Καθώς η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, αναζητώντας διαύλους συνεννόησης για να πάψει το αιματοκύλισμα απροστάτευτων αμάχων, Ισραήλ και Χαμάς δεν δείχνουν τη διάθεση να οπισθοχωρήσουν από τις (πολεμικές) θέσεις τους.

Ανένδοτος ο Νετανιάχου

Κι αν ως αργά το βράδυ της Δευτέρας (16/10) η εντολή για την προαναγγελθείσα χερσαία επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στα εδάφη της Γάζας δεν είχε ενεργοποιηθεί ακόμη, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις του και, προσώρας, δεν επηρεάζεται από τις διεθνείς πιέσεις για προσωρινή εκεχειρία – όπως αιγυπτιακές πηγές υποστήριζαν – προκειμένου να ανοίξουν οι δίοδοι διαφυγής.

Ήταν, άλλωστε, μια πληροφορία που διαψεύστηκε άμεσα από το Πρωθυπουργικό γραφείο από τη στιγμή που άρχισε να διαρρεύσει στα διεθνή Μέσα. «Επί του παρόντος δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και την απομάκρυνση των ξένων», ήταν η λιτή, πλην απολύτως διευκρινιστική, ενημέρωση, στην οποία αποτυπώθηκε η ολοφάνερη πρόθεση των Ισραηλινών να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω από την αρχική δέσμευση για διάλυη κάθε θύλακα της Χαμάς.

Ούτε φυσικά η ομολογία του αρχηγού της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, πως ήταν δική του αποτυχία η αποτροπή της προ δεκαημέρου επίθεσης, αρκούσε για να τροποποιηθεί η στρατηγική των Ισραηλινών. Το σχέδιο εξόντωσης του αντιπάλου θα προχωρήσει όπως έχει, επιμένουν να λένε από το Τελ Αβίβ.

Προς επίρρωση αυτών οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν για άλλη μια ημέρα, πλήττοντας διάφορες περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε ότι μεταξύ των όσων έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους βρίσκονται μέλη της πολιτικής, όπως και της στρατιωτικής πτέρυγας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Συνέχισε τις επιθέσεις η Χαμάς

Αντίστοιχα απαρέγκλιτη είναι η στάση που τηρεί η ηγεσία της Χαμάς και οι μαχητές που την υπηρετούν. Μάλιστα η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσε πως προχώρησε στην εκτόξευση μπαράζ ρουκετών εναντίον της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ «σε απάντηση για τη στόχευση αμάχων».

Σύμφωνα με αυτές τις παλαιστινιακές πηγές «πάνω από 1000 Παλαιστίνιοι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια», με τους συνολικούς νεκρούς να έχουν φτάσει πλέον στους 2.670 νεκρούς, ανάμεσά στους οποίους πάνω από 700 παιδιά.

Οι συντονισμένες αυτές επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να ηχήσουν ξανά οι σειρήνες σε Τελ Αβίβ, σε διάφορες πόλεις του κεντρικού Ισραήλ, αλλά και στην Ιερουσαλήμ. Εξαιτίας αυτών διεκόπη η συνεδρίαση της ολομέλειας του ισραηλινού κοινοβουλίου και οι παρόντες μπήκαν στα καταφύγια, όπως μεταδόθηκε από δίκτυα.

Σε αυτόν το πολεμικό σκηνικό, ένα από τα μεγάλα «όπλα» των δυνάμεων της Χαμάς είναι τα υπόγεια τούνελ που χρησιμοποιούν. Το «μετρό της Γάζας» όπως το αποκαλούν οι Ισραηλινοί είναι ένα λαβυρινθώδες δίκτυο από σήραγγες που βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα κάτω από τη γη και χρησιμοποιείται τόσο για μεταφορές τόσοκαι για την αποθήκευση πυραύλων – πυρομαχικών.

Στο «μετρό της Γάζας» στεγάζονται επίσης κέντρα διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς, καθώς αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να βρίσκονται μακριά από την παρακολούθηση των αεροσκαφών και των drone του ισραηλινού Στρατού.

Αυτό που κάνει τις σήραγγες της Χαμάς διαφορετικές από αυτές της Αλ Κάιντα στα βουνά του Αφγανιστάν ή των Βιετ Κονγκ στις ζούγκλες της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι ότι η κατασκευή του δικτύου έγινε κάτω από μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη καθώς σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στα 88 τετραγωνικά μίλια που αποτελούν την πόλη της Γάζας.

Υποφέρουν οι άμαχοι στη Γάζα

Την ίδια στιγμή, απελπισία επικρατεί στα νοσοκομεία της Γάζας. Οι γιατροί πασχίζουν να βοηθήσουν ένα ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ασθενών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών που τραυματίστηκαν στις αεροπορικές επιθέσεις σε υπερπλήρη νοσοκομεία που βρίσκονται αντιμέτωπα με ελλείψεις φαρμάκων και καυσίμων λόγω του αποκλεισμού. Μόνο οι πιο σοβαρές περιπτώσεις καταλήγουν πλέον στα χειρουργεία, διότι δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι.

Τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται πως δεν θα φτάσουν για πάνω από 1-2 ημέρες, προειδοποίησε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης τελειώνει το πόσιμο νερό.

Στο καταφύγιο ο Μπλίνκεν – Τι θα κάνει Μπάιντεν και Μητσοτάκης

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επέστρεψε στο Ισραήλ ως ο απόλυτος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πάνω στο μεσανατολικό. Και ο ίδιος μάλιστα χρειάστηκε να μεταβεί σε καταφύγιο όταν ήχησαν οι σειρήνες. Εκ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε γνωστό πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης διήρκεσε μόνο πέντε λεπτά και αμέσως μετά Μπλίνκεν και Νετανιάχου συνέχισαν τις συνομιλίες τους.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν ο πρόεδρος Μπάιντεν θα κάνει κι αυτός το ταξίδι στο Τελ Αβίβ. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αποκρίθηκε πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν στρατηγικής σημασίας, ωστόσο από την Ουάσιγκτον έγινε γνωστό μόνο ότι ακυρώθηκε η μετάβαση στο Κολοράντο. «Θα λάβει μέρος σε συναντήσεις για θέματα εθνικής ασφάλειας», ανέφερε απλώς το σύντομο δελτίο Τύπου εκ της αμερικανικής προεδρίας.

Τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή παρακολουθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε το απόγευμα της Δευτέρας επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συζήτησης οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα δεδομένα σε Ισραήλ και Γάζα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.

Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης να ταξιδέψει στο Ισραήλ, εφόσον αυτό κρίνει απαραίτητο.