«Η νεανική βία είναι ριζωμένη στην οικογένεια, ένα παιδί δεν ξυπνά ξαφνικά μία μέρα και γίνεται βίαιο», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ για την παραβατικότητα των ανηλίκων ο ειδικός ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.

Αναγκαία η επιμόρφωση

Μιλώντας στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στου νέους με αφορμή τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας είπε πως «Τα παιδιά είναι σκληρά δεν έχουν επίγνωση των πράξεών τους, γι’ αυτό και απατείται ειδική ερμηνεία από τον νόμο… η τιμωρία δεν θα φέρει αποτελέσματα, αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι η επιμόρφωση, πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία για να βελτιωθεί αυτό το κομμάτι…»

Η ιατροδικαστική δεν είναι πανάκεια

«Ένα παιδί που θα πέσει θύμα κακοποίησης, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε ιατροδικαστή, ακόμη και ιδιώτη, ώστε να μην χαθούν πολύτιμα στοιχεία», ενώ στην ίδια συζήτηση διευκρίνσε ότι «η ιατροδικαστική δεν μπορεί πάντα να αποδείξει μία σεξουαλική κακοποίηση, καθώς, μία τέτοια πράξη, δεν αφήνει πάντα ιατροδικαστικά σημάδια παρά μόνο ψυχικά που πρέπει να ερευνηθούν από άλλες ειδικότητες… η ιατροδικαστική δεν είναι πανάκεια, δεν μπορεί να διευκρινίσει τα πάντα. Πρέπει μία ομάδα επιστημόνων, όπως παιδίατροι, ψυχολόγοι, κλπ, να εξετάσουν το παιδί, ώστε να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα».

Ενδοοικογενειακή βία

Ο ιατροδρικαστής αναφέρθηκε και στην ενδοοικογενειακή βία λέγοντας: «ο αστυνομικός στον οποίο απευθύνεται μία κακοποιημένη γυναίκα είναι υποχρεωμένος να την προστατεύσει».

«Η ενδοοικογενειακή βία δεν υπάρχει μόνο μέσα στον γάμο, ξεπερνάει τα όριά του, αρκεί να αποδειχτεί ότι υπήρχε σταθερός δεσμός σε ένα ζευγάρι», τόνισε ο κ. Γαλεντέρης, προσθέτοντας ότι η δίωξη είναι αυτεπάγγελτη, αρκεί να αποδειχτεί ότι υπήρξε σταθερή σχέση με το έτερον ήμισυ».