Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 56 τραυματίστηκαν, όταν σκηνή κατάρρευσε σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μεξικό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες 15 άτομα που έχουν τραυματιστεί, βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης του υποψηφίου για την προεδρία, Χόρχε Αλβάρες Μάινεζ, μία ριπή ανέμου προκάλεσε το ατύχημα στην πόλη Σαν Πέδρο Γκάρζα Γκαρσία στη βόρεια πολιτεία Νουέβο Λεόν. Τις πληροφορίες έκανε γνωστές ο νυν πρόεδρος του Μεξικό, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, στον προσωπικό του λογαριασμό στο X (πρώην Twitter).

Επικαλούμενος σχόλια του τοπικού κυβερνήτη, ο πρόεδρος του Μεξικό επιβεβαίωσε ότι άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ υπάρχουν αρκετοί τραυματίες.

Πώς έγινε το δυστύχημα;

Τα βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον Χόρχε Αλβάρες Μάινεζ να κουνάει τα χέρια του, καθώς πλήθος φωνάζει το όνομά του. Τότε σηκώνει το βλέμμα του και βλέπει μία γιγάντια οθόνη και μια μεταλλική κατασκευή να ανατρέπεται προς το μέρος του. Εν συνεχεία, ο υποψήφιος φαίνεται να τρέχει για βοήθεια, καθώς μέρος της εξέδρας ανατράπηκε στη συγκέντρωση.

Ο δήμαρχος της περιοχής, όπου συνέβη το δυστύχημα, της πόλης Σαν Πέδρο Γκάρζα Γκαρσία, Μιγκέλ Τρεβίνιο, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι και τραυματισμένοι».

«Βρίσκομαι σε επικοινωνία με τις πολιτειακές αρχές και παρακολουθώ τις εξελίξεις έπειτα από αυτό που έγινε. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να προσφερθεί βοήθεια στα θύματα», ανέφερε με τη σειρά του Χόρχε Αλβάρες Μάινεζ μέσω X. Πρόσθεσε πως ανάμεσα στους τραυματίες είναι μέλη της ομάδας του και συμπλήρωσε πως αναστέλλει την εκστρατεία του.

Η πόλη Σαν Πέδρο Γκάρζα Γκαρσία ανήκει στη μητροπολιτική περιοχή του Μοντερέι, βιομηχανικό κέντρο του βορειοανατολικού Μεξικού. Στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες κι έπνεαν ισχυροί άνεμοι την ώρα του δυστυχήματος.

Το πολιτικό σκηνικό της υποψηφιότητας του Χόρχε Αλβάρες Μάινεζ

Ο Χόρχε Αλβάρες Μάινεζ  κατά δημοσκοπήσεις έρχεται τρίτος ως προς τις προθέσεις ψήφου ενόψει των προεδρικών εκλογών της 2ης Ιουνίου, πολύ πίσω από την υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος και αυτήν συμμαχίας της αντιπολίτευσης.

Η Κλαούδια Σέινμπαουμ, πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας, 61 ετών, υποψήφια του κεντροαριστερού κυβερνώντος κόμματος Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA), προηγείται με μεγάλη διαφορά. Ενώ βασική αντίπαλός της θεωρείται η δεξιά γερουσιάστρια Σότσιλ Γκάλβες, 60 ετών, υποψήφια ετερόκλιτης συμμαχίας τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Χόρχε Αλβάρες Μάινεζ , 38 ετών, που μπήκε στην κούρσα μόλις τον Ιανουάριο, ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση.