Η Μέση Ανατολή φλέγεται. Ξανά. Δυστυχώς, όσα χτίστηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας γκρεμίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά από τη νέα ανταλλαγή πυρών στη διάρκεια της Παρασκευής, πρώτη μέρα του Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς ήταν η Χαμάς αυτή που παραβίασε πρώτη την κατάπαυση του πυρός και εξαπέλυσε πυραυλικές επίθεση, με αποτέλεσμα οι ίδιοι ν’ απαντήσουν με αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Ταυτόχρονα ζητούσαν εκκένωση και μετακίνηση των κατοίκων προς τον νότο.

Βέβαια «οι πολίτες δεν είναι πουθενά ασφαλείς λόγω των αδιάκριτων βομβαρδισμών και των συνεχιζόμενων μαχών» σχολίασαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.

Κατέρρευσε το σχέδιο εκεχειρίας

Όπως μετέφερε σχετικώς το BBC επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, οι συνομιλίες για εκεχειρία έχουν καταρρεύσει. Εκ του Τελ Αβίβ επικαλέστηκαν την ελλιπή ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό και την ταυτότητα των ομήρων που κρατούνται ακόμη στα παλαιστινιακά εδάφη.

Από την πλευρά του το CNN έκανε λόγο για συνέχιση των συζητήσεων. Όπως αποδεικνύεται όμως, υπό διαφορετικούς όρους πλέον.

Ο Λευκός Οίκος υιοθέτησε τη ρητορική των Ισραηλινών και κατήγγειλε τη Χαμάς για πρόκληση που οδήγησε σε αυτό το νέο λουτρό αίματος.  Μάλιστα ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ ενήργησε για την ασφάλεια των αμάχων παρέχοντας καταφύγια.

Την ίδια ώρα το Κατάρ, μετά τη συνάντηση αλ Θανί – Κάμερον στην Ντόχα, δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση, κατηγορώντας το Ισραήλ πως η επανάληψη βομβαρδισμών «περιπλέκει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και επιδεινώνει την ανθρωπιστική καταστροφή».

Πάνω από 100 οι νεκροί

Κατά τις αραβικές πηγές, ο αριθμός των νεκρών από τους βομβαρδισμούς της ισραηλινής αεροπορίας έχει ήδη ξεπεράσει τους εκατό και μεγαλώνει διαρκώς. Το Υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για 178 στο σύνολο, την ώρα που άλλοι 589 τραυματίστηκαν σοβαρά ή λιγότερο.

Το IDF ισχυρίστηκε πως επλήγησαν περισσότεροι από διακόσιοι στόχοι των παλαιστινιακών δυνάμεων, χωρίς να διευκρινίζει πού ακριβώς χτύπησε. Επιβεβαίωσε, επίσης, τον θάνατο πέντε ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα.

“Τις τελευταίες ημέρες, οι IDF και η ισραηλινή αστυνομία ενημέρωσαν τις οικογένειες των ομήρων Eliyahu Margalit, Maya Goren, Ronen Engel και Arye Zalmanovitz για το θάνατό τους“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι. Είπε επίσης ότι τα στρατεύματα έφεραν πίσω τη σορό ενός πέμπτου ατόμου, του Οφίρ Τσαρφάτι.

Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι οι μαχητές της Γάζας εξακολουθούν να κρατούν “136 ομήρους, μεταξύ των οποίων 17 γυναίκες και παιδιά“. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο στρατός ανέφερε ότι η σορός του Τσαρφάτι “εντοπίστηκε τις τελευταίες ημέρες” στη Γάζα από στρατιώτες και μέλη της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ για ταφή. Είπε ότι η οικογένεια ενημερώθηκε για τον θάνατό του την Τετάρτη.

Από το πρωθυπουργικό γραφείο του Μπένιαμιν Νετανιάχου επικοινωνήθηκε πως «η κυβέρνηση του Ισραήλ παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων της: την απελευθέρωση των ομήρων, την εξάλειψη της Χαμάς και τη διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα μπορέσει να απειλήσει ξανά τον λαό του Ισραήλ».

Οι Παλαιστίνιοι ενημέρωσαν για «τυφλά» χτυπήματα σε σχολεία εντός καταυλισμούς και εξόντωση αμάχων. Γι’ αυτό το γραφείο ενημέρωσης ενημέρωσε πως χρειάζονται επειγόντως νοσοκομεία.

Για αντίποινα η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε ισραηλινές βάσεις, με αποτέλεσμα νέες εχθροπραξίες στα σύνορα με τον Λίβανο. Κατά πληροφορίες, ενόσω διαρκούσαν αυτές έχασαν τη ζωή του μια μητέρα κι ένας γιος στο χωριό Χούλα.

Σκοτώθηκε εικονολήπτης του Anadolu

Μεταξύ των νεκρών κι ένας εικονολήπτης του τουρκικού πρακτοτείου, που εργαζόταν ως εξωτερικός συνεργάτης. Κατά μαρτυρία, ο Μουντασέρ αλ-Σαουάφ τραυματίστηκε σοβαρά κατά τους βομβαρδισμούς και περίμενε ιατρική βοήθεια προτού ξεψυχήσει.