Με το δάχτυλο στη σκανδάλη βρίσκεται ο ισραηλινός στρατός, μετά και τη λήξη του τρίτου τελεσίγραφου εκκένωσης που δόθηκε την Κυριακή, περιμένοντας την πολιτική απόφαση για την έναρξη της χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα είναι απελπιστική, με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για μια ανθρωπιστική κρίση που διαδραματίζεται τα τελευταία 24ωρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ισραηλινού στρατού  έχουν μετακινηθεί προς τη νότια πλευρά της πόλης 600.000 άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Στη Λωρίδα της Γάζας,  οι αρχές καταμετρούν τουλάχιστον 2.670 νεκρούς, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, στα ισραηλινά πλήγματα της αεροπορίας και του πυροβολικού που συνεχίζονται αδιάκοπα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, 10.000 επίλεκτοι στρατιώτες, θα μπουν στην πόλη της Γάζας, συνοδευόμενοι από πλήθος αρμάτων μάχης για να εξοντώσουν τους εξτρεμιστές της Χαμάς, με υποστήριξη από αέρος και θαλάσσης. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στη περιοχή. «Θα τους συντρίψουμε» διεμήνυσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην πρώτη συνεδρίαση, του υπουργικού συμβουλίου εκτάκτου ανάγκης.

Live εικόνα από τη Γάζα

Οι ενέργειες και οι πολιτικές της οργάνωσης Χαμάς, δεν εκπροσωπούν τον παλαιστινιακό λαό, δήλωσε χθες, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, και απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση των πολιτών, φυλακισμένων και κρατουμένων, και των δύο πλευρών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε για πρώτη φορά και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αναφέροντας πως η επιβολή μιας νέας κατοχής στη Γάζα θα ήταν ένα μεγάλο λάθος.

Στο Ισραήλ  ο Μπλίνκεν

Σήμερα αναμένεται να φτάσει στο Τελ Αβίβ για συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία, για δεύτερη φορά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος χθες επισκέφθηκε το Κάιρο. Ο Άντονι Μπλίνκεναπορρίπτει κατηγορηματικά την «ιδέα» οι Παλαιστίνιοι να εκδιωχθούν από τη Λωρίδα της Γάζας, που είναι «καταδικασμένη σε αποτυχία», εκτιμώντας πως οι κάτοικοί της πρέπει να μπορέσουν να παραμείνουν σε αυτή κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του στρατού του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

«Άκουσα απευθείας από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής (Μαχμούντ) Αμπάς και πρακτικά όλους τους άλλους ηγέτες με τους οποίους μίλησα στην περιοχή ότι η ιδέα αυτή είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και δεν την υποστηρίζουμε», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια που μεταδόθηκε χθες. «Πιστεύουμε πως ο κόσμος πρέπει να παραμείνει στη Γάζα, το σπίτι του. Θέλουμε όμως επίσης να υπάρξουν εγγυήσεις πως δεν θα διατρέξει κίνδυνο και ότι ο λάβει τη βοήθεια που έχει ανάγκη», συμπλήρωσε.

Απειλές Ιράν

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστούν «σημαντικές βλάβες», αν ο πόλεμος στην Γάζα διευρυνθεί, μετέδωσε το δίκτυο Al Jazeera.

«Στείλαμε το μήνυμα στο σιωνιστικό καθεστώς μέσω των συμμάχων του ότι αν δεν σταματήσει τις θηριωδίες στην Γάζα, το Ιράν δεν μπορεί να παραμείνει απλώς παρατηρητής», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ενημερωτικό δίκτυο του Κατάρ ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Αν το πεδίο του πολέμου επεκταθεί, σημαντικές βλάβες θα υποστεί η Αμερική», είπε.

Γιατί δεν έχει προχωρήσει η χερσαία επίθεση

Δεν ήταν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες ο λόγος της αναβολής της προβλεπόμενης ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, δήλωσε εκπρόσωπός του στη γερμανική τηλεόραση χθες Κυριακή το βράδυ.

«Οχι, επ’ ουδενί», διαβεβαίωσε ο Αριε Σαρούζ Σαλικάρ, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, το δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Υποστήριξε πως ένας από τους βασικούς λόγους ήταν να επιτραπεί να διαφύγουν περισσότεροι Παλαιστίνιοι προς νότο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, η χερσαία επιχείρηση σχεδιαζόταν να αρχίσει το σαββατοκύριακο στον θύλακα, αλλά αναβλήθηκε λόγω του συννεφιασμένου ουρανού που συνεπαγόταν κακή ορατότητα για τους χειριστές μαχητικών αεροσκαφών και drones που θα παρείχαν αεροπορική κάλυψη.

Ο κ. Σαλικάρ εξάλλου κάλεσε ν’ ασκηθεί πίεση στην Αίγυπτο για να υποδεχθεί παλαιστίνιους πρόσφυγες ανοίγοντας τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν μας ενδιαφέρει να βλάψουμε αθώους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Μας ενδιαφέρει να καταστρέψουμε τη Χαμάς, να την τιμωρήσουμε για την επίθεσή της το περασμένο Σάββατο» τόνισε.

Η εξάλειψή της είναι «μεγάλος», «δύσκολος» στόχος, αναγνώρισε. Παρέπεμψε στις ενέργειες του Ισραήλ μετά την επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, διαμηνύοντας πως όλοι οι υπεύθυνοι, στην προκειμένη περίπτωση η ηγεσία της Χαμάς, θα τιμωρηθούν.

Άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή

Εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα, η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιδρομές έχουν προκαλέσει μια «άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή».

Το Ισραήλ έχει να αντιμετωπίσει διεθνείς αντιδράσεις για τον ασφυκτικό αποκλεισμό της Γάζας, ακόμα και από συμμάχους του, ενώ το Ιράν προειδοποιεί ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα μέτωπα.

Μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Ισραήλ και μαχητές της Χεζμπολάχ διεξάγονταν την Κυριακή στο βόρειο Ισραήλ, με το Τελ Αβίβ να δημιουργεί «νεκρή ζώνη» τεσσάρων χιλιομέτρων στα σύνορα με τον Λίβανο.