Εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο ανοικτά της Υεμένης, όπου οι αντάρτες Χούθι πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις τους εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας, ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO.
Το πλοίο, το οποίο δεν κατονομάζεται, «υπέστη κάποιες ζημιές», πάντως το πλήρωμά του είναι «σώο και αβλαβές», πρόσθεσε μέσω X (του πρώην Twitter).
UKMTO WARNING INCIDENT 051 – ATTACKhttps://t.co/fX3hWupi7g#Maritimesecurity #MarSec pic.twitter.com/v4Ka9189L7
— United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) (@UK_MTO) March 14, 2024
Το εμπορικό πλοίο, από την πλευρά του, ανέφερε πως δύο πύραυλοι πέρασαν πάνω από το σκάφος και ακούστηκαν «δυο εκρήξεις» σε απόσταση, σύμφωνα με την υπηρεσία, που διευκρίνισε πως το εμπορικό πλοίο —δεν το κατονόμασε— δεν έπαθε τίποτε, κανένα μέλος του πληρώματος δεν τραυματίστηκε και συνεχίζει την πορεία του.
Εντείνουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία
Ο ηγέτης των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ο Άμπντουλ Μαλίκ αλ Χούθι, διεμήνυσε χθες Πέμπτη πως οι επιχειρήσεις του κινήματός του εναντίον εμπορικών πλοίων θα κλιμακωθούν, ώστε να εμποδίζονται πλοία που κατ’ αυτόν συνδέονται με το Ισραήλ να διέρχονται από τον Ινδικό Ωκεανό προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.
«Η βασική μάχη μας έχει σκοπό να αποτρέπονται πλοία συνδεόμενα με τον ισραηλινό εχθρό να διέρχονται όχι μόνο από την Αραβική Θάλασσα, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αλλά και από τον Ινδικό Ωκεανό, προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Αυτό είναι μεγάλο βήμα κι έχουμε αρχίσει να προχωρούμε σε επιχειρήσεις», είπε ο ηγέτης του υεμενίτικου κινήματος Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), πιο γνωστού με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του.
Το κίνημα, που θεωρείται προσκείμενο στο Ιράν, άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.
Περίπου 34 μέλη του κινήματος έχουν σκοτωθεί αφότου άρχισαν οι επιχειρήσεις του, αναγνώρισε ο Άμπντουλ Μαλίκ αλ Χούθι στη χθεσινή ομιλία του.
Οι επιθέσεις των ανταρτών ανάγκασαν πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τα δρομολόγια των πλοίων τους στην περιοχή στρατηγικής σημασίας, από την οποία διερχόταν πριν από τον πόλεμο το 12% ως 15% του παγκόσμιου εμπορίου. Εντείνουν επίσης τις ανησυχίες πως ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς μπορεί να οδηγήσει σε περιφερειακή ανάφλεξη.
Παρότι, για να αντιμετωπιστούν οι Χούθι, οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, συγκρότησαν τον Δεκέμβριο πολυεθνικό συνασπισμό για να «προστατεύσουν» την ελευθερία της ναυσιπλοΐας· παρότι αυτόν τον μήνα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέπτυξε δική της ναυτική δύναμη, την αποστολή Ασπίδες· και παρότι οι αμερικανικές και οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει επανειλημμένα θέσεις τους στην υεμενίτικη επικράτεια από τον Ιανουάριο, οι αντάρτες —η Ουάσιγκτον τους ενέταξε ξανά πρόσφατα στον κατάλογο των «τρομοκρατικών» οργανώσεων που καταρτίζει— δεν σταματούν, αντίθετα διατρανώνουν πως θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις.
Πέραν της δράσης των Χούθι, οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη φιλοϊρανική παράταξη Χεζμπολά, ενώ ιρακινές ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στην Τεχεράνη έχουν εξαπολύσει πάνω από εκατό επιθέσεις εναντίον βάσεων στις οποίες σταθμεύουν στρατεύματα των ΗΠΑ.
Κατέστρεψαν όπλα των Χούθι οι ΗΠΑ
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως κατέστρεψαν εννέα αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBMs) και δυο drones των Χούθι αφού οι υεμενίτες αντάρτες προχώρησαν σε συνολικά τέσσερις εκτοξεύσεις ASBMs, δύο στην Ερυθρά Θάλασσα και άλλων δύο στον Κόλπο του Άντεν, χωρίς να αναφερθούν ούτε τραυματισμοί, ούτε ζημιές σε εμπορικά πλοία, ή σκάφη των ΗΠΑ και του διεθνούς συνασπισμού.
Ο αμερικανικός στρατός «κατέστρεψε εννέα αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους και δύο μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι», τονίζει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ