Το απόγευμα της Κυριακής (07/01) ο Φραντς Μπεκενμπάουερ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών με την οικογένειά του να κάνει γνωστή τη είδηση μια ημέρα αργότερα. Ο θρυλικός Γερμανός άλλαξε για πάντα το ποδόσφαιρο αφού ο τρόπος με τον οποίο αγωνιζόταν ήταν πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του.

Τα επιτεύγματά του με την Μπάγερν και την Εθνική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας, τόσο ως παίκτης όσο και αργότερα ως προπονητής, του εξασφάλισαν μια θέση ανάμεσα στους μύθους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Οι δύο εκδοχές για το παρατσούκλι του

Το παρατσούκλι «Κάιζερ» τον ακολούθησε στο μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του και κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το πώς το απέκτησε. Για την ακρίβεια υπάρχουν δύο εκδοχές που κυριαρχούν.

Η πρώτη έγινε το 1969, τότε σε αγώνα της Μπάγερν απέναντι στην Σάλκε για τον τελικό του Κυπέλλου ο Μπεκενμπάουερ σταμάτησε με ένα δυνατό τάκλιν τον Ράινχαρντ Λιμπούντα, ο οποίος ήταν γνωστός ως ο «βασιλιάς της Βεστφαλίας».

Αυτή η ενέργεια δεν άρεσε καθόλου στο κοινό της Σάλκε που άρχισε να τον αποδοκιμάζει έντονα. Εκείνος, πήρε την μπάλα και άρχισε να κάνει διάφορα ζογκλερικά με τους δημοσιογράφους να χαρακτηρίζουν ως «αυτοκράτορα» μετά την προκλητική συμπεριφορά του μπροστά στον «βασιλιάς της Βεστφαλίας».

Η δεύτερη ιστορία χρονολογείται δύο χρόνια αργότερα και είναι εκείνη που έχει επικρατήσει. Η Μπάγερν έδινε φιλικό στη Βιέννη και ο Μπεκενμπάουερ θέλησε να ποζάρει για τους φωτογράφους δίπλα σε μια προτομή του Αυστριακού αυτοκράτορα Φραγκίσκου Α’. Έκτοτε δεν μπόρεσε να αποτινάξει από πάνω του το παρατσούκλι «Κάιζερ».

Η ημέρα που τον έκανε παράδειγμα αυτοθυσίας

Ανεξάρτητα από το παρατσούκλι ο Φραντς Μπεκενμπάουερ κατάφερε να μπει στις καρδιές των φίλων του ποδοσφαίρου και κυρίως των Γερμανών για την αυτοθυσία που υπέδειξε στην αναμέτρηση με την Ιταλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970.

Τότε η Δυτική Γερμανία είχε επικρατήσει εύκολα στα τρία ματς της φάσης των ομίλων και έπειτα αντιμετώπισε την Αγγλία η οποία βρέθηκε να προηγείται με 2-0. Στη συνέχεια όμως ο Φραντς Μπεκενμπάουερ με δικό του γκολ σάλπισε την αντεπίθεση των δυτικογερμανών οι οποίοι πήραν την πρόκριση στην παράταση.

Ωστόσο, η πορεία της Δυτικής Γερμανίας σταμάτησε στα ημιτελικά όπου αντιμετώπισε την Ιταλία στο «παιχνίδι του αιώνα». Ο «Κάιζερ Φραντς» μπορεί να έφυγε από το γήπεδο με σκυμμένο το κεφάλι, όμως κέρδισε για πάντα τις καρδιές των Γερμανών.

Με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού ο Μπεκενμπάουερ δέχτηκε ένα σκληρό μαρκάρισμα με αποτέλεσμα να σπάσει η δεξιά κλείδα του. Ο Χέλμουτ Σεν, είχε ολοκληρώσει τις αλλαγές και ο «Κάιζερ» ήταν ξεκάθαρος, δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει την ομάδα του με παίκτη λιγότερο.

Έτσι συνέχισε να παίζει με δεμένο το χέρι ως το φινάλε της παράτασης. Η Ιταλία επικράτησε 4-3, πήρε την πρόκριση για τον τελικό, αλλά ο Μπεκενμπάουερ αποθεώθηκε.

Οι κηλίδες της παραγοντικής ιστορίας του

Μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης καριέρας τους ως ποδοσφαιριστής στη συνέχεια ασχολήθηκε με την προπονητική πριν ακολουθήσει την καριέρα του παράγοντα. Ακόμα και εκεί ήταν επιτυχημένος αφήνοντας έργο τόσο στην Μπάγερν, όσο και στην ομοσπονδία της Γερμανίας.

Ωστόσο, δεν ήταν όλα ρόδινα. Εκ των υστέρων ομολόγησε την εμπλοκή του, ως πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης, σε υπόθεση χρηματισμού μελών της FIFA στην ψηφοφορία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Υποστήριξε ότι είχε εγκριθεί αυτό το κονδύλι, σε έγγραφο που έφερε την υπογραφή του, όπως είχε αποκαλύψει το Der Spiegel, αλλά αρνήθηκε ότι εν τέλει δωροδοκήθηκε κάποιος παράγοντας.

Αργότερα το όνομά του ενεπλάκη και με το σκάνδαλο της ανάθεσης τόσο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 (Ρωσία) όσο και σε εκείνο του 2022 (Κατάρ). Η FIFA του επέβαλε πρόστιμο για τη μη συνεργασία του με τις Αρχές, ενώ αργότερα οι κατηγορίες αποσύρθηκαν για όλους τους εμπλεκόμενους.