Με την ολοκλήρωση έργου που αφορά το τσουνάμι ως επακόλουθο σεισμού και την μείωση των επιπτώσεων αυτού, η πόλη της Σάμου θα είναι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Πάρη Παπαγεωργίου, έτοιμη για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου σεναρίου με την ενημέρωση των πολιτών, τον ορισμό περιοχών και οδών διαφυγής αλλά και την δημιουργία υπευθύνων χώρων.

 Η Σάμος από το 2015 και μετά σήκωσε μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του Αν. Αιγαίου το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Σήμερα ποια είναι η κατάσταση;

Η Σάμος πράγματι σήκωσε ένα βάρος δυσανάλογο στη διάρκεια της κρίσης παρότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις τοπικές κοινωνίες και αυτά τα εθνικά σύνορα. Είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και δυστυχώς η Ευρώπη δεν κατάφερε να ανταποκριθεί ούτε να προβλέψει αυτή την τεράστια κρίση. Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη σήμερα, ο αριθμός των αφίξεων έχει σημαντικά μειωθεί αλλά υπάρχει η επισφάλεια τόσο της κρίσης στην Μέση Ανατολή όσο και της κλιματικής κρίσης που δημιουργεί ανησυχητικά δεδομένα που ελπίζουμε ότι δεν θα οδηγήσουν σε νέες, μεγαλύτερες ενδεχομένως, κρίσεις.

Πώς σκοπεύει η Δημοτική Αρχή να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν που λέγεται «Σάμος;

Βασική μας προτεραιότητα είναι τα αναπτυξιακά έργα που θα συμβάλλουν στο να γίνουν οι πόλεις και τα χωριά μας φιλικά στους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους και έτσι θα αναδειχθούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Ένας ακόμη σημαντικός άξονας είναι η προβολή του νησιού μας συγκροτημένα και συντεταγμένα, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με στόχο μια πιο βιωματική προσέγγιση για τον κάθε υποψήφιο επισκέπτη. Σε κάθε περίπτωση αξιοποιούμε το πολύπλευρο ιστορικό, πολιτιστικό, γαστρονομικό και θεματικό τουριστικό απόθεμα του νησιού μας ώστε συνδυαστικά με το απαράμιλλο φυσικό κάλλος να προβάλλουμε τη Σάμο ως έναν τόπο δημιουργίας βιωματικών εμπειριών και ζωντανών αναμνήσεων».

Τα τελευταία χρόνια το νησί έχει δοκιμαστεί από φυσικές καταστροφές. Πόσο θωρακισμένη είναι πλέον η Σάμος;

Η Σάμος δοκιμάστηκε σκληρά τόσο από τον σεισμό του 2020 όσο και από μεγάλες πυρκαγιές που προκάλεσαν φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, τόσο η θωράκιση του νησιού με όλες τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις και έργα, όσο και η παρουσία ενός μοναδικού εθελοντικού κινήματος στο νησί, ενεργού και πολυπληθούς, συμβάλλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση αλλά κυρίως στην πρόληψη και βέβαια στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων.

Βρισκόμαστε απέναντι στην μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και ο Δήμος μας κινείται προς την κατεύθυνση του σχεδιασμού μέτρων, παρεμβάσεων και έργων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των νέων δεδομένων. Το στοίχημα είναι μεγάλο και δύσκολο αλλά ευελπιστούμε ότι θα το κερδίσουμε. Επίσης αυτή την εποχή ολοκληρώνεται το έργο που αφορά το τσουνάμι ως επακόλουθο σεισμού και την μείωση των επιπτώσεων αυτού, στο πλαίσιο του έργου «CoastWAVE» του διεθνούς προγράμματος Tsounami Ready της UNESCO που θα καταστήσει την πόλη της Σάμου έτοιμη για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου σεναρίου με την ενημέρωση των πολιτών, τον ορισμό περιοχών και οδών διαφυγής, την δημιουργία υπευθύνων χώρων και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις.