Ξεκινώντας με την παραδοχή ότι η Αλεξανδρούπολη πλέον καθίσταται ένας γεωστρατηγικός κόμβος τεράστιας σημασίας, ο υπουργός Εξωτερικών σκιαγράφησε χθες στο συνέδριο το εν εξελίξει σχέδιο ενεργειακής διαφοροποίησης με επίκεντρο την πρωτεύουσα του Εβρου.

«Η φωτογραφία της ενεργειακής διαφοροποίησης είναι σήμερα η Αλεξανδρούπολη», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισημαίνοντας ότι «η Αλεξανδρούπολη συνδυάζει τη μονάδα επαναεριοποίησης, την FSRU, η οποία είναι σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας», για την οποία εξέφρασε την ελπίδα «να λειτουργήσει εντός του Μαρτίου», ενώ σημείωσε ότι «υπάρχει προοπτική για δεύτερο FSRU στη Θράκη, το οποίο, όπως είπε ελπίζει ότι επίσης θα ενεργοποιηθεί. «Σήμερα, ουσιαστικά η δική μας φιλοδοξία μέσω της Αλεξανδρούπολης είναι να καταστήσουμε την περιοχή έναν ανάδρομο πόλο για να μπορέσουμε εμείς να καταστούμε οι πάροχοι σε όλες τις μορφές ενέργειας», τόνισε.

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, ο υπουργός επανέλαβε ότι οι δύο χώρες οφείλουν να διατηρούν ανοικτούς διαύλος επικοινωνίας. «Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να μπορέσουμε να συζητήσουμε, να μπορέσουμε να βρούμε τον μηχανισμό εκείνο, έτσι ώστε κάθε φορά που έχουμε εντάσεις να μην παράγονται κρίσεις και, εφόσον μπορέσουμε, να συζητήσουμε και τα δύσκολα. Τα εύκολα συντηρούν μία κατάσταση νηνεμίας στην περιοχή. Οσο, όμως, δεν αγγίζουμε και επιλύουμε τα δύσκολα ζητήματα, που χρονίζουν από δεκαετίες, δεν πρόκειται να βρεθούμε σε μια κατάσταση απόλυτης ηρεμίας», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η εντολή που έχουμε λάβει οι δύο υπουργοί Εξωτερικών από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων είναι να προχωρήσουμε, όταν κριθεί ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες, στο να συζητήσουμε για τα μείζονα θέματά μας. Και, βεβαίως, αντιλαμβάνομαι ότι τα μείζονα θέματα, το καταλαβαίνουμε όλοι, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και δη, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας. Είναι μία συζήτηση η οποία, κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να γίνει», ανέφερε ο ίδιος και αποκάλυψε ότι με τον ομόλογό του θα έχουν τετ α τετ πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα τον Μάιο.

Η Αίγυπτος

Σχολιάζοντας την αποστολή αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσία του έλληνα Πρωθυπουργού στο Κάιρο το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Η Αίγυπτος λαμβάνει μια σημαντική βοήθεια και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα λάβει όμως και μια πολύ σημαντική βοήθεια και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Αίγυπτο και της βοήθειας που θα δοθεί».

Αναφορικά δε με τις απόψεις που θέλουν την Ελλάδα να έχει μια «δημιουργική ουδετερότητα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε: «Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια όταν αυτή τη στιγμή στην Ερυθρά Θάλασσα γίνεται μία επίθεση, όχι μόνο κατά του διεθνούς εμπορίου αλλά και κατά ελληνικών πλοίων. Η απόφαση που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση ήταν μία απόφαση απολύτως ισόρροπη και αναγκαία». Και συνέχισε λέγοντας: «Η Ελλάδα είναι πρώτη ναυτική δύναμη σε εμπορικό στόλο. Οταν είσαι πρώτη δύναμη, δεν έχεις μόνο προνόμια, έχεις και υποχρεώσεις». Ταυτόχρονα, σημείωσε: «Η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί ποτέ σε επιθετικές ενέργειες. Δεν θα κάνουμε κάτι το οποίο θα θέσει σε κίνδυνο την ελληνική αποστολή και την ελληνική διπλωματία. Εκείνο το οποίο πράττουμε είναι να βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά ευάλωτη περιοχή, προστατεύοντας την ελληνική ναυσιπλοΐα, τους έλληνες ναυτικούς, την ελληνική εξωτερική πολιτική».

Απαντήσεις και στους μαθητές

Εξερχόμενος της κεντρικής αίθουσας του συνεδρίου, ο υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε πληθώρα ερωτήσεων με καμβά τα εθνικά μας θέματα και τις διεθνείς εξελίξεις, από μαθητές του 3ου Πειραματικό ΓΕΛ Κομοτηνής, του 4ου ΓΕΛ Ξάνθης και του 1ου Λυκείου Καβάλας, που συμμετείχαν και στο εκδοτικό εγχείρημα του «Βήματος» με τις μαθητικές εφημερίδες. Οι απαντήσεις του κινήθηκαν στο πνεύμα της παρέμβασης που είχε προηγηθεί, ιδίως για τα ελληνοτουρκικά.