Όλη η άνοιξη σε 4 τάρτες

Λαχανικά και τυριά της πιο όμορφης εποχής του χρόνου στρώνονται επάνω σε βουτυράτες, τραγανές βάσεις και γεμίζουν τα τραπέζια μας με χρώματα και αρώματα.

Όλη η άνοιξη σε 4 τάρτες

Υπάρχουν σε κάθε τραπέζι και, πέρα από όλα τα άλλα, το κάνουν πιο όμορφο. Ως μια μορφή ανοιχτής πίτας, οι τάρτες δελεάζουν με το πλούσιο περιεχόμενό τους, απολαυστικά απλωμένο πάνω σε τραγανά φύλλα ζύμης και χορταίνουν πρώτα το μάτι και στη συνέχεια την όρεξη. Η Ιωάννα Χαλμούκη εμπνεύεται από τα λαχανικά που τώρα την άνοιξη έχουν την τιμητική τους και προτείνει τέσσερις τάρτες πράσινες, αρωματικές και πεντανόστιμες.

Quiche με σπαράγγια

Φωτό: Ιωάννα Χαλμούκη

Χρόνος προετοιμασίας: 40΄

Χρόνος ψησίματος: 45΄

Βαθμός δυσκολίας: *  

Υλικά για 8 μερίδες

Για τη ζύμη

  •  250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1 κ.γ. αλάτι
  •  100 γρ. βούτυρο κρύο σε κύβους + λίγο επιπλέον για την ταρτιέρα
  •  75 γρ. γάλα

Για τη γέμιση

  •  2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  •  1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  •  6 μανιτάρια σε φέτες
  •  500 γρ. σπαράγγια κομμένα στη μέση
  •  120 γρ. νερό
  •  3 αβγά
  •  200 γρ. γάλα
  •  80 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  •  20 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  •  1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  •  Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα του φτερού το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο μέχρι να αποκτήσουμε ένα μείγμα με υφή βρεγμένης άμμου. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια ομοιογενή ζύμη.
  1. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη σε λεπτό φύλλο. Στη συνέχεια, την απλώνουμε σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  1. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σπαράγγια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να σωθούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά μέχρι να στεγνώσει. Το αποσύρουμε από την εστία και το αφήνουμε να κρυώσει.
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά με το γάλα. Προσθέτουμε τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  1. Σκορπίζουμε την παρμεζάνα στη βάση της τάρτας και στρώνουμε από πάνω τη γέμιση με τα μανιτάρια και τα σπαράγγια, κρατώντας τις κορυφές τους στην άκρη. Αδειάζουμε μέσα στην τάρτα το μείγμα των αβγών και αραδιάζουμε επάνω τις κορυφές των σπαραγγιών.
  1. Ψήνουμε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να σταθεροποιηθεί η επιφάνειά της.

Με καμένα φρέσκα κρεμμυδάκια

Φωτό: Ιωάννα Χαλμούκη

Χρόνος προετοιμασίας: 20΄

Χρόνος ψησίματος: 30΄

Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 8-10 μερίδες

  •  1 φύλλο σφολιάτας
  •  1 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  •  2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια (καθαρισμένα ολόκληρα)
  •  1 κ.σ. κουκουνάρι
  •  250 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
  •  2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
  •  75 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  •  Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  •  Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  •  Αλάτι, πιπέρι
  •  Λίγο μέλι για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το ανθότυρο με το γιαούρτι, τη γραβιέρα, τον άνηθο, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι.
  1. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε δόσεις μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρυσαφί χρώμα.
  1. Απλώνουμε την κρύα σφολιάτα σε ένα ταψί και με ένα μαχαιράκι τη χαράζουμε περιμετρικά αφήνοντας ένα περιθώριο 1 εκ. Την τρυπάμε κατά τόπους με ένα πιρούνι και την ψήνουμε για 15 λεπτά.
  1. Μόλις βγάλουμε τη σφολιάτα από το φούρνο, απλώνουμε ομοιόμορφα στην επιφάνειά της το μείγμα των τυριών, αφήνοντας κενό το περιθώριο που χαράξαμε. Αραδιάζουμε κάθετα πάνω στη γέμιση τα κρεμμύδια κατά μήκος της τάρτας.
  1. Διπλώνουμε προς τα μέσα τη ζύμη για να σχηματίσουμε τα τοιχώματα της τάρτας και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το κουκουνάρι. Ψήνουμε την τάρτα για άλλα 10-15 λεπτά. Τη σερβίρουμε ραντίζοντας με λίγο μέλι.

Με πράσα

Φωτό: Ιωάννα Χαλμούκη

Χρόνος προετοιμασίας: 30΄

Χρόνος αναμονής: 30΄

Χρόνος ψησίματος: 45΄

Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 8-10 μερίδες

Για τη ζύμη

  •  120 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  •  75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  •  1/2 κ.γ. αλάτι
  •  125 γρ. βούτυρο πολύ κρύο
  •  60 ml νερό παγωμένο

Για τη γέμιση

  •  180 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  •  200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  •  3 κ.γ. μουστάρδα
  •  1 κ.γ. φύλλα από φρέσκο θυμάρι + επιπλέον κλωναράκια

Για το σερβίρισμα

  •  1 κρόκο αβγού
  •  Αλάτι, πιπέρι
  •  2 πράσα σε ροδέλες 1 εκ.
  •  20 γρ. ανάλατο βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι (και τα δύο είδη), την παρμεζάνα και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το παγωμένο νερό και δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια, μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά ή μέχρι να σφίξει.
  1. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικού χαρτιού και την ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη σε ορθογώνιο φύλλο, διαστάσεων περίπου 20 x 40 εκ. και πάχους 4 χλστ. Τη μεταφέρουμε σε ταψί και αφαιρούμε το επάνω αντικολλητικό χαρτί.
  1. Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη το γιαούρτι, τη γραβιέρα, τη μουστάρδα, τα φύλλα του θυμαριού, τον κρόκο του αβγού, αλάτι και πιπέρι. Απλώνουμε το μείγμα στη ζύμη αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο 4 εκ. Αραδιάζουμε από πάνω τις ροδέλες του πράσου και αλείφουμε καλά με το λιωμένο βούτυρο. Τέλος, διπλώνουμε προς τα μέσα τη ζύμη για να σχηματίσουμε τα τοιχώματα.
  1. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να γίνει η ζύμη τραγανή και να πάει χρυσό χρώμα. Σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγα κλωναράκια από φρέσκο θυμάρι.

Galette με αγκινάρες

Φωτό: Ιωάννα Χαλμούκη

Χρόνος προετοιμασίας 20΄

Χρόνος αναμονής: 2 ώρες

Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 10΄

Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 8 μερίδες

Για τη ζύμη

  •  100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  •  Λίγο αλάτι
  •  115 γρ. βούτυρο κρύο σε κύβους
  •  60 γρ. νερό

Για τη γέμιση

  •  2 κ.σ. βούτυρο
  •  2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  •  2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  •  4 αγκινάρες καθαρισμένες
  •  200 γρ. τυρί κρέμα
  •  1/2 φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη
  •  400 γρ. baby σπανάκι
  •  1 αβγό χτυπημένο
  •  Αλάτι
  •  Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •  1 τμχ. (125 γρ.) μπουράτα
  •  Φύλλα φρέσκου βασιλικού
  •  Ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα του φτερού το αλεύρι (και τα δύο είδη), το αλάτι και το βούτυρο μέχρι να αποκτήσουμε ένα μείγμα με υφή βρεγμένης άμμου. Προσθέτουμε το νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια ομοιογενής ζύμη. Τη μεταφέρουμε σε μεμβράνη κουζίνας και την κλείνουμε καλά σχηματίζοντας ένα δίσκο. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  1. Λιώνουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να καραμελώσει σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15-20 λεπτά. Ρίχνουμε τις αγκινάρες και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Συμπληρώνουμε λίγο νερό και μαγειρεύουμε τις αγκινάρες για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να σωθούν τα υγρά τους.
  1. Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε το τυρί κρέμα και την παρμεζάνα ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσουμε ένα κρεμώδες μείγμα, για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε σταδιακά το σπανάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαραθεί. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  1. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την ακουμπάμε σε ένα αντικολλητικό χαρτί και την ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο. Απλώνουμε στο κέντρο του τη γέμιση, αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο 5 εκ. Διπλώνουμε το φύλλο προς τα μέσα, καλύπτοντας ελαφρά τη γέμιση. Αλείφουμε τη ζύμη με το χτυπημένο αβγό.
  1. Μεταφέρουμε το αντικολλητικό χαρτί σε ταψί και ψήνουμε την galette σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια τη γαρνίρουμε με την μπουράτα, τα φύλλα βασιλικού, το ξύσμα του λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Κεντρική φωτό: istock

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version