Οι πρώτες πολιτικές μάχες της νέας χρονιάς θα δοθούν στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Και η μητέρα των μαχών όπως φαίνεται θα αφορά την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελευταία κοινοβουλευτική του παρουσία τη χρονιά που πέρασε σήκωσε ψηλά τη σημαία αυτής της μεταρρύθμισης. Παράλληλα σε πρώτο χρόνο παίρνει σειρά το θέμα της επιστολικής ψήφου και των αλλαγών στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να πάρει, γρήγορα, σειρά και το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αλλά στην παρούσα φάση οι ισορροπίες και η πολυπλοκότητα του θέματος, δείχνουν να το τρενάρουν.

Η τακτική Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός κινείται στη βάση ενός συγκεκριμένου σκεπτικού. Παρουσιάζει, και είναι, ως ένα ορόσημο στην κυβερνητική του θητεία την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και προχωρά στο παρασύνθημα. « Σειρά έχει τώρα η αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, με ρίζες δεκαετιών μέσα από ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων». Στο πεδίο αυτό, «θα φανεί ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια ο ειλικρινά προοδευτικός, ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής». Το πεδίο αυτό, αφορά, σε πρώτη φάση την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ και την επιστολική ψήφο.

Ο κ. Μητσοτάκης καλεί τους πολιτικούς του αντιπάλους σε μια αναμέτρηση στο πεδίο έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και στέλνοντας στην κοινωνία ένας σαφές μήνυμα. Εμφανίζεται ως ο πολιτικός που επιχειρεί να φέρει τη χώρα στον 21ο αιώνα, έτοιμος να την απαλλάξει από δεσμά και νοοτροπίες που την καθήλωναν στον 20ο. Διαθέτει ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο και στο επιτελείο του αν και αναγνωρίζουν το ρίσκο αυτών των μετώπων, εκτιμούν ότι μπορούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς που είναι πιθανόν να υπάρξουν και οι οποίοι μάλλον θα ταρακουνήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τους αντιπάλους του.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, υπάρχει η αισιοδοξία ότι στο τέλος της μάχης ο Πρωθυπουργός θα έχει ενισχύσει το μεταρρυθμιστικό του προφίλ και την εικόνα του στο κρίσιμο τμήμα των ψηφοφόρων του κέντρου στο οποίο εξακολουθεί να κυριαρχεί πολιτικά. Είναι μια στρατηγική που έχει αρχή μέση και τέλος και έχει «δουλευτεί» και επικοινωνιακά. Δεν είναι τυχαίο ότι στο θέμα της ίδρυσης των μη κρατικών ΑΕΙ κάθε υποσημείωση στην κυβερνητική πρωτοβουλία αντιμετωπίζεται ως «κόλλημα με το παρελθόν».

Το μπρος-πίσω του ΣΥΡΙΖΑ

Στο ζήτημα της ίδρυσης των μη κρατικών ΑΕΙ ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια περίοδο «μπρός-πίσω» με στελέχη του να υποδέχονται θετικά το ενδεχόμενο ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ, «μάζεψε τα πράγματα» και εμφανίζεται να έχει μια εντελώς αρνητική στάση. «Η θέση μας να μην σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων που θα παράγουν ουσιαστική έρευνα δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε συνένοχοι στην εμπορευματοποίηση πτυχίων και την υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμμελος και έριξε τη μπηχτή προς το ΠαΣοΚ. «Δεν γνωρίζουμε βέβαια και τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ, γιατί παρατηρούμε μία περίεργη, μεσοβέζικη στάση, που θα είναι καθοριστική για τον χαρακτήρα της προοδευτικότητας του χώρου του» επεσήμανε. Είναι προφανές ότι η Κουμουνδούρου θα καλέσει σε «προοδευτικό μέτωπο» κατά της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ προκειμένου να δυσκολέψει τη Χαριλάου Τρικούπη. Σαφή θέση κατά της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ έχει πάρει η «Νέα Αριστερά»

Στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει αρκετές επιφυλάξεις. Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις «για πιθανά συνταγματικά κωλύματα, για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, καθώς και ασφαλιστικές δικλίδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας». Το θέμα για τον κ. Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως λες όχι, στη δυνατότητα και μέσω της επιστολικής ψήφου να διευκολυνθεί η ψήφος όσων είναι στο εξωτερικό. Για αυτό το λόγο, με δήλωση του στον «Εθνικό Κήρυκα» δήλωσε ότι θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση επί της ψήφου των ομογενών, υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να δημιουργηθούν έδρες για την Ομογένεια με άμεσο δικαίωμα εκλέγεσθαι – και όχι μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας». Δηλαδή αν δεν ψηφίσω θα είναι επειδή δεν δόθηκαν ακόμα περισσότερα δικαιώματα.

Η στάση του ΠαΣοΚ

Η Χαριλάου Τρικούπη τόσο στο θέμα της ίδρυσης των μη κρατικών ΑΕΙ όσο και σε αυτό της επιστολικής ψήφου φαίνεται να ζυγίζει τη στάση της χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχει κάνει ξεκάθαρο ποια θα είναι η τελική της στάση. Είναι προφανές ότι και στα δύο αυτά θέματα ο κ. Ανδρουλάκης προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο κεντροαριστερό ακροατήριο που θέτει υποσημειώσεις και σε αυτό το πιο κεντρώο που δείχνει να πείθεται από την κυβερνητική επιχειρηματολογία ενώ στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου μπαίνει και ο παράγοντας της εξυπηρέτησης του εκλογικού σχεδιασμού της κυβέρνησης. Η επιστολική ψήφος μπορεί να εφαρμοστεί στις ευρωεκλογές ψηφιζόμενη με απλή πλειοψηφία. Με 200 ψήφους, όμως, μπορεί να εφαρμοστεί και στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι το ΠαΣοΚ δεν θα σταθεί «εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, εφόσον υπάρξει κανονικοποίηση της αγοράς. Εάν, όμως, η Ν.Δ κάνει τα πτυχία εμπόριο, θα είμαστε αρνητικοί. Προτεραιότητα για εμάς είναι η δημόσια Παιδεία». Σε πιο σκληρό μήκος κύματος ο αρμόδιος τομεάρχης Παιδείας, Στέφανος Παραστατίδης επεσήμανε: «Εκσυγχρονισμός θα ήταν να ενισχύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και, παράλληλα, να υπάρχει και μία μη κρατική τριτοβάθμια εκπαίδευση με αυστηρούς κανόνες. Περιμένουμε να δούμε το τελικό νομοσχέδιο. Δεν ξέρω ποιος θα έρθει να επενδύσει τόσα εκατομμύρια όταν θα εκκρεμεί μια προσφυγή στο ΣτΕ, εφόσον υπάρχει το άρθρο 16» Είναι προφανές ότι η τελική στάση αναζητάται.

Στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε στις κυβερνητικές ανακοινώσεις επισημαίνοντας ότι «αναμένει να δει θεσμικά και επίσημα και όχι δια ανακοινώσεων τις διαδικαστικές εγγυήσεις που συνοδεύουν την πρόταση υιοθέτησης της επιστολικής ψήφου αλλά και τις κατηγορίες ψηφοφόρων τις οποίες θα αφορά». «Από την πλευρά μας, έχουμε αποδείξει έμπρακτα διάθεση συναίνεσης με τη θετική μας ψήφο στο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού» ανάφεραν τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Είναι εμφανές ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠαΣοΚ ετοιμάζονται για τη μάχη των μεταρρυθμίσεων αναζητώντας την τελική τους στάση. Σε κάθε περίπτωση «το παιχνίδι τώρα αρχίζει».