Οι ουκρανικές δυνάμεις δηλώνουν ότι κατέστρεψαν μια ρωσική πυραυλάκατο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας σε μια ειδική επιχείρηση στα ανοικτά της κατεχόμενης Κριμαίας.

Το Ivanovets δέχθηκε «απευθείας χτυπήματα στο κύτος» κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά από τα οποία βυθίστηκε, ανέφερε η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών. Το βίντεο, που δόθηκε στη δημοσιότητα, φαίνεται να δείχνει τη στιγμή της επίθεσης, αν και μέχρι στιγμής οι ρωσικές αρχές δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο.

Ωστόσο ο Ρώσος blogger Voenkor Kotenok έγραψε στο Telegram ότι το σκάφος βυθίστηκε αφού χτυπήθηκε τρεις φορές από ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σύμφωνα με το BBC.

Η Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας δήλωσε ότι το σκάφος καταστράφηκε από στρατιώτες της ειδικής μονάδας «Ομάδα 13» στη λίμνη Ντόνουζλαβ, έναν κόλπο στη δυτική πλευρά της χερσονήσου της Κριμαίας, όπου βρίσκεται μια ναυτική βάση.

Τον Δεκέμβριο το Κίεβο δήλωσε ότι κατέστρεψε το μεγάλο αποβατικό πλοίο Novocherkassk στη Φαιοδοσία της Κριμαίας με τη Ρωσία να επιβεβαιώνει ότι το πλοίο είχε υποστεί ζημιές. Και τον Απρίλιο του 2022, μερικούς μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Moskva -η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας – υπέστη ζημιές και τελικά βυθίστηκε, προφανώς από ουκρανικούς πυραύλους.