Σήμερα Τρίτη 26/3 το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Η πρόταση αυτή, έρχεται μετά από τις αποκαλύψεις του Βήματος για παραποιημένα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, αμέσως μετά την τραγωδία των Τεμπών.

Αποκαλύψεις, που αφορούν ένα θέμα που άγγιξε όλη την Ελλάδα. Συγκίνησε οριζόντια την κοινωνία που παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά και τους συγγενείς των θυμάτων 13 μήνες μετά την τραγωδία, να ζητούν δικαιοσύνη και να στρέφονται ακόμη και στις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές.

Το δημοσίευμα αυτό, προκάλεσε σάλο στα μέσα κοινωνικής, αλλά και πολιτικές εξελίξεις. Τις επόμενες ημέρες η Βουλή θα αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης, με τους αρχηγούς των κομμάτων να συγκρούονται σε υψηλούς τόνους. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να βάζει τα ερωτήματα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλείται να απαντήσει σε αυτά.

Η πρόταση δυσπιστίας

Για να κατατεθεί πρόταση μομφής ή δυσπιστίας, κατά της κυβέρνησης ή κάποιου μέλους της, χρειάζονται 50 βουλευτές, δηλαδή το 1/6 του σώματος της εθνικής αντιπροσωπείας, κάτι που περιγράφεται στο άρθρο 84 του Συντάγματος.

Το ΠαΣοΚ δεν διαθέτει τόσους βουλευτές. Θα αναπτύξει όμως συμμαχίες και θα συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό.

Η αιφνιδιαστική κίνηση που έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα αντανακλαστικά που έδειξε στο συγκεκριμένο θέμα, τον έβαλαν στη θέση του οδηγού των πολιτικών εξελίξεων και συσπείρωσε την μέχρι χθες κατακερματισμένη αντιπολίτευση.

Ο Αλέξης Χαρίτσης από τη Νέα Αριστερά, η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την Πλεύση Ελευθερίας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα και δήλωσαν πως θα στηρίξουν την πρόταση μομφής που καταθέτει το ΠαΣοΚ. Κάτι που αποτιμάται θετικά στη Χαριλάου Τρικούπη και δείχνει πως μπορεί να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας με τα υπόλοιπα κόμματα, όταν και όποτε χρειάζεται.

«Το ποτήρι της συγκάλυψης ξεχείλισε»

Όπως μετέφερε στο ΒΗΜΑ κορυφαίο στέλεχος της παράταξης «το ποτήρι της συγκάλυψης ξεχείλισε, έχει παραποιηθεί ο τόπος του εγκλήματος, μέσα σε λίγες ημέρες μπαζώθηκε και μεταφέρθηκαν τα βαγόνια χωρίς να τηρηθούν οι κανόνες, χωρίς να γίνει μία σωστή καταγραφή. Σε αυτό το έγκλημα δεν φταίει μόνο ο σταθμάρχης, είναι το μόνο σίγουρο».

Παράλληλα δήλωσε πως «σε όλα αυτά συμφωνούμε με πολλούς από την αντιπολίτευση, μένει να δούμε αν υπάρχουν και βουλευτές στη Νέα Δημοκρατία που μπορούν να φανούν αντάξιοι του αξιώματος που τους έδωσε ο λαός»

Επιπρόσθετα, στο ΠαΣοΚ επισημαίνουν πως με την πρόταση μομφής το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών θα συζητηθεί διεξοδικά και θα μείνει στην επικαιρότητα. Δεν θα ξεχαστεί. Ενώ επισημαίνουν πως «έτσι θα συρθεί στη Βουλή η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και ο Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής που απουσίαζαν όταν συζητήθηκε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Τώρα, θα πρέπει να απαντήσουν γιατί βιάστηκαν να τελειώσουν με αυτή την υπόθεση στην εξεταστική που έγινε, γιατί δεν κάλεσαν σημαντικούς μάρτυρες, αλλά και γιατί επέλεξαν να απουσιάζουν σε εκείνη την συνεδρίαση στη Βουλή ο πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός μεταφορών».

Τα κρίσιμα ερωτήματα

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν ξεχνούν το πόρισμα της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής θα αναφερθούν αρκετές φορές σε αυτό, αλλά και στο κράτος δικαίου που όπως λένε, καταρρέει.

Όπως τονίζουν σκοπός τους είναι να αναδείξουν την προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρεί από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας των Τεμπών η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα το πράξουν ακολουθώντας τη θεσμική οδό και θα κινηθούν μέσα στα όρια που τους επιτρέπει το Σύνταγμα.

Για αυτό και ζητούν να απαντηθούν, χωρίς σκιές, τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα:

1. Ποιος, είχε ως προτεραιότητα εκείνες τις πρώτες ώρες να παρέμβει στο κρίσιμο ανακριτικό υλικό;

2. Ποιος είχε πρόσβαση πριν την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Δικαιοσύνη στο κρίσιμο οπτικοακουστικό υλικό;

3. Ποιος επεξεργάστηκε τις συνομιλίες για να ενισχύσει τη θεωρία του ανθρώπινου λάθους;

4. Ποιος εν τέλει τις διέρρευσε και τις διένειμε μέσα ενημέρωσης;

Μέσα από αυτά τα ερωτήματα πιστεύουν πως θα φωτιστούν αρκετά σκοτεινά σημεία της υπόθεσης αυτής και θα βρεθούν κι άλλοι ένοχοι, εκτός από τον σταθμάρχη.