Το διάστημα μετά τις τελευταίες εκλογές για οποιονδήποτε πολιτικό, με την προσωπικότητα του Ανδρέα Λοβέρδου, θα ήταν μια περίοδος σκληρής δοκιμασίας. Για τον πρώην υπουργό και, πλέον πρώην βουλευτή, υπήρξε είναι μια περίοδος προετοιμασίας για το επόμενο βήμα το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί στις 4 Μαρτίου. Για τότε έχει προγραμματιστεί η ανακοίνωση του νέου κόμματος που φιλοδοξεί να κάνει την εμφάνιση του στην πίστα των Ευρωεκλογών.

Οι δύο επιλογές

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου ο κ. Λοβέρδος είχε δύο επιλογές. Δύο. Το έχει πει δημόσια και ο ίδιος. ΝΔ ή κάποια δικιά του κίνηση. Η πρώτη περίπτωση είχε τις δυσκολίες της. Ο κ. Λοβέρδος, όπως εκτιμάται, έχει υψηλή δημοφιλία στη ΝΔ. Εκεί, άλλωστε, μετακόμισαν εκατοντάδες προσωπικοί του ψηφοφόροι στις τελευταίες εκλογές. Προτίμησαν να ψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με κόστος οδυνηρό για τον ίδιο αφού έτσι εξηγούν, πρόσωπα του περιβάλλοντός του, το ότι έμεινε εκτός Βουλής. Ωστόσο, μια δική του μετακόμιση στη ΝΔ δεν θα ήταν μια απλή υπόθεση.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ένας πολιτικός με ισχυρό στίγμα. Πέρασε από κρίσιμα υπουργεία, αφήνοντας το αποτύπωμα του. Είναι και ένα ηγετικό στέλεχος του ΠαΣοΚ, που διεκδίκησε, δύο φορές, το θρόνο της Χαριλάου Τρικούπη. Μιλάμε, λοιπόν, για άλλα «πολιτικά κόλπα» και για «διεύρυνση» σε βαθμό που μάλλον είναι δύσκολο να καταναλωθεί από τους καθαρόαιμους δεξιούς της ΝΔ, αν υποθέσουμε ότι την επιθυμούσε το Μέγαρο Μαξίμου. Υπήρξαν κάποιες διαρροές ενδιαφέροντος αλλά μάλλον υπέκρυπταν σκοπιμότητες.

Οι πέντε δημοσκοπήσεις

Η δεύτερη επιλογή, αυτή της αυτόνομης παρουσίας στον πολιτικό στίβο, μέσω μιας, νέας, κεντρώας κίνησης, ήταν αυτή που στριφογύριζε στο μυαλό του πρώην υπουργού και ενισχύονταν από την ανάγνωση που έκανε για το πολιτικό σκηνικό. Ο Μητσοτάκης έχει απώλειες αλλά υπάρχει και μια εμφανής αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ να την εισπράξουν.

Ποιος όμως λέει ότι μπορεί να την καρπωθεί ο ίδιος και ένα κόμμα που θα δημιουργήσει; Και πόσο εύκολο είναι να «χωθεί» ένα τρίτο κόμμα στη «μάχη του κέντρου» που αυτή τη στιγμή διεξάγεται μεταξύ Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη, με τον Πρωθυπουργό να διατηρεί το προβάδισμα;

Την απάντηση στον κ. Λοβέρδο, κατά ορισμένες πηγές, έδωσαν 5 μετρήσεις της κοινής γνώμης. Η πρώτη διεξήχθη στις αρχές του φθινοπώρου. Η πέμπτη τον Ιανουάριο. Μια ακόμα είναι στα σκαριά, θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Τα δείγματα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προσφέρονται για συμπεράσματα αλλά και για κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα.

Από τις απαντήσεις στο ερώτημα «αν θα ψηφίζατε ένα κόμμα Λοβέρδου» και από το βαθμό βεβαιότητας που εξέφραζαν οι ερωτώμενοι για τη θετική τους στάση, προέκυψε η εκτίμηση ότι ένα κόμμα με επικεφαλής τον Ανδρέα Λοβέρδο θα μπορούσε στις έχει τύχη στις Ευρωεκλογές. Έχει, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση το επιτελείο του, να λαμβάνει τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠαΣοΚ. Βεβαίως, μια πρώτη γεύση των επιδόσεων του νέου κόμματος θα τις δούμε στα δημοσκοπήσεις που, θα μετρήσουν την απήχηση του, μετά τις ανακοινώσεις που θα γίνουν.

Η εκλογική προσδοκία

Ο κ. Λοβέρδος, στις 4 Μαρτίου, όπως έχει προγραμματιστεί θα ανακοινώσει το νέο κόμμα, το όνομα το κρατάει μυστικό. Αλλά το πολιτικό του στίγμα θα είναι ολοφάνερο. Καθαρό κέντρο. Οι υποστηρικτές του κ. Λοβέδρου έχουν βγάλει τα μπλοκάκια. Υπολογίζουν ότι η ΝΔ, στις Ευρωεκλογές, θα έχει μια απώλεια της τάξης των 6 ποσοστιαίων. Το ΠαΣοΚ δεν φαίνεται ικανό για υψηλές επιδόσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ, παραπαίει. Το νέο κόμμα μπορεί να αποδειχθεί ελκυστικό για μια μεγάλη κατηγορία ψηφοφόρων του κέντρου.

Αυτό είναι το ευτυχές αφήγημα. Γιατί υπάρχει και το καλούμενο «κακό σενάριο». Τι θα συμβεί αν το νέο κόμμα μείνει κάτω από το όριο της εισόδου στην Ευρωβουλή; Και μήπως το ενδεχόμενο αυτό, ίσως δημιουργεί δεύτερες σκέψεις για μια κάποιας μορφής συνεργασία με τη ΝΔ; Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ απορρίπτεται. Το νέο κόμμα θα είναι στην αφετηρία της κούρσας των εκλογών. Αυτή, τουλάχιστον, είναι η φιλοδοξία του κ. Λοβέρδου. Μένει να διαπιστωθεί αν, ο πρώην υπουργός, μπορεί να ανακατέψει την τράπουλα στο κέντρο.