Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Imran Khan καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση για υπόθεση διαφθοράς, μόλις μία ημέρα μετά την καταδίκη του σε 10ετή κάθειρξη για διαρροή κρατικών μυστικών.

Η σύζυγος του Χαν, Μπούσρα Μπίμπι, καταδικάστηκε επίσης σε 14 χρόνια κάθειρξη στην ίδια υπόθεση που αφορούσε παράνομη πώληση κρατικών δώρων. Ο δικαστής απαγόρευσε επίσης και στους δύο να κατέχουν πολιτικά αξιώματα για 10 χρόνια.

Πάνω από 100 κατηγορίες

Η έκδοση της απόφασης και της ποινής που επισίει για τον πρώην πρωθυπουργό του Πακιστάν έγινε φυλακή όπου κρατείται. Πρόκειται για μία επιπλέον καταδίκη, στις πολλές κατηγορίες που αντιμετωπίζει, συνολικά περισσότερες από εκατό – που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη δεινή θέση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τον περασμένο Αύγουστο.

Ωστόσο το διακαϊκό σύστημα στη χώρα του Πακιστάν είναι υπό αμφισβήτηση. Ο δικαστής είχε απορρίψει το αίτημα των δικηγόρων του Χαν να εξετάσουν μάρτυρες στη δίκη και οι δικηγόροι του Χαν δεν ήταν παρόντες όταν εκδόθηκε η απόφαση.

Η γυναίκα του πρώην πρωθυπουργού Μούσρα Μπίμπι προσήχθη στη φυλακή αμέως μετά την καταδικαστική απόφαση σε βάρος της.

Η μία καταδικαστική απόφαση πίσω από την άλλη

Η ετυμηγορία σε βάρος του πρώην Πρωθυπουργού του Πακιστάν ήρθε μόλις μια ημέρα μετά την απόφαση ειδικού δικαστηρίου, η συνεδρίαση του οποίου επίσης διεξήχθη στη φυλακή, το οποίο έκρινε τον Χαν ένοχο για διαρροή κρατικών μυστικών σε σχέση με ένα ευαίσθητο διπλωματικό τηλεγράφημα που φέρεται να είχε στην κατοχή του. Ο Χαν είχε χαρακτηρίσει τη δίκη προσχηματική και οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας.

Η χρονική συγκυρία των δύο διαδοχικών καταδικαστικών αποφάσεων θεωρήθηκε σημαντική από τους παρατηρητές, καθώς εκδόθηκαν μόλις μια εβδομάδα πριν το Πακιστάν προσέλθει στις κάλπες για τις γενικές εκλογές και που η διεξαγωγή τους καθυστερούσε εδώ και καιρό. Βέβαια στον Χαν έχει επιβληθεί και απαγόρευση πολιτικών αξιωμάτων για δέκα χρόνια, κατά συνέπεια δεν είχε τη δυναότητα να κατέβει στις εκλογές, ωστόσο παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν εκποίησε χωρίς φυσικά να το δηλώσει, δώρα που του έδιναν ηγεμόνες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ο ίδιος είχε αρνηθεί κάθε αδίκημα.

Η αρχή καταπολέμησης διαφθοράς

Η υπηρεσία καταπολέμησης διαφοράς υποστήριξε ότι ο Ιμραν Χαν και η σύζυγός του είχαν λάβει 108 δώρα από αρχηγούς κρατών και ξένους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργού ορισμένα εκ των οποίων αξίας εκατομμυρίων ρουπιών και ότι πολλά από αυτά παρακρατήθηκαν ή πουλήθηκαν παράνομα από το ζευγάρι.

Στον Χαν τον Αύγουστο επιβλήθηκε αρχικά ποινή φυλάκισης τριών ετών, αλλά ανώτερο δικαστήριο άσκησε έφερση κατά τη αποφάσεως και η νομική διαδικασία ξεκίνησε εκ νέου. Στο δεύτερο δικαστήριο οι ερευνητές της Αρχής καταπολέμησης της διαφθοράς  παρουσίασαν νέα στοιχεία σχετικά με τα κοσμήματα που δόθηκαν από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο και φέρεται να παρακρατήθηκαν παράνομα από τον Χαν και τη σύζυγό του.

Με την τελευταία απόφαση που μόλις χθες εκδόθηκε, ο δικαστής επέβαλε ακόμη αυστηρότερη ποινή τόσο στον Χαν όσο και στη σύζυγό του, η οποία περιελάμβανε συλλογικό πρόστιμο 787 εκατομμυρίων ρουπιών (2,8 εκατ. δολάρια).

Σε πολιτικά κίνητρα αποδίδει την εμπλοκή του ο Χαν

Ο Χαν, ο οποίος ανατράπηκε από την εξουσία το 2022, έχει υποστηρίξει ότι η σειρά ποινικών υποθέσεων εναντίον του, έχουν πολιτικά κίνητρα.

Από τότε που απομακρύνθηκε από την Πρωθυπουργία μετά από ψήφο δυσπιστίας σε βάρος του, άρχισε να επικρίνει δημοσίως τους ισχυρούς στρατιωτικούς της χώρας, οι οποίοι κατηγορούνται εδώ και καιρό για ανάμιξη στην πολιτική. Ισχυρίστηκε ότι η στρατιωτική ηγεσία είχε «μνησικακία» εναντίον του και ενορχήστρωσε τη φυλάκισή του ώστε να μην μπορέσει να κατέβει στις εκλογές.

Το κόμμα του Χαν, το Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), έχει επίσης αντιμετωπίσει παρενοχλήσεις και εκφοβισμούς, με ανώτερα στελέχη του να φυλακίζονται ή να πιέζονται να εγκαταλείψουν το κόμμα, ενώ οι εργαζόμενοι εμποδίστηκαν από την προεκλογική εκστρατεία ή τη διεξαγωγή πολιτικών συγκεντρώσεων κατά την προετοιμασία των εκλογών.

Δίχως διακαίωμα υπεράσπισης

Ο Χαν και η Μπίμπι μετά την καταδικαστική απόφαση σε βάρος τους ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν «άλλη μια δίκη στην οποία δεν τους δόθηκε δικαίωμα υπεράσπισης».

Το κόμμα δήλωσε ότι υπήρξε «πλήρης καταστροφή κάθε ισχύοντος νόμου στο Πακιστάν μέσα σε δύο ημέρες».