Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ ταρακούνησε το Μιντανάο, νότια των Φιλιππίνων όπως ανακοίνωσε το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες (GFZ). Αναφορές δεν υπήρξαν για θύματα, σε αντίθεση με τις εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις. Το γερμανικό πρακτορείο ωστόσο αανέφερε νωρίτερα ότι η δόνηση είχε μέγεθος στα 6,9 Ρίχτερ.

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων PHIVOLCS και το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού δήλωσαν ότι δεν αναμένεται τσουνάμι.

«Εργαζόμενοι σε εμπορικό κέντρο διατάχθηκαν να απομακρυνθούν για την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με την αστυνομία της περιοχής, υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές, αλλά δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακόμη την έκταση» δήλωσε στο Reuters ο Amor Mio, αρχηγός της Αστυνομίας της πόλης Koronadal, που είναι κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός Leny Aranego στην πόλη General Santos δήλωσε ότι ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε τοίχους και γκρέμισε υπολογιστές από γραφεία. «Είδαμε πώς ράγισαν οι τοίχοι και έπεσαν οι υπολογιστές» δήλωσε.

«Νομίζω ότι ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που έχω βιώσει ποτέ. Οι άνθρωποι γύρω μου πανικοβλήθηκαν και έτρεχαν να βγουν έξω. Υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι εδώ στην εκδήλωση, οπότε για να είμαι ειλικρινής φοβήθηκα περισσότερο μήπως υπάρξει τραυματισμός», δήλωσε μια 27χρονη από την πόλη Νταβάο στο AFP, περίπου 200 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, όπου συμμετείχε σε συνέδριο.