Ο τραγουδοποιός Στέλιος Δάβαρης, συνεπής στον δρόμο που έχει χαράξει τα χρόνια που ασχολείται με τη μουσική και το τραγούδι, παρουσιάζει το τελευταίο του άλμπουμ «Δέντρο» και ετοιμάζει το νέο του ακουστικό live set την προσεχή Κυριακή 26 Νοεμβρίου, στο Μπαράκι του Βασίλη.

Πριν την τελευταία του δισκογραφική εργασία έχουν προηγηθεί (σε δική του μουσική και στίχους) τα : «Όλα Είναι Νερό» (Debut Album 2010 Minos EMI), «Ρεύματα» (Ankh 2012), «Single III»(2015), «Συνέχισε Αντίθετα» (Digital Minds 2017). Εχει συμμετάσχει στη συλλογή «Ξαναδιαβάζοντας τον Μίκη Θεοδωράκη» με τη διασκευή «Νύχτα Μαγικιά».

Από το 2001 έως το 2007 σπούδασε αρμονία, φωνητική και ορθοφωνία στο Εθνικό Ωδείο, έχει γράψει ορχηστρικά θέματα για ταινίες μικρού μήκους και θεατρικές παραστάσεις και έχει υπάρξει ως performer στο Pocket Theatre Festival (Μικρό Πολυτεχνείο) και Story Telling Festival (Θέατρο Φούρνος). Μέσα στα παραπάνω παραδίδει μαθήματα Σύγχρονου Τραγουδιού, Φωνητικής και Ορθοφωνίας.

Οι συνθέσεις, τα τραγούδια του Στέλιου Δάβαρη, μοιάζουν με κινηματογραφικές ιστορίες, προσωπικές που όμως μας αφορούν όλους. Οι στίχοι του πλήρως εναρμονισμένοι με τη μουσική του, αλληλοσυμπληρώνονται αφήνοντας παράλληλα, τον ακροατή να βάλει τις δικές του πινελιές στοχασμού.

Ακούστε εδώ το «Η Αγάπη Μας Είναι Νερό»

Το «Δέντρο», η τελευταία του δουλειά, ακολουθεί τα παραπάνω… μονοπάτια και όπως εξηγεί ο ίδιος στην συνέντευξή του, στο tovima.gr, «είναι ένα άλμπουμ που δημιουργείται και ολοκληρώνεται σε μια περίοδο της ζωής μου που αισθάνομαι ο ίδιος Δέντρο». Ο δίσκος έχει αναφορές σε πιο ethnic στοιχεία όπως τα χορωδιακά φωνητικά και το africa beat στις «Ρίζες» ή το πιο «epic mood» στο «Πέταγμα». Δεν απουσιάζουν τα country pop ballad ακούσματα, οι ακουστικές blues κιθάρες και το κουαρτέτο εγχόρδων. Στο acoustic live, στο Μπαράκι της Διδότου, ο τραγουδοποιός μας συστήνει τη προσωπική του δισκογραφία, το νέο του άλμπουμ «Δέντρο» και μας παρουσιάζει τραγούδια από τη διεθνή και την εγχώρια σκηνή με τον δικό του, πάντα ιδιαίτερο, τρόπο. Μαζί του, στο Τσέλο και το Μαντολίνο, ο Σταύρος Παργινός.

Ποια ήταν η αιτία και η αφορμή για το «Δέντρο» ;

«H αιτία ήταν ότι ξύπνησα ένα πρωί και ένοιωθα πως ήμουν Δέντρο. Στιβαρός, παρατηρητικός, σοφός και αμίλητος. Η αφορμή ήρθε μετά από λίγο όταν και έγραψα το ομώνυμο τραγούδι ‘’Δέντρο’’ και τις ‘’Ρίζες’’. Έτσι ξεδιπλώθηκαν και τα υπόλοιπα τραγούδια. Σαν κλαδιά…»

Τι διαφοροποιεί την τελευταία σας δισκογραφική εργασίας σας από τις προηγούμενες;

«Νομίζω πως όλα μου τα album μου έχουν τους κοινούς κρίκους που τα ενώνουν, που δείχνουν την συνέχεια και τη ροή, το στίγμα γραφής του ανθρώπου που μιλάει, που εκφράζεται , που λέει μια ιστορία, που φοράει τα ενορχηστρωτικά ρούχα στα τραγούδια. Και πάντα υπάρχουν και κάποια τραγούδια που ανοίγουν ένα άλλο παράθυρο μέσα μου. Αυτά τα τραγούδια είναι η διαφοροποίηση. Οι «Ρίζες», το «Πέταγμα». Τραγούδια που μας οδήγησαν από μόνα τους σε ένα διαφορετικό ενορχηστρωτικό μονοπάτι από τα υπόλοιπα.»

«Οταν Έρχεσαι»

Από πού αντλείται έμπνευση;

«Είμαι άνθρωπος της παρατήρησης. Μου αρέσει να δίνω χρόνο και να παρατηρώ τι συμβαίνει μέσα μου και τι γύρω μου. Δε πιστεύω στην έμπνευση σαν μια κατάσταση που προαποφασίζω και λέω ότι τώρα θα κάνω αυτό ή το

άλλο για να εμπνευστώ. Πιστεύω στην έμπνευση που έρχεται γενναιόδωρα από μόνη της και με βρίσκει και που πρέπει να είμαι ικανός να την δω και να την παρατηρήσω. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ζεις. Επομένως, μπορείς να εμπνευστείς από τα πάντα. Από έναν έρωτα, από μια απώλεια, από έναν μοναχικό περαστικό, από μια ρόδα που κάνει εκείνη την μονότονη επαναλαμβανόμενη αλλά ελεύθερη κίνηση προς κάποιο γοητευτικό προορισμό ή από ένα παιδί που απλά αναπνέει μέσα στην ανεμελιά του.»

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη μουσική και το τραγούδι;

«Η πρώτη μου επαφή με τη μουσική ήταν στις λαϊκές κασέτες του πατέρα μου. Η εξερεύνησή μου με το τραγούδι ως ένας αρχέγονος μάλλον τρόπος εσωτερικής έκφρασης ξεκινάει περίπου στην ηλικία των έξι χρόνων όπου θυμάμαι τον εαυτό μου απλά να περπατάει στο δρόμο και να τραγουδάει.»

«Ο Χρόνος»

Γράφετε για τον εαυτό σας;

«Γράφω για μένα. Γράφω και για εμάς. Γράφω και για μένα μέσα από εσάς.»

Θα σας ενδιέφερε μελλοντικά να συνεργαστείτε και με άλλους δημιουργούς και να τραγουδήσετε τα δικά τους τραγούδια ;

«Φυσικά. Αν έτσι μπορεί να γίνει γιατί Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.»

Εχετε ιδιαίτερη αγάπη στα έγχορδα. Πώς προέκυψε;

«Αρκετά χρόνια με βασανίζει αυτή η σκέψη. Από που έρχεται η αγάπη; Διότι αγαπάς κάτι επειδή το γνώρισες, επειδή το έμαθες ή το συνήθισες. Αγαπάς κάτι που μόλις το γνώρισες αλλά αισθάνεσαι πως το αγαπούσες πάντα. Αγαπάς όμως και κάτι που δεν είδες, δεν άκουσες, ή δε μύρισες ποτέ. Απλά αγαπάς χωρίς να ξέρεις το λόγο. Αγαπάω τα έγχορδα από πριν τα γνωρίσω γιατί όταν τα ακούω θέλω να αγαπάω.»

Τι συμβουλή θα δίνατε σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική και το τραγούδι;

«Η συμβουλή θα ήταν… Μην ακούς συμβουλές. Αν κάτι έχει πραγματική αξία είναι να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου ακόμα κι όταν κάνει λάθος.»

«Ρίζες»

Μετά τέσσερα χρόνια, αισθάνεστε ότι βαδίζετε στον (αρχικό) δρόμο πού έχετε χαράξει;

«Όταν ξεκίνησα, είδα έναν δρόμο. Ήταν ένας άγριος χωματόδρομος που έφτανε στη κορυφή. Στο πιο ψηλό βουνό. Και μόνο το ότι είδα αυτό το δρόμο, μου φάνηκε υπέροχο να ανακαλύψω τον προορισμό του. Κατά τη διαδρομή παρουσιάστηκαν κι άλλοι δρόμοι που φαινόντουσαν πιο ήπιοι, πιο εύκολοι, που μου υπόσχονταν πιο ασφαλή, πιο γρήγορη, ακόμα και πιο «σίγουρη» ανάβαση. Ακόμα ακολουθώ αυτόν το χωματόδρομο. Όχι από κάποιο χαζό εγωιστικό πείσμα ή δυσκολία εσωτερικού μου ανοίγματος , αλλά από καθαρότητα συνείδησης. Και αυτό είναι μια αληθινή επιτυχία.»

Από τα παιδικά σας χρόνια ποιο είναι το τραγούδι που θυμάστε έως και σήμερα;

«Είναι αρκετά που θυμάμαι. Ένα από αυτά είναι στο album «Ελεύθερος» του Στέλιου Καζαντζίδη, το τραγούδι «Αν ρωτάς να σου πω» σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και μουσική του Θανάση Πολυκανδριώτη.»

Τα επόμενά σας σχέδια;

«Ετοιμάζουμε ένα τραγούδι αυτή την περίοδο που μάλλον θα κυκλοφορήσει ως single, το ακουστικό live στις 26 Νοεμβρίου στο Μπαράκι της Διδότου και από το 2024 θα ξεκινήσω ηχογραφήσεις με έναν νέο κύκλο τραγουδιών που γράφω αυτή την περίοδο.»

INFO
Κυριακή 26 Νοεμβρίου
Doors Open: 21.00 | Έναρξη: 21:30
ΤΟ ΜΠΑΡΑΚΙ ΤΗΣ ΔΙΔΟΤΟΥ – Διδότου 3, Κολωνάκι
https://www.facebook.com/barakitisdidotouneabouat
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 210 3642990