από την αγνή τέλεια γεύση τους. Στα άμεσα σχέδιά τους είναι και το σκουμπρί, μαρινάτο και παστό, όπως και το ξιδάτο χταπόδι. Ανυπομονούμε για τα νέα τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version