Συμπληρώνονται αισίως έξι ολόκληρες δεκαετίες από τότε που ο Ευάγγελος Παπανούτσος επιχείρησε ανεπιτυχώς να καθιερώσει το περίφημο Ακαδημαϊκό Απολυτήριο ως τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της Δευτεροβάθμιας κατά τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα . Μερικές ακόμα ανεπιτυχείς απόπειρες επακολούθησαν τις επόμενες δεκαετίες χωρίς η Παιδεία μας να καταφέρει εισέτι να αποκτήσει αξιόπιστο Απολυτήριο – Διαβατήριο για τα Πανεπιστήμια όπως συμβαίνει όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Εσπερία αλλά και στην Βαλκανική μας Περιφέρεια.

Αντιθέτως, υπό το όραμα της Ελεύθερης Πρόσβασης διολισθήσαμε στην σημερινή πραγματικότητα της Ελεύθερης Διέλευσης από το Λύκειο. Δεν είναι άλλωστε χρονικά μακρινή η ειλικρινής παραδοχή Υπουργού της Παιδείας ότι «η Χώρα δεν έχει Λύκειο».

Όσοι διακονούν την Παιδεία μετρώντας το αποτέλεσμα, έχουν την πεποίθηση ότι φοιτά στο Λύκειο η πλέον ευφυής γενεά, αποστερημένη από τις παραδοσιακές εκπαιδευτικές αξίες του ελέγχου, της μελέτης, της άσκησης και της εξάσκησης. Ένα Λύκειο Μαθητών οι οποίοι αποφοιτούν με υψηλές βαθμολογίες χωρίς να γνωρίζουν την πράξη της διαίρεσης άνευ αριθμομηχανής. Μαθητών οι οποίοι δεν κατανοούν την χρησιμότητα πολλών κλασικών δεξιοτήτων που έχουν ακυρωθεί από την τεχνολογία και τηνταχύτητα των κινητών που αδιαλείπτως κρατούν ανά χείρας .

Με λιτό και απόλυτο Λόγο η Χώρα χρειάζεται πρωτίστως ένα Ελληνικό Απολυτήριο, αξιόπιστο και αδιάβλητο . Χωρίς αυτήν την αναγκαία προϋπόθεση η Ιδιωτική Αγορά των ΑΕΙ θα αποβεί αθέμιτα και συντριπτικά ανταγωνιστική για τα Δημόσια Πανεπιστήμια – των Πανελλαδικών και της ΕΒΕ – ιδίως εκείνων της Περιφέρειας.

Η Ελεύθερη Πρόσβαση στα Ιδιωτικά και στα Δημόσια Πανεπιστήμια οφείλει να έχει τον κοινό παρονομαστή τον Απολυτήριο Τίτλο και αυτό θα σημάνει το Τέλος των Πανελλαδικών Εξετάσεων που μακροημερεύουν μόνο σε τριτοκοσμικές Χώρες που δεν εμπιστεύονται το Σχολείο.

Ο κ. Γιώργος Χατζητέγας είναι εκπαιδευτικός