Έξι χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες παγκοσμίως που προκάλεσε πυρκαγιά. Εκείνο που είδα χθες είναι ότι οι μνήμες όχι μόνο ζωντάνεψαν, αλλά έγιναν ποτάμι οργής. Το δικαστήριο αποφάσισε ποινές από 3 έως 111 έτη σε έξι κατηγορούμενους, όμως, κανείς δεν θα πάει φυλακή. Όλες οι ποινές είναι εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ ημερησίως, επομένως κάθε καταδικασθείς θα πληρώσει 40 χιλιάδες ευρώ και… καθάρισε. Άραγε τόσο αξίζουν 104 αθώες ψυχές;

Όμως, για να λέμε την αλήθεια, το συγκεκριμένο δικαστήριο δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Το παιχνίδι χάθηκε όταν ο ανακριτής είχε ζητήσει την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου από πλημμέλημα σε κακούργημα, αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό. Και τώρα τι; Μια ακόμη υπόθεση προκαλεί την μήνιν της κοινής γνώμης. Και είναι ακόμη πιο επικίνδυνο όταν εμπεδώνεται στον πολίτη το αίσθημα της ατιμωρησίας, όταν χάνεται και η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.

***

Μεγάλο καράβι μέγας στόχος

Σας ενημέρωσα προχθές για τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα EISENHOWER και Charles de Gaulle, τα οποία θα δέσουν στο κρηπίδωμα Κ-14 της Σούδας. Γιατί βρίσκονται όμως εδώ; Μου λένε ότι ήλθαν για τις ανάγκες μιας άσκησης του ΝΑΤΟ, τη NEPTUNE STRIKE. Τι είναι αυτή τώρα; Λοιπόν, πρόκειται για μια μεγάλη άσκηση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων από τα διάφορα μέλη της Συμμαχίας. Παίρνουμε μέρος και εμείς. Με πλοία, αεροπλάνα και πεζοναύτες. Όπως και οι Ισπανοί με την αρμάδα του JUAN CARLOS I. Βέβαια συμμετέχει για πρώτη φορά και το τουρκικό ελικοπτεροφόρο ANADOLU. Δοθείσης της ευκαιρίας οι δικοί μας θα το παρακολουθούν. Βέβαια να σας πω και τούτο, για να το ξέρετε. Υπάρχει ένα ρητό μεταξύ των ανθρώπων του Πολεμικού Ναυτικού μας: «…μεγάλο καράβι, μεγάλος στόχος…»

***

Άλλα πέντε ακριτικά νησιά στο πρόγραμμα της εξπρές βίζας

Αυτά τα Σαββατοκύριακα που φέρνουν εισπράξεις εκατομμύρια ευρώ σε νησιά με την επταήμερη εξπρές βίζα που χορηγούνται στους Τούρκους σας πληροφορώ ότι από σήμερα το μέτρο αυτό επεκτείνεται σε πέντε ακόμα νησιά. Έως τώρα ήταν η βίζα εξπρές για την Ρόδο, Λέσβο (όπου πήγε και ο Μητσοτάκης και συνάντησε Τούρκους τουρίστες), Χίο, Κω και Σάμο. Από σήμερα μπαίνουν στο πρόγραμμα Κάλυμνος, Καστελλόριζο, Λέρος, Λήμνος και Σύμη. Απ΄ότι μαθαίνω ζήτησε και η Πάτμος να μπει στο πρόγραμμα της επταήμερης βίζας, ενώ εκκρεμεί μια απόφαση για απευθείας ακτοπλοϊκή γραμμή Λήμνου- Ίμβρου. Για να μπορεί κάποιος να πηγαίνει στην Ίμβρο, χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνει μέσω Κωνσταντινούπολης ή Σμύρνης.

***

Γιατί δεν νηστεύουν στο Υπουργικό;

Μεγάλη Δευτέρα χθες, όταν ο Πρωθυπουργός επέλεξε να συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο και οι αρμόδιοι που το διοργανώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μερίμνησαν για τους υπουργούς που νηστεύουν. Έτσι, ωσάν να μην ήταν Μεγαλοβδόμαδα, έφεραν στο τραπέζι τα συνηθισμένα βουτήματα ήτοι σοκολατάκια και μπισκότα βουτύρου. Ε, λοιπόν σας πληροφορώ ότι έγινε μια μικρή επανάσταση από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου (με τους Κοντογεώργη, Παπαθεοδώρου, Μαρινάκη), οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα φέρουν αλμυρά και νηστήσιμα, δηλαδή σπανακοπιττάκια και άλλα τινά. Όλα αυτά έγιναν προς μεγάλη χαρά της Ειρήνης Αγαπηδάκη, που εδώ και μήνες ζητεί στο Υπουργικό Συμβούλιο να υπάρχουν πιο υγιεινά κεράσματα, όπως μπάρες δημητριακών, αποξηραμένα φρούτα και κάσιους ψημένα ανάλατα.

Τα απαραίτητα συνοδευτικά για τον καφέ.

***

Τι συμβαίνει στο Εσωτερικών

Η διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών, μέρα μεσημέρι (ώρα 13.40), ενώ οι υπάλληλοι ήταν ακόμα στο γραφεία τους είναι, όπως αναφέρουν βουλευτές της αντιπολίτευσης ένα αρκετά σοβαρό και ανησυχητικό γεγονός τη στιγμή που υπάρχουν πιθανότητες είτε να αλλοιωθούν, είτε να φωτογραφηθούν παρανόμως σημαντικά έγγραφα που αφορούν τους εκλογείς.

Αν ακόμα σκεφτεί κανείς πως η διάρρηξη έγινε την ημέρα που παραδιδόταν το πόρισμα για το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων των ομογενών με επίκεντρο την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου οι υποψίες ότι κάτι συμβαίνει στο υπουργείο, κατά τους βουλευτές της αντιπολίτευσης πληθαίνουν για τα κίνητρα των δραστών. Τι άραγε συμβαίνει στο Εσωτερικών; Για σκεφτείτε τώρα, εάν συνέβαιναν όλα αυτά, σε προεκλογική περίοδο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα σήμανε συναγερμός; Δεν θα ανελάμβανε κάποιος τέλος πάντων την πολιτική ευθύνη;

***

Όταν τα κορίτσια από την Ουκρανία έβγαλαν καλάσνικωφ

Ήταν εντυπωσιακή η στιγμή στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, όταν μικρά κορίτσια από την Ουκρανία, μαθήτριες σε σχολείο της Αθήνας, ξεδίπλωσαν ξαφνικά τα καλάσνικωφ και πιστόλια (ρέπλικες βέβαια). Και έμειναν «σημαδεύοντας» αρκετή ώρα.

Τι είχε συμβεί; Οι σολίστ Μυρτώ Μποκολίνη και Νικόλας Καραγκιαούρης, η Παιδική Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής και μαθητές και μαθήτριες από το Ουκρανικό σχολείο Αθήνας, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, ερμήνευσαν στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου το μεταμοντέρνο ορατόριο με στοιχεία όπερας «Η ουράνια πολιτεία», σε σύνθεση της Λένας Πλάτωνος, μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Παπαπέτρου και σκηνοθεσία του Βαγγέλη Κοσμίδη.

Ήταν η πρώτη φορά που το Προεδρικό Μέγαρο φιλοξενούσε θεατρική παράσταση. Μετά το τέλος της συναυλίας- παράστασης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησαν τα παιδιά και τους μουσικούς και αντάλλαξε ευχές για το Πάσχα. O 2o Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής διοργανώνουν το υπουργείο Πολιτισμού, η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Eurolife FFH.

***

Ποιος είναι ο Σταν Γκρίνμπεργκ του Κασσελάκη;

Σύμβουλος του… θαλασσοδαρμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη γίνεται ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Κι αν τον έχετε ξεχάσει ή αν πάθατε ένα deja vu, να σας θυμίσω ότι πρόκειται για τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και πρώην υπουργό Παιδείας και Τουρισμού στις κυβερνήσεις Καραμανλή. Πρωτοκλασάτο κυβερνητικό στέλεχος που δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του για τη Νέα Δημοκρατία (και για τον ίδιο φυσικά, για τις πολιτικές του πεποιθήσεις). Η μεταστροφή του Άρη προς τον ΣΥΡΙΖΑ είχε φανεί από το 2019 όταν είχε στηρίξει ανοιχτά τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας καταφατικά στο ερώτημα αν τον αφορά το τότε προσκλητήριο της Κουμουνδούρου κατά της ακροδεξιάς.

Ο άλλοτε «γαλάζιος» υπουργός θα μεταλαμπαδεύσει, τώρα στον κ. Κασσελάκη και την Κουμουνδούρου, τις γνώσεις του γύρω από τις δημοσκοπήσεις και την ανάλυση που θα κάνει στα διάφορα focus groups. Με τις αρμοδιότητες που του έχουν δόξη και τιμή ανατεθεί δεν σας θυμίζουν κάπως… Σταν Γκρίνμπεργκ του Μητσοτάκη; Θα ήταν ωστόσο ιεροσυλία για τον αμερικανό γκουρού των αριθμών που, όπως και να το κάνουμε, έχει διατελέσει σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον, του Μπλερ, του Μαντέλα, του Χάβελ ενώ ήταν και δεξί χέρι CEO πολυεθνικών κολοσσών.

***

Με Άρη και Αντώναρο δεν έχει χάσει κανείς ποτέ

Εκείνο που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι ότι ο διορισμός του Άρη Σπηλιωτόπουλου ως σύμβουλος Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ απασχόλησε και το Υπουργικό. Όχι ακριβώς τη συνεδρίαση αφού είχαν πιο σοβαρά θέματα να συζητήσουν, αλλά λίγο πριν έρθει ο Πρωθυπουργός στην αίθουσα. Με το άκουσμα της είδησης υπήρξε ένα είδος ευφορίας ανάμεσα στους υπουργούς. Όλοι… επικρότησαν την απόφαση του Προέδρου Κασσελάκη και μάλιστα οι υπουργοί έβγαλαν και ένα σύνθημα: «Με Άρη και Αντώναρο δεν έχει χάσει κανείς ποτέ».

***

Ο βουλευτής τερματοφύλακας των τυφλών

Ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Γιώργος Σταμάτης, ταξίδεψε με την ποδοσφαιρική ομάδα της αθλητικής Ένωσης Τυφλών Πυρσός στην πόλη Σαρλερουά του Βελγίου, για τη διεξαγωγή της τέταρτης φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Τυφλών (European Blind Football League). Ο κ. Σταμάτης αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέλος της σύνθεσης της ομάδας, συμμετέχοντας στους αγώνες ως βοηθητικός επιθετικός και ως αναπληρωματικός τερματοφύλακας. Ο κ. Σταμάτης στηρίζει ενεργά και έμπρακτα το ποδόσφαιρο τυφλών, γιατί όλοι μας πρέπει να μπορούμε να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες κοινωνικής ένταξης που προσφέρει ο αθλητισμός.

***

Να τι δουλειά είχε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στις ΗΠΑ!

Στην είδηση ότι Δημήτρης Κουτσούμπας προγραμματίζει πολυήμερο ταξίδι στις ΗΠΑ και τον Καναδά, πολλοί αναρωτήθηκαν τι δουλειά έχει ένας κομμουνιστής στις μητροπόλεις του καπιταλισμού! Βέβαια ο Γραμματέας του ΚΚΕ – όπως λένε με νόημα στελέχη του ΚΚΕ – δεν πήγε για να χτυπήσει το καμπανάκι του χρηματιστηρίου στη Wall Street, ούτε για συζητήσει πως η Ελλάδα θα στείλει νέα πακέτα πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ούτε για να συναντηθεί με κάποιο ισραηλινό λόμπι!

Σε μια κίνηση ματ, που θύμισε την παρουσία του στο εξεγερμένο Παρίσι πέρσι τέτοιες μέρες, ο Κουτσούμπας πήγε στο υπό κατάληψη Πανεπιστήμιο Columbia για να δηλώσει τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους των Αμερικανών φοιτητών που συγκλονίζει όλο τον κόσμο. «Η μαζικότητα του αγώνα των φοιτητών για Λευτεριά στην Παλαιστίνη, μας συναρπάζει», είπε και φαινόταν ότι το εννοούσε 100%.

Αμέσως μετά μετέβη στο Staten Island, στα γραφεία του Amazon Labour Union, για να συναντηθεί με Αμερικανούς συνδικαλιστές εργάτες. Όπως επίσης λένε στον Περισσό, η συνάντηση είχε τεράστιο ενδιαφέρον, με τους εργαζόμενους του -νεοϊδρυθέντος μεν, μαζικότατου δε – σωματείου στον αμερικανικό κολοσσό να τους ενημερώνουν ότι δικαιούνται μόλις 10 ώρες (ναι ώρες) αναρρωτική τον χρόνο! Όχι και τόσο “smile more” κατά το σύνθημα της Amazon “spent less, smile more”, μου σημειώνουν…Μα αυτά και μ’ αυτά, αλλά και με κάτι ζειμπεκιές που έριξε στον χορό που οργάνωσαν οι φίλοι του ΚΚΕ στη Νέα Υόρκη, το ταξίδι του Κουτσούμπα πέραν του Ατλαντικού κρίνεται απολύτως επιτυχημένο!