O υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον υπ. Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και διευρημένη ομάδα.

Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο Πρόεδρος Ερντογάν σύμφωνα με την αμερικάνικη πλευρά μίλησαν για τη σύγκρουση στη Γάζα. Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης, να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων, να επεκταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και να μειωθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων, και να εργαστούν για μια ευρύτερη, διαρκή περιφερειακή ειρήνη που θα διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και θα προωθεί την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο Πρόεδρος Ερντογάν συζήτησαν επίσης τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, της ολοκλήρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και της ενίσχυσης του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

Γάζα, Ουκρανία, το μέλλον της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα F-16 στην ατζέντα

Αντιμέτωποι με μια περιοχή της Μέσης Ανατολής σε κρίση και αρκετά πιεστικά διμερή ζητήματα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπ. Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν με τον υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, τα θέματα που άνοιξαν προς συζήτηση, περιλαμβάνουν τον πόλεμο του Ισραήλ στην πολιορκημένη Γάζα, τα τελευταία βήματα για την ολοκλήρωση της επικύρωσης της αίτησης της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Στη συνάντηση του Σαββάτου στο μέγαρο Βαχντετίν της Κωνσταντινούπολης συμμετείχαν ο επικεφαλής της τουρκικής Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών (MIT) Ιμπραήμ Καλίν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τούρκος υπουργός Φιντάν υπογράμμισε την προσμονή της Τουρκίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας των F-16 και διευκρίνισε ότι η τελική απόφαση σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ανήκει στο τουρκικό κοινοβούλιο, όπως αναφέρουν τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Η κλιμάκωση στην Γάζα και τα ζητήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας

Καθώς οι υπουργοί συζήτησαν τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, οι πηγές αποκάλυψαν ότι ο υπουργός Φιντάν επεσήμανε την κλιμακούμενη επιθετικότητα του Ισραήλ ως απειλή για ολόκληρη την περιοχή. Τόνισε την επιτακτική ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, υποστηρίζοντας την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια λύση δύο κρατών το συντομότερο δυνατό.

Ο υπουργός Φιντάν, εκφράζοντας τη δέσμευση για την αποφυγή της έντασης στη Μαύρη Θάλασσα, αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες της Τουρκίας για τη διασφάλιση της ασφαλούς παγκόσμιας διανομής τροφίμων από τη Ρωσία και την Ουκρανία, προσθέτουν οι πηγές. Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που αφορά τα Ουκρανικά σιτηρά, είναι ένα από τα ζητήματα που εξυπηρέτησε και εξυπηρετεί η τουρκική διπλωματία που έχει αναλάβει τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου», εισπράτοντας κέρδη από όλες τις μεριές.

Σημειώνεται επίσης ότι η συνάντηση κάλυψε περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και των καταστάσεων στη Συρία και το Ιράκ. Στις δύο τελευταίες όπου συνορεύουν με την Τουρκία σιίτες αντάρτες, πιέζουν τις αμερικανικές βάσεις διεξάγοντας επιθέσεις, ενώ το Ιράκ έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη χώρα.