Δεν χωρά καμία αμφιβολία, ότι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό που ξεκίνησε χθες στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, είναι ίσως η πιο ανιαρή, η πιο περίεργη και η πιο αδιάφορη. Και αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά το λένε οι ίδιοι βουλευτές της ΝΔ ακόμα και στελέχη της Αντιπολίτευσης και όλοι μαζί εξηγούν τον λόγο:

Πρώτον δεν είναι προεκλογική περίοδος (οι ευρωεκλογές αργούν), δεύτερον δεν έχει παροχές, τρίτον δεν υπάρχει στην αίθουσα της Ολομέλειας αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (άλλο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και άλλο Πρόεδρος κόμματος), τέταρτον ούτε ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στην αίθουσα (απουσίαζε στις Βρυξέλλες) και πέμπτο υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος ακόμα και από τους βουλευτές. Και αυτό φάνηκε από την πρώτη ημέρα συζήτησης με ελάχιστους βουλευτές να είναι παρόντες στην αίθουσα.

Αν και το πρωί της Τετάρτης με το που άρχισε η συζήτηση έκανε την εμφάνισή του ένας «ουλαμός» βουλευτών της ΝΔ και εάν κάποιος τους έβλεπε όλους συγκεντρωμένους στη Βουλή θα νόμιζε ότι ήρθαν για τον προϋπολογισμό. Στην πραγματικότητα όμως ήρθαν για να γραφτούν ομιλητές και αποχωρούσαν ο ένας μετά τον άλλον.

Ωστόσο σημειώθηκαν και ορισμένες αψιμαχίες ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση με τους εισηγητές των κομμάτων κατά την πρώτη κιόλας μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού.

Κρίμα όμως γιατί η ψήφιση του προϋπολογισμού του κράτους θεωρείται εδώ και χρόνια ως κορυφαία νομοθετική πράξη, πράξη ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αν και όπως μου έλεγε ένας από τους πρωτοκλασάτους υπουργούς, η ψήφιση του προϋπολογισμού θα έπρεπε να ήταν αυτονόητη πολιτική πράξη, όπως συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

***

Η πρώτη της Αχτσιόγλου και η έρευνα για τους φτωχούς

Η Εφη Αχτσιόγλου ήταν εισηγήτρια της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς και με αυτήν την ιδιότητα έκανε την πρώτη της παρέμβαση μετά την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έκανε λόγο για άσκηση οικονομικής πολιτικής που είναι σύμμαχος της απληστίας ελαχίστων και σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας.

Το κυβερνητικό αφήγημα διευρυνόμενης ευμάρειας, υφίσταται, αλλά για ελάχιστους, οι οποίοι έχουν δει στην περίοδο των πολλαπλών κρίσεων, μια πρωτόγνωρη κερδοφορία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία πιέζεται περισσότερο είπε η κυρία Αχτσιόγλου, η οποία κατέθεσε στοιχεία έρευνας που δείχνει ότι 7 στους 10 Έλληνες αισθάνονται και δηλώνουν φτωχοί, ένα ποσοστό που -όπως είπε- είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη.

***

Το βέτο για την Αλβανία και ο ανέλπιστος «σύμμαχος» του Ράμα

Η Αθήνα εδώ και καιρό έχει διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι όσο δεν αναγνωρίζεται ως εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας ο κ. Μπελέρης η πόρτα της Ε.Ε. για την Αλβανία θα μένει κλειστή.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το κλίμα είναι αρνητικό σε ό,τι αφορά την υπόθεση Μπελέρη, καθώς οι Ευρωπαίοι έχοντας ανοίξει άλλα μέτωπα με την υποψηφιότητα της Ουκρανίας και της Γεωργίας δεν θέλουν να «σκαλίσουν» και πάλι την πονεμένη υπόθεση της υποψηφιότητας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ωστόσο ο Ράμα βρήκε σύμμαχο: Τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς που ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας ακόμα και με τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας (σ.σ. προκειμένου να παρακαμφθούν τα 37 βέτο που έχει στη φαρέτρα της η Αθήνα) ενώ μίλησε και για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη υλοποιήσει η Αλβανία αποφεύγοντας την οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Αλλά και την άρνηση των αλβανικών αρχών να επιτρέψουν την ορκωμοσία του.

Η μάχη των μαχών για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Οι κρίσιμες ημέρες για την ΕΕ (και βεβαίως για την χώρα μας) θα είναι αύριο και την Παρασκευή. Θα συζητηθεί η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και όταν λέμε προϋπολογισμός και ευρώ οι συζητήσεις συνήθως διαρκούν πολύ. Εκείνο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι η χώρα μας θα ζητήσει περισσότερα χρήματα για την μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική προστασία. Βεβαίως θα ζητήσει και εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από αυτές που προσμετρώνται στο έλλειμμα. .

Το πιο διχαστικό και το πιο τοξικό

Πέραν τούτου το προ των Χριστουγέννων Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πολλοί το χαρακτηρίζουν ως το πιο διχαστικό και πιο τοξικό. Και τούτο γιατί: Ο Ούγγρος ηγέτης απειλεί ανοικτά να μπλοκάρει όποια προσπάθεια για κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Ουκρανία. Κάνουν μάλιστα λόγο για εκβίαση της Ουγγαρίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα λύτρα των περίπου 20 δισ. ευρώ που ζητεί ο Βίκτορ Όρμπαν από την Κομισιόν

***

Όταν ο Ερντογάν συνάντησε τον Πρόεδρο της Κύπρου

Γεγονός είναι ότι συναντήθηκαν. Άλλωστε το μαρτυρά και το βίντεο που ανάρτησαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο Ταγίπ Ερντογάν, συνάντησε στο Κατάρ τον Νίκο Χριστουδουλίδη.

Υπήρξε μεταξύ τους και συζήτηση περίπου δέκα λεπτών, στα όρθια, παρουσία Καταρινών, αλλά και της γνωστής μεταφράστριας του Τούρκου Προέδρου (αυτή με την μαντήλα που βρίσκεται πάντα δίπλα του στις διεθνείς συναντήσεις).

Η συνάντηση έγινε μόλις λίγες ώρες προτού ο Ερντογάν επισκεφθεί την Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο. Θα πείτε άλλαξε κάτι στην τουρκική πολιτική έναντι της Κύπρου; Όχι βεβαίως μπορεί η Τουρκία να μην αναγνωρίζει την Κύπρο (και είναι η μοναδική χώρα στον πλανήτη που δεν την αναγνωρίζει), αλλά οι δύο Πρόεδροι συνομίλησαν.

Αυτό ήταν αρκετό για να οργιάσουν οι φήμες και σε Κύπρο και σε Τουρκία ότι ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Κύπρου να επισκεφθεί επισήμως την Τουρκία. Τι απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου; «Tο ελάτε να τα πούμε στην Τουρκία, με το προσκαλώ στην Άγκυρα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει μεγάλη διαφορά».

***

Κάπου 700 δισ. ευρώ θα στοιχίσει η κλιματική αλλαγή στην χώρα μας έως το 2100

Η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της έρευνας της ΕΜΕΚΑ και της συμμετοχής της στο οκταετές έργο LIFE-IP AdaptivGreece (2019–2026), παρουσιάζει στις 15 Δεκεμβρίου 2023, τα πρώτα ενδιάμεσα αποτελέσματα της επικαιροποίησης της έκθεσης «[%20%20]Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα», η οποία αποτέλεσε τη βάση του σχεδιασμού της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή το 2015. Σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών θα παρουσιαστούν νέα στοιχεία προβλέψεων για την εξέλιξη της μεταβολής του κλίματος, ενώ θα ανακοινωθούν αποτελέσματα για κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η γεωργία και οι μεταφορές.

Παράλληλα με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θα παρουσιαστούν στοιχεία και για την τρωτότητα, μια έννοια πολυδιάστατη που ενσωματώνει φυσικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, καθώς ο αποτελεσματικός σχεδιασμός εθνικής πολιτικής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή δημιουργεί ανάγκες εκτίμησής της σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την χώρα μας έως το 2100, η Τράπεζα της Ελλάδος, το εκτιμά πάνω από 700 δισ. ευρώ

***

«Σπαρτιάτες»… Νο2 ετοιμάζει ο Κασιδιάρης

Ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει πέσει σε μια σιωπή καθώς τα άλλοτε λαλίστατα κοινωνικά του δίκτυα παραμένουν βουβά. Σίγουρα, θα του είναι δύσκολο να σχολιάσει τις εξελίξεις με την επιλογή του στις θερινές εκλογές, τους Σπαρτιάτες. Αυτή η επιλογή του έφερε, όπως αποδείχθηκε, κίνδυνο εμπλοκής για τον ίδιο σε μια νέα δικαστική περιπέτεια, ενώ ακόμα και οι βουλευτές που ο ίδιος φαίνεται ότι επέλεξε δείχνουν να τον έχουν εγκαταλείψει, προσπαθώντας να μαζέψουν τα κασιδιαρικά ασυμμάζευτα τους.

Οι Ευρωεκλογές όμως πλησιάζουν και , σύμφωνα με πληροφορίες, ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού, θέλει να κάνει μια τελευταία προσπάθεια. Μετά όμως με το φιάσκο των Σπαρτιατών, κατάλαβε ότι δεν μπορεί ανοιχτά να δώσει την στήριξη του σε κάποιο πολιτικό σχήμα. Έτσι, ακούγεται ότι θα σχηματιστεί κόμμα πιθανότητα από την συνήγορο του και συχνά εμφανιζόμενη στα ΜΜΕ. Η οποία όμως αρνείται, ούτε καν θέλει να το συζητήσει. . Τα πάντα βέβαια θα εξαρτηθούν και από το αν θα αποφυλακιστεί την άνοιξη ο Ηλίας Κασιδιάρης, περίοδο που συμπληρώνει τα 3/5 της ποινής του, αν βέβαια μέχρι τότε δεν έχει εμπλακεί σε ένα νέο κατηγορητήριο για την υπόθεση των Σπαρτιατών. Ακροδεξιά αναμονή λοιπόν .