Πάνω από 400 νέες δεσμεύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της 9ης διεθνούς διάσκεψης «Our Ocean Conference» για τους ωκεανούς την οποία φέτος φιλοξενεί η Ελλάδα, ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κυβερνήσεις, πολίτες και οργανισμοί πρέπει να δουλέψουμε μαζί για την προστασία των ωκεανών», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το Ταμείο Απανθρακοποίησης.

Η Ελλάδα θα δαπανήσει 780 εκατ. ευρώ για 21 δεσμεύσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την απαγόρευση της αλιείας με τράτα βυθού σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές της χώρας, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η χώρα μας δεσμεύτηκε επίσης να δημιουργήσει δύο ακόμη θαλάσσια πάρκα, ένα στο Αιγαίο Πέλαγος για την προστασία των θαλασσοπουλιών και ένα στο Ιόνιο Πέλαγος για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών, τα οποία θα καλύψουν περισσότερα από 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοχών που προστατεύονται από το δίκτυο περιοχών Natura 2000 της ΕΕ.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Νωρίτερα την Τρίτη (16/04), ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Φαληρικό όρμο, όπου ξεναγήθηκε στο πλοίο «Typhoon», το οποίο από το 2019 καθαρίζει τις ελληνικές ακτές σε νησιωτική και ηπειρωτική χώρα.