Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν η μία μετά την άλλη όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και συγκεκριμένα το ISIS-K.

Μετά τη Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο και η Ελλάδα, ως χώρα πέρασμα προς την Ευρώπη, τίθεται σε αυξημένη επιφυλακή. Ειδικό ρόλο σε αυτό παίζουν ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Αναβάθμιση μέτρων στα σύνορα
  • Αυξημένες δυνάμεις σε αεροδρόμια και λιμάνια
  • Ενεργοποίηση πληροφοριακού δικτύου
  • Παρακολούθηση social media
  • Ανοιχτός δίαυλος με αστυνομίες ευρωπαϊκών χωρών.
Αρκετές είναι οι χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προηγούμενα 24ωρα στις Βρυξέλλες, οι βελγικές Αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις υπόπτων οι οποίοι φέρονταν να σχεδίαζαν χτύπημα στα πρότυπα της επίθεσης στο Βataclan στο Παρίσι το 2015.

Από την τελευταία επίθεση, τη δολοφονία δύο Σουηδών από έναν ισλαμιστή στις 16 Οκτωβρίου 2023, επικρατεί στο Βέλγιο συναγερμός επιπέδου τρία από τα συνολικά τέσσερα επίπεδα. Και σύμφωνα με το CUTA αυτό το επίπεδο ετοιμότητας θα διατηρηθεί και μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: η απειλή παραμένει μεγάλη όμως δεν αυξήθηκε περαιτέρω εξαιτίας των γεγονότων στη Ρωσία.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει πάντως διαφορετική άποψη. Η Γαλλία βρίσκεται πλέον στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού και δη «προληπτικά», όπως δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν, προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως το Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στη Μόσχα, «έχει αποπειραθεί να διεξάγει τρομοκρατικές επιθέσεις και στη γαλλική επικράτεια κατά τους τελευταίους μήνες», βάσει των όσων αναφέρουν τόσο γαλλικές όσο και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Σουηδία και η Δανία είναι επίσης στα υψηλότερα επίπεδα συναγερμού μετά και τα περιστατικά με το δημόσιο κάψιμο του Κορανίου. Η σύγκρουση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ επιδείνωσε την κατάσταση, σύμφωνα με τη δανική υπηρεσία πληροφοριών (PET): «Η σύγκρουση δύναται να προκαλέσει μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση και κινητοποίηση, στα πλαίσια των οποίων ορισμένοι θα μπορούσαν να δράσουν στη Δανία είτε βάσει σχεδίου είτε αυθόρμητα – συμπεριλαμβανομένου του να εκτελέσουν μία τρομοκρατική επίθεση».