Η μεγάλη επιχείρηση που έκανε η ΕΛΑΣ τόσο στην Αττική όσο και σε σωφρονιστικά καταλύματα της Επαρχίας οδήγησε στη σύλληψη συνολικά δέκα ατόμων τα οποία κατηγορούνται για την εμπλοκή τους στην «Σύμπραξη Εκδίκησης».

Συγκεκριμένα φέρονται να εμπλέκονται σε τουλάχιστον πέντε υποθέσεις από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι και σήμερα.

  1. αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,
  2. έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,
  3. έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,
  4. ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και
  5. ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Από την έρευνα που έκανε η αστυνομία σε εννιά σπίτια και στα κελιά τριών κρατουμένων κατάφερε να βρει.

  • πολεμικό τυφέκιο,
  • -3- πιστόλια,
  • περίστροφο,
  • καραμπίνα,
  • εξαρτήματα όπλων,
  • ποσότητες εκρηκτικής ύλης,
  • φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (usb),
  • μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών,
  • -2- αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα και
  • χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες έκνομες ενέργειες συνεχίζονται.

Ο σεσημασμένος ηγέτης

Ηγετικό ρόλο στην οργάνωση φέρεται να έπαιζε ένας 36χρονος ο οποίος βρίσκεται ήδη στη φυλακή για άλλες υποθέσεις. Πρόκειται για ένα άνδρα γνωστό από τον αντιεξουσιαστικό χώρο ο οποίος στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε ένοπλες ληστείες.

Μάλιστα, είχε ληστέψει το ίδιο τραπεζικό κατάστημα στα Άνω Πετράλωνα στο οποίο τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός τον περασμένο Ιανουάριο. Εκτός από τη συγκεκριμένη είχε πραγματοποιήσει και άλλες ληστείες και είχε γίνει γνωστός ως ο ληστής με το τατουάζ.

Δεδομένα κάποιες από αυτές τις ληστείες τις έκανε ενώ είχε παραβιάσει την άδεια που του είχε δοθεί από τις φυλακές Λάρισας πριν συλληφθεί ξανά τον Σεπτέμβριο του 2021. Να σημειώσουμε ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε η «Σύμπραξη Εκδίκησης» είχε αναφερθεί και στην ληστεία που είχε κάνει ο συγκεκριμένος άνδρας στην τράπεζα των Πετραλώνων.

Το μοιραίο λάθος που έκαναν

Πώς όμως φτάσαμε στις δέκα συλλήψεις; Η αρχή του τέλους έγινε με τον εκρηκτικό φάκελο που στάλθηκε στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης. Τότε οι αστυνομικοί έκαναν ξανά τη σύνδεση με την υπόθεση του 36χρονου, αφού η συγκεκριμένη είχε απορρίψει το αίτημά του για συγχώνευση της ποινής του.

Έκτοτε οι Αρχές έβαλαν στο στόχαστρό τους τις ενέργειές του μέσα στην φυλακή και παρατήρησαν τις στενές σχέσεις που είχε με άλλους τρεις συγκρατούμενούς του. Έπειτα άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι και με όσους βρίσκονταν εκτός φυλακών για να φτάσουμε στις έξι συλλήψεις.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα δείγματα DNA που βρέθηκαν πάνω στον φάκελο που στάλθηκε στην πρόεδρο των Εφετών, τα οποία έκαναν πιο εύκολα τα πράγματα για τις Αρχές.