Πιθανόν τη χρονιά ο Άγιαξ θα τη σώσει προλαβαίνοντας ν’ αρπάξει ένα από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια που αντιστοιχούν στην ολλανδική Eredivisie. Χάρη φυσικά και στον (πρώην ομοσπονδιακό της Ελλάδας) Τζον Φαν’τ Σιπ που αφότου ανέλαβε τα ηνία, σουλούπωσε κάμποσο το αγωνιστικό σκέλος και τουλάχιστον απέτρεψε τις περιπέτειες υποβιβασμού.

Αυτό που δεν γλιτώνει ο ολλανδικός σύλλογος είναι η αυτοταπείνωση εξ όσων ζει διοικητικά σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν. Έχει εκτεθεί πολλάκις η ιστορική ομάδα από το Άμστερνταμ από πέρυσι το καλοκαίρι και τίποτα πλέον δεν είναι επαρκές για να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια ανθρώπων που κατέχουν πόστα ευθύνης.

Κι αν ο Σβεν Μίσλιντατ άντεξε στη θέση του διευθυντή ποδοσφαίρου για αρκετές εβδομάδες, αποχωρώντας μετά τη συντριβή του Σεπτεμβρίου από τη Φέγενορντ και τη διαρροή της πληροφορίες ότι ήταν εμπλεκόμενος σε γραφείο ατζέντηδων που κανόνισε την πώληση του Μπόρνα Σόσα, ο νέος πρόεδρος και CEO του Άγιαξ ίσα που άντεξε δεκαπέντε ημέρες. Μάλιστα το εποπτικό συμβούλιο του φημισμένου κλαμπ χρειάστηκε να περιμένει επί μήνες προκειμένου να ενεργοποιήσει τη συμφωνία πρόσληψης του του Άλεξ Κρους δεδομένου πως θα έπρεπε πρώτα να βρεθεί η φόρμουλα καταβολής της ρήτρας στην Άλκμααρ και κατόπιν να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του.

Αυτό συνέβη εν τέλει στις 15 Μαρτίου, αλλά στις 2 Απριλίου ο 49χρονος είδε υποχρεωτικά την πόρτα της εξόδου.

Αγόραζε μετοχές πριν προσληφθεί

Η αιτία που διεκόπη τόσο σύντομα και αναπάντεχα η συνεργασία των δύο πλευρών τούς εξέθεσε όλους ανεπανόρθωτα. Διότι τόσους μήνες οι εποπτεύοντες δεν είχαν μπει καν στη διαδικασία να ξεψαχνίσουν το «ποιόν» του ανθρώπου που είχαν επιλέξει να προσλάβουν.

Τι αποδείχθηκε εκ των υστέρων; Πως μια εβδομάδα πριν από το τελειωτικό ραντεβού με τους μελλοντικούς εργοδότες του στον Άγιαξ ο Κρους είχε αγοράσει μετοχές αρκετών χιλιάδων ευρώ, αυξάνοντας το μερίδιό σε 0,23%.

Ήταν μια επενδυτική κίνηση που είχε ήδη αρχίσει νωρίτερα με αποτέλεσμα στις 31/12 του ’22 να έχει στην κατοχή του 20.000 μετοχές. Έκτοτε προχώρησε σε νέες αγορές μεριδίων τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023. Τις τελευταίες μετοχές του, 17.000 στο σύνολό τους, τις προμηθεύτηκε στις 26 Ιουλίου, αλλά όλως τυχαίως στις 2 Αυγούστου από μέτοχος του Άγιαξ έγινε… υπάλληλός του!

«Για να εγγυηθώ ότι όλα θα πάνε καλά»

Κατά τον ίδιο, η τελευταία αγορά ήταν μια στρατηγική κίνηση. Ήθελε να δείξει ότι δεν φοβάται κάποιο καταστροφικό σενάριο. Ότι, αντιθέτως, πίστευε στο αναστρέψιμο της κατάστασης και πως το πρότζεκτ είναι ικανό να υλοποιηθεί φέρνοντας αποτελέσματα. Επιθυμούσε, όπως ανέφερε, να εκπέμψει εμπιστοσύνη σε άλλους μετόχους και να διαχειριστεί τους όποιους κινδύνους εκ των έσω.

Μόνο που παραμέλησε τόσο το ηθικό σκέλος όσο και το γεγονός πως μέσα από μια τέτοια κίνηση θα ήταν πιθανό να αποκομίσει χρήματα. Δεν αρνήθηκε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά υποστήριξε πως μέχρι σήμερα δεν καρπώθηκε κάποιο κέρδος. «Ήθελα να εγγυηθώ ότι όλα θα πάνε πολύ καλά σε όλους τους τομείς» δικαιολογήθηκε αναζητώντας άλλοθι.

Ήξερε ή όχι, εκτέθηκε

Από τους ανθρώπους του Άγιαξ ο Κρους αποπέμφθηκε διότι «η χρονική στιγμή της αγοράς των μετοχών εκ μέρους υποδεικνύει ανταλλαγές εμπιστευτικών πληροφοριών». Αναπτυσσόταν δηλαδή αθέμιτος ανταγωνισμός. «Μια τέτοια παραβίαση του νόμου δεν μπορεί να είναι ανεκτή από μια εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, ιδίως όταν εμπλέκεται ο διευθύνων σύμβουλος της. Οι ενέργειες του Άλεξ Κρους δεν συνάδουν με αυτό που πρεσβεύει ο Άγιαξ», επισημάνθηκε σχετικώς από το κλαμπ που είχε μόλις δεχθεί άλλο ένα πλήγμα στο λαβωμένο κορμί του.

«Κατανοώ τώρα ότι δεν έλαβα την πιο σοφή απόφαση», υποστήριξε σχεδόν μοιρολατρικά ο έμπειρος ποδοσφαιράνθρωπος που δεν ανταποκρίθηκε στην ανάγκη της έξωθεν καλής μαρτυρίας κι έσκαψε το λάκκο του, είτε είχε κατά νου ότι δρα παρανόμως είτε όχι.

Μοιάζει πάντως δύσκολο να μην γνώριζε τι του επιτρέπεται και τι όχι, ηθικά και νομικά, από την ώρα που κατά το παρελθόν είχε θητεύσει ως μεγαλομέτοχος και διευθυντής στην Γκόου Αχέντ Ίγκλς, ενώ προηγουμένως διατηρούσε γραφείο εκπροσώπησης ποδοσφαιριστών – το ισχυρότερο σήμερα στην Ολλανδία, από το οποίο αποχώρησε αρκετά πλουσιότερος το 2018.