Πρόσφατα, η χώρα μας παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μη επικαιροποίηση των χαρτών κινδύνου πλημμυρών.

Το γεγονός φαίνεται αδιανόητο για μία χώρα που μετρά, ήδη, καταστροφές μεγάλου μεγέθους, όπως της Θεσσαλίας, αλλά και λίγα χρόνια νωρίτερα εκείνη της Μάνδρας.

Τι κάνει, όμως, η Ελλάδα για να μην ξαναζήσει τέτοιες στιγμές;

Τίποτα.

Ειδικά στην Αττική, δεν υπάρχει ούτε πρόληψη, ούτε σχέδιο, ούτε καν έργα υποδομών.

Με σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή στον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, αναφέρθηκα στην ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων, ώστε η Αττική να θωρακιστεί αποτελεσματικά, έναντι πιθανής πλημμύρας.

Εδώ όμως, ξεκινά η αποτυχία του επιτελικού κράτους. Τέσσερα χρόνια για τη ΝΔ δεν ήταν αρκετά, ώστε να καθοριστούν οι αρμοδιότητες ανάμεσα σε υπουργείο, περιφέρειες και δήμους.

Ακόμα μεγαλύτερο δυστύχημα είναι πως ο κ. Στυλιανιδης φαίνεται να άφησε πίσω του ένα υπουργείο-«πουκάμισο αδειανό», όπου τελικά οι περισσότερες αρμοδιότητες πολιτικής προστασίας βρίσκονται σε άλλα υπουργεία και όχι σε εκείνο που τόσο διαφημίστηκε.

Όμως, τα προβλήματα τρέχουν και οι δήμοι που βρίσκονται δίπλα σε επικίνδυνα υδατορέματα και ποταμούς, δεν προστατεύονται, απλά από τον ετήσιο καθαρισμό.

Εδώ χρειάζεται συντονισμένος πολιτικός σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, χρειάζεται άμεση ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων στο ρέμα του Ποδονίφτη και του Κηφισού, ένας νέος σχεδιασμός προβλέψεων καταιγίδας, μιας και ο υπάρχων σαπίζει και προφανώς, να ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των χαρτών κινδύνου πλημμυρών.

Εν έτει 2023, η χώρα δεν έχει επικαιροποημένη πρόβλεψη για να μπορούμε να δούμε ποια σημεία είναι τα πιο επικίνδυνα. Αυτό, ειδικά για περιοχές οι οποίες είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας όπως είναι ένα κομμάτι της Καλλιθέας, του Μοσχάτου, του Ταύρου, του Αγ. Ιωάννη Ρέντη, του Πειραιά μπορεί να καταστεί τεράστιο πρόβλημα.

Απουσία πρόβλεψης, απουσία μελέτης και απουσία συντονισμού, γιγαντώνουν τον ενδεχόμενο κίνδυνο που μπορεί να προκύψει. Και αν η περίπτωση της Θεσσαλίας είναι πολύ πρόσφατη για να κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό, ας θυμηθούμε τη Μάνδρα.

Θα έπρεπε τα παθήματα να έχουν γίνει μαθήματα εδώ και καιρό.

Η Αττική και ειδικά οι περιοχές που βρίσκονται κατάντη χρειαζονται άμεσα θωράκιση.

Για να μη ζήσουμε ξανά καταστάσεις τέτοιου μεγέθους.

Ο Παύλος Χρηστίδης είναι Βουλευτής Νοτίου Τομέα Β’3 Αθηνών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής