Ας είμαστε ειλικρινείς. Ποιος δεν αγαπά τα ταξίδια; Ποιος δεν απολαμβάνει να ταξιδεύει σε τόπους μακρινούς, να γνωρίζει διαφορετικούς πολιτισμούς και να δοκιμάζει τα μικρά γαστρονομικά τους θαύματα; Προσωπικά, πάντοτε πίστευα πως ταξίδι και γαστρονομία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και η άποψη αυτή, κάθε φορά που ταξιδεύω σε ένα νέο μέρος, ενισχύεται.

Τίποτα δεν ζωντανεύει καλύτερα στη μνήμη μου το πρώτο μου ταξίδι στην Ιταλία στην τρυφερή ηλικία των 17 από την υφή και τη γεύση της πρώτης μπάλας gelato που δοκίμασα ποτέ. Όπως και τίποτα δεν με κάνει να αναπολώ το πρόσφατο ταξίδι μου στη Νέα Υόρκη περισσότερο από εκείνο το αδιανόητο burger που δοκίμασα στο East Village και που μάλλον είναι το καλύτερο της ζωής μου – μέχρι τώρα τουλάχιστον. Και να ήταν μόνο αυτό το burger…

Φωτ.: Jessy Hoffman/ Unsplash

Γαστρονομικά μιλώντας, ένα ταξίδι στην Νέα Υόρκη μπορεί δυνητικά να είναι ένα ταξίδι σε ολόκληρη τη Γη, χωρίς καμιά υπερβολή. Δεν υπάρχει άλλη πόλη σαν και αυτήν όσον αφορά τη γευστική ποικιλία και καινοτομία. Η γαστρονομική σκηνή της πόλης φιλοξενεί πλήθος γεύσεων από όλο τον κόσμο, μια ευθεία αντανάκλαση της πληθυσμιακής της πολυφωνίας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως πρόκειται για μια πόλη μεταναστών.

Φήμες θέλουν έμπειρους γευσιγνώστες και δεινούς καλοφαγάδες που επισκέπτονται πρώτη φορά τη Νέα Υόρκη να παθαίνουν γαστρονομικό fomo περπατώντας στις γειτονιές της και αντικρίζοντας το πλήθος των επιλογών. Για να σας δώσω μια πρώτη εικόνα, υπαίθριες καντίνες προσφέρουν από μάφιν και καφέ μέχρι τυλιχτά με γύρο και hot dogs. Γωνιακά μπακάλικα – γνωστά και ως bodegas – θρέφουν καθημερινά με αφράτα παραγεμισμένα σάντουιτς εκατομμύρια Νεοϋορκέζους και μη. Μικρά αλλά θαυματουργά ασιατικά μαγαζάκια μοσχοβολούν τζίντζερ, φρέσκο κρεμμυδάκι και φυστικέλαιο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nom Wah Nolita (@nomwahnolita)

Ιταλικές οστερίες σερβίρουν φρέσκιες πάστες και ναπολιτάνες πίτσες συνοδεία σιτσιλιάνικων κρασιών. Σουηδικοί φούρνοι μαθαίνουν στους Αμερικανούς τι θα πει fika και αφράτο ρολό κανέλας. Τοσοδούλικα ζαχαροπλαστεία με παριζιάνικο ταπεραμέντο μπολιάζουν τον νεοϋορκέζικο αέρα με αρώματα από φρέσκο βούτυρο και εκχύλισμα βανίλιας, ενώ μερικά από τα ωραιότερα εστιατόρια-μπαρ της πόλης καμουφλάρονται όπως-όπως πίσω από κουρεία και γκαλερί τέχνης σε μια προσπάθεια να πέσουν στην κατηγορία του speakeasy και να μην γίνουν του συρμού.

Κι αυτά είναι μόνο ελάχιστα από τα όσα συμβαίνουν στη δραστήρια γαστρονομική σκηνή της απόλυτης μεγαλούπολης της Δύσης. Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς;

Τα πρωινά κυλούν με bagels

Φωτ.: Unsplash/ Rosy Ko

Οι Νεοϋορκέζοι, πάντως, βρέξει-χιονίσει αρχίζουν τη μέρα τους με καφέ και bagels. Τα εμβληματικά αυτά ολοστρόγγυλα – τραγανά απ’ έξω, μαστιχωτά από μέσα – αρτοσκευάσματα αποτελούν πλέον σήμα κατατεθέν του Μεγάλου Μήλου και, παρόλο που μπορεί πλέον κανείς να τα δοκιμάσει σε αρκετά μέρη του κόσμου, είναι σίγουρο πως εδώ θα φάει τα καλύτερα.

Για σίγουρη επιτυχία, κατευθυνθείτε προς Κουίνς και Utopia Bagels, που εδώ και τέσσερις δεκαετίες κρατά δικαίως τα πρωτεία, ή προς ένα από τα συνολικά τέσσερα καταστήματα Ess-A-Bagel – τρία εντός Μανχάταν κι ένα στο Μπρούκλιν – που, κατά κοινή ομολογία, κάνουν τα καλύτερα και πιο μπαμπάτσικα bagel σάντουιτς σε όλη την πόλη. Άλλες αξιόλογες επιλογές περιλαμβάνουν τα Leon’s bagels, Absolute Bagels και Popup Bagels.

Απόλυτη πρωτεύουσα του brunch

Αν τις καθημερινές τα bagels θεωρούνται ανεπιφύλακτα το κορυφαίο πρωινό καύσιμο, τα Σαββατοκύριακα η μηχανή δεν παίρνει μπρος δίχως pancakes, βάφλες, αβγά και μπέικον. Η Νέα Υόρκη θεωρείται η απόλυτη πρωτεύουσα του brunch και φροντίζει να τιμά αυτόν τον τίτλο, προσφέροντας μια ατελείωτη ποικιλία επιλογών που, πέρα από τα κλασικά, περιλαμβάνει και πολλά ακόμα πιάτα που αποτυπώνουν παγκόσμιες επιρροές.

Αν καρδιοχτυπάτε για τα κλασικά, το πιθανότερο είναι ότι θα τα βρείτε στο μενού των περισσότερων καφέ και εστιατορίων που σερβίρουν brunch. Αν όχι τα καλύτερα, σίγουρα από τα καλύτερα pancakes ολάκερης της πόλης θα τα απολαύσετε στο Clinton στο Lower East Side. Το μενού περιλαμβάνει πολλές ακόμα αγαπημένες επιλογές όπως αυγά σε ό,τι παραλλαγή επιθυμείτε, French toast, βάφλες με τηγανιτό κοτόπουλο και burgers. Όπως και στα περισσότερα μαγαζιά και ειδικά τα Σαββατοκύριακα, καλό θα είναι να έχετε φροντίσει να κάνετε κράτηση. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πολύ πιθανόν να στηθείτε στην ουρά για ώρα.

Αν τώρα θέλετε να δοκιμάσετε κάτι αληθινά ξεχωριστό, βάλτε πλώρη για Tribeca. Το μόλις δύο ετών Filé είναι αφιερωμένο στην πολύ ξεχωριστή κουζίνα της Νέας Ορλεάνης. Ιδιαίτερα όμως τα Σαββατοκύριακα, τα λουιζιάνικα gumbo στα τσουκάλια σιγοβράζουν υπό τους ζωηρούς ήχους ενός τζαζ κουαρτέτου, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία αμερικανικού νότου που δεν περιορίζεται μοναχά στη γεύση. Και εδώ, φυσικά, η κράτηση είναι απολύτως απαραίτητη.

Ξεχωριστή γευστική εμπειρία και το brunch στο Kimika στη Nolita, το μενού του οποίου κατά βάση παντρεύει την ιαπωνική με την ιταλική κουζίνα. Το εν λόγω πάντρεμα, που ονομάζεται «Itameshi» και στα ιαπωνικά σημαίνει κυριολεκτικά «χαλαρό ιταλικό γεύμα», τα τελευταία χρόνια έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα στην Νέα Υόρκη και αφορμή έχει σταθεί και το Kimika. Το brunch μενού περιλαμβάνει από αέρινα sando με αυγοσαλάτα ή τραγανό μοσχαρίσιο katsu μέχρι ονειρεμένα σουφλέ pancakes και french toasts με κρέμα βανίλιας και matcha. Θυμηθείτε να κάνετε οπωσδήποτε κράτηση.

Άλλα αξιόλογα μέρη για να απολαύσετε την απόλυτη ιεροτελεστία του Σαββατοκύριακου στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνουν τα Jack’s Wife Frida, Dudley’s, Golden Diner, Buvette Gastroteque και Bubby’s.

Λατρεμένες αγορές τροφίμων

Chelsea Market, ένας εμβληματικός γαστρονομικός προορισμό.

Η Νέα Υόρκη φιλοξενεί μερικές από τις καλύτερες αγορές τροφίμων στον κόσμο, προσφέροντας πλήθος γαστρονομικών απολαύσεων που μαρτυρούν την πλούσια πολυπολιτισμική κληρονομιά της πόλης. Η πληθώρα επιλογών είναι ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο οι ντόπιοι τις αγαπούν και τις επισκέπτονται συχνά. Ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος είναι το γεγονός πως το φαγητό στις αγορές τροφίμων κοστίζει σημαντικά λιγότερο απ’ ό,τι στα περισσότερα εστιατόρια, χωρίς αυτό να σημαίνει χαμηλότερη ποιότητα.

Μια από τις πιο γνωστές αγορές είναι η ιστορική Chelsea Market, όπου θα βρείτε περισσότερα από 40 διαφορετικά καταστήματα που προσφέρουν από φρέσκα θαλασσινά και χειροποίητο ψωμί μέχρι ακαταμάχητους γλυκούς πειρασμούς και μερικά από τα καλύτερα tacos της πόλης. Αξίζει σίγουρα να δοκιμάσετε το ζουμερό και βουτυράτο σάντουιτς αστακού από το Lobster Place, αυθεντικά μεξικάνικα τάκος από το Los Tacos No.1, φρεσκοψημένο ψωμί και τα περίφημα sticky buns από το Amy’s Bread, και πίτσα από το Filaga.

Λιγότερο εμβληματική αλλά εξίσου αγαπητή πλέον, η Time Out Market, στις όχθες του East River προς Μπρούκλιν μεριά, άνοιξε τις πόρτες της το 2019 ακολουθώντας τα χνάρια της Time Out Market στη Λισαβόνα. Τα 21 εστιατόριά της εκπροσωπούν «τα καλύτερα της πόλης κάτω από μία στέγη», ενώ στεγάζει και τρία μπαρ που σερβίρουν από κοκτέιλ και ντόπιες μπύρες, μέχρι κρασιά και αποστάγματα. Δοκιμάστε χειροποίητες arepas από το Maiz Project, γευστικά ράμεν και αφράτα bao buns από το Mr. Taka Ramen, πίτσα σε ναπολιτάνικο στυλ από το Fornino και λαχταριστό παγωτό από το Sugar Hill Creamery. Ό,τι κι αν επιλέξετε να δοκιμάσετε, μην παραλείψετε να ανεβείτε στην ταράτσα για να απολαύσετε την απίστευτη θέα.

Τα Must  

Δεν γίνεται να μην δοκιμάσετε είναι και το σάντουιτς με παστράμι από το εμβληματικό Katz’s Delicatessen.

Όταν επισκέπτεται κανείς τη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά εδέσματα που απλά πρέπει να δοκιμάσει, όπως ένα κομμάτι κλασικής νεοϋορκέζικης πίτσας, κατά προτίμηση από είτε από το John’s of Bleecker Street είτε από το Lucali, ή ένα hot dog από το Gray’s Papaya είτε από το Schaller’s Stube Sausage Bar.

Κορυφαίο στη λίστα εκείνων που δεν γίνεται να μην δοκιμάσετε είναι και το σάντουιτς με παστράμι από το εμβληματικό Katz’s Delicatessen, που ειλικρινά αξίζει όλο το hype. Όσο για το απόλυτο αμερικάνικο burger, αυτό θα το βρείτε στο πολύ δημοφιλές – και δίκαια – Gotham Burger Social Club.

Και φυσικά, αν δεν φάτε donuts στην Νέα Υόρκη, πού θα φάτε; Επειδή όμως donut από donut διαφέρει, για τα πιο φρέσκα, χειροποίητα και αφράτα επισκεφθείτε το Dough ή το Peter Pan Donut and Pastry Shop.

Και τρία προσωπικά αγαπημένα

Αν χαρακτηρίζει κάτι την γαστρονομική σκηνή της Νέας Υόρκης, αυτό είναι η κινητικότητα. Κάθε τόσο ανοίγουν δεκάδες νέα μαγαζιά και κάποια από αυτά γίνονται περιζήτητα μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Το αν άξιζε ή όχι το hype ένα εστιατόριο, τελικά το αποφασίζουν μετά από εξαντλητικές συζητήσεις στο τετ-α-τετ ή στο διαδίκτυο οι πιο εκλεπτυσμένοι γευστικοί κάλυκες της πόλης. Συχνά, το να βρει κανείς τραπέζι σε αυτά είναι σκέτη πρόκληση, ενώ τα μενού τους δεν είναι και τα οικονομικότερα.

Ωστόσο, ο χρόνος πάντα δείχνει τελικά εάν ένα εστιατόριο θα καταφέρει, παρά τον τεράστιο ανταγωνισμό, να διατηρήσει τη δημοτικότητα του, να ανταπεξέλθει στα έξοδα, να συνεχίσει να εξελίσσεται και να καινοτομεί, ώστε να βρει μια πιο πάγια θέση στη δραστήρια αυτή Μέκκα της γαστρονομίας. Δεν είναι λίγα αυτά που τα έχουν καταφέρει μέσα στα χρόνια πάντως. Αλλά είναι σαφώς περισσότερα εκείνα που δεν.

Όπως μπορεί ήδη να υποψιάζεστε έχοντας διαβάσει ως εδώ, στις δύο εβδομάδες που πέρασα στη Νέα Υόρκη, έφαγα. Και από τα εστιατόρια που επισκέφθηκα, τρία είναι εκείνα που μου έμειναν αξέχαστα και που προτείνω ανεπιφύλακτα.

Konban

Εάν αγαπάτε την ιαπωνική κουζίνα και αναζητάτε μια αυθεντική γευστική εμπειρία από χώρα του ανατέλλοντος ήλιου, επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Konban. Δεν είναι τυχαίο που δεν βρίσκει κανείς να κάνει κράτηση με τίποτα.  Τα πιάτα στο μενού είναι μετρημένα αλλά είναι όλα ένα κι ένα – από τα παϊδάκια καλαμποκιού και τα χειροποίητα noodles ως το ολόχρυσο χοιρινό katsu – κύριο πρωταγωνιστή του μενού – και το επιδόρπιο-καλαμπόκι-έκπληξη. Ο κατάλογος των ποτών περιλαμβάνει μια μεγάλη λίστα από sake, κρασιά και 4 μόλις κοκτέιλ που όμως είναι γευστικότατα και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές σε σύγκριση με τα περισσότερα μαγαζιά της Νέας Υόρκης.

Misi

Ούτε στο Misi, ένα από τα τρία συνολικά εστιατόρια της βραβευμένης με αστέρι Michellen αμερικανίδας σεφ Missy Robbins, βρίσκει κανείς εύκολα τραπέζι. Αλλά μόλις το δοκιμάσετε θα καταλάβετε αμέσως το γιατί. Αρχή του μαγαζιού είναι ξεκάθαρα το «less is more». Το μενού είναι πολύ περιεκτικό. Αποτελείται από δέκα ορεκτικά, δέκα πιάτα χειροποίητων ζυμαρικών και 4-5 επιλογές gelato, ανάλογα με την ημέρα. Και είναι όλα πεντανόστιμα. Τα ορεκτικά είναι τόσο γευστικά που θα μπορούσε κανείς να σταματήσει εκεί. Τα ζυμαρικά αγγίζουν την τελειότητα, ενώ το παγωτό βανίλια με ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι, προσωπικά, θα μου μείνει για πάντα αξέχαστο.

Crispy Heaven

Όπως αξέχαστο θα μου μείνει και το φιλέτο wagyu που δοκίμασα στο Crispy Heaven στο Soho. Το πρωί φούρνος με έμπνευση από τας Ευρώπας, το μικροσκοπικό αυτό μαγαζάκι μετατρέπεται στο πιο κόζικο μικρό εστιατόριο της πόλης μετά τις πέντε το απόγευμα κάθε Παρασκευή και Σάββατο και σερβίρει λίγα και πολύ καλά. Ανάμεσα σε αυτά, το εξαιρετικό προαναφερθέν wagyu, πίτσες με εξαιρετικό δικό τους ζυμάρι (φυσικά), φανταστικά πλατό τυριών και αλλαντικών και υπέροχα μαγειρευτά πιάτα ημέρας που ανανεόνται κάθε εβδομάδα. Μέσα στην φαινομενική απλότητά του, το Crispy Heaven εστιάζει αποκλειστικά στη γεύση και καταφέρνει να συναγωνίζεται ακόμα και μισελενάτα εστιατόρια.