Αποτελούν παιδική μας απόλαυση και μνήμη από τις γιαγιάδες μας, που συνήθως είχαν πάμπολλα πολύχρωμα βαζάκια με γλυκά και μαρμελάδες αραδιασμένα σε κάποια μεριά της κουζίνας τους – ή, μάλλον, σε κάποιο ράφι ψηλά για να μην τα φτάνουμε ως πιτσιρίκια. Κι αν από κάποια ηλικία και μετά αποφασίσαμε να βάλουμε μόνοι μας φρένο στον εαυτό μας και να μη βουτάμε κρυφά τα κουταλάκια στο βάζο, πλέον δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο αυστηροί. Τα γλυκά “του κουταλιού” θεωρούνται μια αρκετά υγιεινή επιλογή επιδορπίου· τιμούν την εποχικότητα και αποτελούνται από φρούτα, άρα αφήνουν στον οργανισμό μας μπόλικες βιταμίνες. Πέρα, όμως, από την όποια θρεπτική τους αξία, είναι και θα παραμείνουν για πάντα στην καρδιά μας. Κι αυτός από μόνος του είναι ένας πολύ καλός λόγος για να μπούμε στην κουζίνα και να βάλουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
Μαρμελάδα βερίκοκο

Φωτό: Ιωάννα Χαλμούκη
Χρόνος προετοιμασίας: 10΄
Χρόνος βρασμού: 35΄
Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 2 μέτρια βάζα
- 2 κιλά βερίκοκα
- 1 κιλό ζάχαρη
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 4 κορυφές από άνθη λεβάντας (μόνο τα σποράκια)
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα βερίκοκα, τα κόβουμε στη μέση και πετάμε τα κουκούτσια. Τα ρίχνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με τη ζάχαρη και τα μεταφέρουμε στη φωτιά.
- Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και σιγοβράζουμε για περίπου μισή ώρα, μέχρι να δέσει το μείγμα, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα. Στο τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη λεβάντα και αφήνουμε να πάρει μία βάση ακόμα.
- Αποσύρουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά και, έτσι όπως είναι καυτή, γεμίζουμε με αυτήν τα ζεστά αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε τα βάζα με τα καπάκια τους και τα γυρνάμε ανάποδα στον πάγκο της κουζίνας (με το καπάκι από κάτω). Τα αφήνουμε έτσι να κρυώσουν καλά και στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Μυστικό
Εύκολος τρόπος αποστείρωσης: Πλένουμε τα βάζα και τα καπάκια τους με ζεστό νερό και σαπούνι και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Τα μεταφέρουμε στη συνέχεια σε ένα ταψάκι στρωμένο με πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100°C για 15 λεπτά.
Γλυκό του κουταλιού καρπούζι

Φωτό: Ιωάννα Χαλμούκη
Χρόνος προετοιμασίας: 10΄
Χρόνος αναμονής: 4 ώρες
Χρόνος βρασμού: 40΄
Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 2 μέτρια βάζα
- 1 μεγάλο καρπούζι
- Χυμό από 3½ λεμόνια
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
Εκτέλεση
- Πλένουμε και καθαρίζουμε το καρπούζι από την πράσινη φλούδα. Στη συνέχεια αφαιρούμε και την κόκκινη ψίχα αφήνοντας λίγη πάνω στο λευκό μέρος του φρούτου που θα χρησιμοποιήσουμε για το γλυκό.
- Κόβουμε το λευκό μέρος με την ελάχιστη κόκκινη ψίχα σε μικρά τετράγωνα τα οποία ρίχνουμε σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το χυμό από 3 λεμόνια και νερό. Σκεπάζουμε το σκεύος με ένα πιάτο που θα λειτουργεί ως βάρος ώστε όλα τα κομμάτια του καρπουζιού να είναι βυθισμένα στο υγρό και το αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες.
- Σουρώνουμε κατόπιν τα κομμάτια του καρπουζιού και τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και την αρμπαρόριζα. Σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά.
- Όταν δέσει το σιρόπι, προσθέτουμε το χυμό από μισό λεμόνι και αφήνουμε το γλυκό να πάρει μία βράση ακόμα. Τέλος, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Γλυκό του κουταλιού κεράσι

Φωτό: Ιωάννα Χαλμούκη
Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
Χρόνος αναμονής: 24 ώρες
Χρόνος βρασμού: 40΄
Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 2 μέτρια βάζα
- 1 κιλό κεράσια
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 κούπα νερό
- Χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα κεράσια και αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο. Τα βάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το νερό, τα σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
- Την επόμενη μέρα μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά. Σκεπάζουμε το σκεύος με μια πετσέτα και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά μέχρι την επόμενη μέρα.
- Ξαναβράζουμε το γλυκό για 15 λεπτά περίπου, να δέσει το σιρόπι. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μία βράση ακόμα. Μοιράζουμε το γλυκό, έτσι όπως είναι ζεστό, σε αποστειρωμένα βάζα γεμίζοντάς τα ως πάνω.
