Οι New York Times προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της Microsoft και της OpenAI για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και αξιώνουν από τις δύο εταιρείες, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT της OpenAI και άλλα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) εκπαιδεύονται αναλύοντας τεράστιους όγκους δεδομένων που συχνά προέρχονται από το διαδίκτυο.

Στην προσφυγή στη Δικαιοσύνη που κατατέθεσε, χθες, Τετάρτη (27/12), ο αμερικανικός ειδησεογραφικός οργανισμός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «εκατομμύρια» άρθρα των New York Times χρησιμοποιήθηκαν χωρίς άδεια για την εκπαίδευση του ChatGPT και πλέον το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ανταγωνίζεται την εφημερίδα ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών.

Συγκεκριμένα στο δικόγραφο αναφέρεται ότι όταν το ChatGPT ερωτάται σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα, μερικές φορές παράγει «αυτολεξεί αποσπάσματα» από άρθρα των New York Times, στα οποία δεν είναι δυνατή η πρόσβαση χωρίς συνδρομή.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο των New York Times χωρίς να έχουν αγοράσει συνδρομή – που σημαίνει ότι ο ειδησεογραφικός οργανισμός χάνει έσοδα από συνδρομές και διαφημίσεις.

Επιπλέον στο κείμενο της προσφυγής αναφέρεται ότι η μηχανή αναζήτησης Bing – η οποία διαθέτει ορισμένες λειτουργίες που υποστηρίζονται από το ChatGPT – παράγει αποτελέσματα που συλλέγει από έναν ιστότοπο που ανήκει στους New York Times, χωρίς να παραπέμπει στο άρθρο ή να περιλαμβάνει συνδέσμους παραπομπής που χρησιμοποιεί για να παράγει έσοδα. Αξίζει να σημειωθεί πως η Microsoft έχει επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI.

Η αγωγή αποκαλύπτει επίσης ότι οι New York Times προσέγγισαν ανεπιτυχώς τη Microsoft και την OpenAI τον Απρίλιο για να επιδιώξουν μια φιλική λύση σχετικά με τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Σειρά αγωγών για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη και με άλλες αγωγές που κατατέθηκαν μέσα στο 2023. Τον Σεπτέμβριο, μια ομάδα Αμερικανών συγγραφέων, μεταξύ των οποίων ο συγγραφέας του Game of Thrones Τζορτζ Μάρτιν και ο Τζον Γκρίσαμ, κατέθεσαν αγωγή για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Τον Ιούλιο η κωμικός Σάρα Σίλβερμαν μήνυσε την OpenAI, ενώ οι συγγραφείς Μάργκαρετ Άτγουντ και Φίλιπ Πούλμαν έστειλαν ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούν από τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να τους αποζημιώσουν για τη χρήση του έργου τους.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων πληροφορικής έχει καταθέσει μήνυση εναντίον της OpenAI, της Microsoft και της πλατφόρμας GitHub καθώς, όπως υποστηρίζει, ο κώδικάς της χρησιμοποιήθηκε χωρίς την άδειά της για την εκπαίδευση ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Copilot.