Σήμερα Παρασκευή 9/2 θα ορίσουν οι αγρότες στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης την επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια συνάντηση που, όπως φαίνεται, δεν θα γίνει τελικά τη Δευτέρα 12/2 όπως είχε αρχικά οριστεί.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ζητά η αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου να απαρτίζεται από αγρότες από όλη τη χώρα.

«Μάλλον δεν θα γίνει τη Δευτέρα, θα δούμε, μάλλον την Τρίτη. Πρέπει να προσδιοριστεί η σύνθεση της αντιπροσωπείας τους και από την πλευρά της κυβέρνησης θέλουμε να δούμε αυτά που σκεφτόμαστε για τη συνάντηση και για το τι θέλουμε να συζητήσουμε» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

«Είναι τρεις κατηγορίες τα αιτήματά τους, δεν είναι δυνατόν κάποια να ικανοποιηθούν, μπαίνουν περισσότερο διεκδικητικά. Η δεύτερη κατηγορία είναι θεσμικού και πολιτικού χαρακτήρα, μένει να εξειδικευτούν π.χ για τις παράνομες ελληνοποιήσεις […] Προϋπόθεση του διαλόγου είναι οι ανοιχτοί δρόμοι. Βρισκόμαστε σε θετικό κλίμα συνεννόησης, όλοι θέλουμε να βρούμε λύσεις και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οι αγρότες αναμένεται να κλείσουν σήμερα από τις 16:00 και για τέσσερις ώρες τα σύνορα Φλώρινας – Βόρειας Μακεδονίας, με αποκλεισμό κυρίως των διερχομένων φορτηγών.

Όσα είπε στην ΕΡΤ ο Μάκης Βορίδης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις:

Δεν κάνουν πίσω

Οι αγρότες δεν κάνουν πίσω σε όσα ζητούν και χθες (8/2) προχώρησαν σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων. Οι αγρότες των Μαλγάρων προχώρησαν το απόγευμα σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής στο ύψος των Νέων Μουδιανιών και έκλεισαν και ένα κομμάτι της εθνικής Θεσσαλονίκης – Αθηνών στα Μάλγαρα.

Αγρότες έκλεισαν για μισή ώρα την Αθηνών-Πατρών στο ρεύμα προς Πάτρα. Στη δυτική Αχαΐα έκλεισαν την Πατρών – Πύργου στον κόμβο της κάτω Αχαΐας.

Αγρότες από τα Ιωάννινα και την Θεσπρωτία έκλεισαν το βράδυ το 1ο χλμ της Εγνατίας Οδού με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές χιλιομέτρων από φορτηγά που ήθελαν να πάνε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες ζητούν:

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.
  • Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
  • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση ρίχνει τα πυρά της στην κυβέρνηση για το αγροτικό, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για εμπαιγμό των αγροτών. Ανυπαρξία σχεδιασμού αγροτικής πολιτικής βλέπει το ΠΑΣΟΚ

«Είναι άλλο να τα κατέβουν τα τρακτέρ στην Αθήνα και άλλο να κλείσουν τους δρόμους. Το να κατέβουν τα τρακτέρ στην Αθήνα μπορεί να είναι μία μέθοδος ώστε να γίνουν ορατοί» σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδώνης.

Στα μπλόκα τον αγροτών στον Πλατύκαμπο βρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Θυμόμαστε όλοι την πρώτη μέρα πως ξεκίνησε με καταστολή, με συκοφαντίες, και τώρα με κάποια μέτρα κοροϊδία, είναι κοροϊδία πραγματικά δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες, δεν καλύπτουν το σύνολο των αιτημάτων σας, γι’ αυτό χρειάζεται τώρα να συνεχιστεί ο αγώνας» ανέφερε.

«Ο πρωθυπουργός λέει ότι έδωσε ένα δις στους αγρότες. Δε λέει όμως ότι τα περισσότερα λεφτά από αυτά, είναι από τις εισφορές των αγροτών. Με τα ψέματα δεν μπορείτε να κάνετε πολιτική» είπε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Δεν θέλει να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για τον απλούστατο λόγο ότι έχει μια διαφορετική πολιτική στρατηγική» είπε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Σε όλη την Ελλάδα οι αγρότες παράγουν σε ένα κόστος πολύ υψηλό» σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας».