Τον κώδωνα του κινδύνου για έναν ιό που μέχρι σήμερα δεν έχει τραβήξει πάνω του τα βλέμματα έκρουσαν Αμερικανοί επιστήμονες.  Πρόκειται για τον μεταπνευμονοϊός ή πιο απλά hMPV.

Αυτά τα τέσσερα γράμματα είναι πιθανό να μας απασχολήσουν αρκετά τα επόμενα χρόνια. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε σε δηλώσεις που έκανε ο Δρ. Σάμερ Σάντερ. Πρόκειται για τον επικεφαλής ιατρό στην κλινική Carle Health στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι άνθρωποι για τους οποίους ανησυχούμε είναι οι άνθρωποι που λαμβάνουν θεραπείες για τον καρκίνο, οι άνθρωποι που λαμβάνουν θεραπείες για αυτοάνοσες διαταραχές και οι άνθρωποι που έχουν χρόνιες πνευμονικές ασθένειες όπως φύσημα ή ΧΑΠ», ανέφερε ο Σάντερ.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είναι απλώς θέμα παρακολούθησης επιπλοκών. Θα ρωτήσουμε τους ασθενείς: Η πνευμονική σας νόσος επιδεινώνεται; Χρειάζεστε περισσότερα φάρμακα; Παθαίνετε δευτεροπαθή πνευμονία; Αντιμετωπίζετε προβλήματα επειδή δεν τρώτε και πίνετε αρκετά; Αυτό είναι που ψάχνουμε».

Τι είναι ο μεταπνευμονοϊός

Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός ή μεταπνευμοϊός (hMPV) προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα. Οι περισσότεροι πάσχοντες έχουν ήπια συμπτώματα, αλλά μερικοί μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές όπως βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα και πνευμονία. Ο μεταπνευμονοϊός είναι ένας ιός που εξαπλώνεται συχνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης.

Πώς μεταδίδεται

Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός μεταδίδεται μέσω εκκρίσεων από το βήχα και το φτέρνισμα, τις στενές προσωπικές επαφές όπως άγγιγμα ή χειραψία και το άγγιγμα αντικειμένων ή επιφανειών που έχουν τους ιούς και στη συνέχεια η επαφή με το το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με τον μεταπνευμονοϊό περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό, ρινική συμφόρηση και δύσπνοια. Τα κλινικά συμπτώματα της λοίμωξης από μεταπνευμονοϊό μπορεί να εξελιχθούν σε βρογχίτιδα ή πνευμονία και είναι παρόμοια με άλλους ιούς που προκαλούν λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού. Η εκτιμώμενη περίοδος επώασης είναι 3 έως 6 ημέρες και η διάρκεια της νόσου μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

  • Παιδιά κάτω των 5 ετών
  • Ανοσοκατεσταλμένοι, όπως αυτοί που λαμβάνουν αντικαρκινικά φάρμακα ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων
  • Νεογέννητα
  • Άτομα άνω των 65 ετών
  • Άτομα με άσθμα που χρησιμοποιούν στεροειδή
  • Άτομα με ΧΑΠ