Άλλο ένα πλήγμα στην ηγετική δομή της Χαμάς φαίνεται πως πέτυχαν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ κατά τις αδιάκοπες επιδρομές τους στη Λωρίδα της Γάζας, τόσο από αέρος όσο κι από τα χερσαία σύνορα πλέον – πριν από τη μεγάλη επιχείρηση που ετοιμάζεται για παραπάνω από μία εβδομάδα.

Όπως ενημέρωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής (27/10) οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο Μαντάτ Μουμπασάρ έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της νύχτας. Πρόκειται για τον διοικητπή του τάγματος του Δυτικού Χαν Γιουνίς, ο οποίος -κατά τους Ισραηλινούς- ήταν υπεύθυνος για βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες τόσο στρατιωτών όσο και αμάχων.

Για να γίνει μάλιστα πιστευτή η πληροφορία, δημοσιεύτηκε υλικό από το «χτύπημα» των Ισραηλινών στην περιοχή στην οποία, ειπώθηκε πως, βρισκόταν ο Μουμπασάρ.

Ο βομβαρδισμός στο εν λόγω στρατηγικό σημείο ήταν ένα από τα 250 και πλέον πλήγματα που, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, κατάφερε ο ισραηλινός στρατός σε παλαιστινιακούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης μιας μυστικής σήραγγας στη Γάζα γεμάτης όπλα και πυρομαχικά.

Πρόκειται φυσικά για επιθέσεις που έχουν οδηγήσει στον θάνατο ή στη δυστυχία και εκατοντάδες Παλαιστίνιους αμάχους.

Η Χαμάς δεν επιβεβαίωσε, ούτε όμως διέψευσε την πληροφορία που μεταδόθηκε από το αντίπαλο στρατόπεδο.

Οι προηγούμενες τέσσερις εξοντώσεις

Είναι το πέμπτο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς που το Ισραήλ ενημερώνει πως εξόντωσε μέσα στην τελευταία ημέρα.

Είχε προηγηθεί η πληροφόρηση για τον θάνατο του Ριφάτ Αμπάς, διοικητή τάγματος Νταράτζ Τουφάχ, του Ιμπραίμ Τζαντμπά, υποδιοικητή του ίδιου τάγματος, και του Ταρέκ Μαρούφ, διοικητή του τάγματος υποστηρίξεως.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές πηγές, το τάγμα Νταράτζ Τουφάχ είναι ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά «κλαδιά» της Χαμάς και είχε ενεργό ρόλο στην εισβολή της 7ης Οκτωβρίου η οποία έγινε και η σπίθα της ανάφλεξης στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ημέρα φέρεται πως έχασε τη ζωή του από ισραηλινά πυρά και ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Χαμάς, Γιαχιά Σινβάρ.

Το Ισραήλ είχε, εξ αρχής, δεσμευτεί για την πλήρη εξόντωση της Χαμάς και στο τελευταίο χρονικά διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είχε υποστηρίζει πως «όλοι οι μαχητές της Χαμάς είναι καταδικασμένοι σε θάνατο».