Η συλλογική μνήμη συνδέεται άρρηκτα με τον χώρο, υποστήριξε ο Halbwachs. Αυτή τη συλλογική μνήμη ως αποτύπωμά τους άφησαν οι μαθητές των 33 σχολείων που συνεργάστηκαν με την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» μέσα από το θεσμό που εγκαινιάστηκε το 2020 «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των μαθητών».

Περιδιαβαίνοντας την πόλη μας, την περιοχή μας, τη χώρα μας ανιχνεύουμε σημεία που προκαλούν ενδιαφέρον. Οι χωρικές αυτές διαδρομές που ξεκίνησαν μαθητές  και εκπαιδευτικοί σχολείων από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως και του σχολείου μου, του 1ου ΓΕΛ Καβάλας, οδήγησαν στην εξερεύνηση και στην ανάδειξη της πολυμορφίας και του πολιτισμικού πλούτου της Ελλάδας.

H έκθεση

Εκπροσωπώντας το 1ο ΓΕΛ Καβάλας ως μέλος της συντακτικής ομάδας του σχολείου παραβρέθηκα στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης που έλαβε χώρα την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 όπου παρουσιάστηκαν τα έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών και φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλώς Τεχνών οι οποίοι φιλοτέχνησαν τα πρωτοσέλιδα των μαθητικών εφημερίδων.

Η έκθεση που φιλοξενείται σε έναν εξαιρετικό χώρο, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πειραιά, ανταποκρίνεται με επιτυχία στη λάμψη των εκθεμάτων και στην πιο δημιουργική και εμπνευσμένη ιδέα που έλαβε σάρκα και οστά.

Ήταν μια όμορη γιορτή, τόπος συνάντησης και συνομιλίας ανθρώπων από τον εκπαιδευτικό χώρο, τον πολιτισμικό, τον δημοσιογραφικό και τον πολιτικό.

Η παλαιά πόλη της Καβάλας

Πρωτοβουλία

Η πρωτοβουλία της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» να συνεργαστεί με τις εκπαιδευτικές κοινότητες για την έκδοση της μαθητικής εφημερίδας είναι πολυσχιδής και εμβληματική.

Αρχικά, συνιστά πρόκληση για τους έφηβους μαθητές να εκτιμήσουν την αξία του γραπτού λόγου και να αποδώσουν τις σκέψεις τους και το απόσταγμα των ερευνών τους σε χαρτί.

Παράλληλα, μέσα από την άψογα ενορχηστρωμένη αυτή συνεργασία οι μαθητές ανακαλύπτουν όχι μόνο τη δύναμη της λέξης και της εικόνας αλλά και τη δυναμική που έχουν οι ίδιοι ως ενεργοί πολίτες. Αντιλαμβάνονται τη αξία της συμμετοχής τους στη δημόσια συζήτηση και της ενεργοποίησής τους στην κοινωνία, καθώς ταυτόχρονα ενισχύεται η αίσθηση της κοινότητας και η ευθύνη απέναντι σ’ αυτήν. Μια, επίσης, από τις κυριότερες πτυχές είναι η ανάληψη του δημοσιογράφου ρόλου διανύοντας ένα εμπνευσμένο ταξίδι κατά το οποίο ερευνούν, μελετούν, παρατηρούν και επικοινωνούν.

Όραμα

Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα «Η Ελλάδα μέσα από τα Μάτια των Μαθητών» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημοκρατικής συνείδησης και της κριτικής σκέψης των νέων. Ακόμη, το μεγάλο ενδιαφέρον εδράζεται στο ότι οι νέοι δεν είναι μόνο καταναλωτές ειδήσεων αλλά και δημιουργοί περιεχομένου και αυτή η εμπειρία έχει πολυπρισματικά οφέλη.

Μέσα από τη συνεργασία οι μαθητές ανακαλύπτουν την Ελλάδα αλλά και η Ελλάδα ανακαλύπτει τα μάτια και τις φωνές των νέων ανθρώπων της εμφυσώντας σ’ αυτούς τη ζωογόνο δύναμη, την ευρηματικότητα και την πλούσια δημιουργικότητα.

Αν και το όραμα για έκφραση μετουσιώθηκε σε πράξη για κάποια σχολεία, παρόλα αυτά παραμένει ακόμη αίτημα όλων των άλλων σχολείων της χώρας. Ο σπόρος που έχει σπείρει τώρα η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και με περισσή αγάπη τον καλλιεργεί να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα και θα ήταν ευλογία όλοι οι Έλληνες μαθητές να έχουν πρόσβαση στον δημόσιο λόγο από το βήμα της εφημερίδας.

Οι εκπαιδευτικοί στέκονται άοκνοι αρωγοί στο έργο των νέων συνδράμοντας με όλες τις δυνάμεις τους και με αδιάλειπτο μεράκι επωμιζόμενοι τον ρόλο του εμπνευστή, του συνεργάτη και του καθοδηγητή. Το δημόσιο σχολείο έχει τη θέληση, τις ικανότητες και τη διάθεση να επικοινωνήσει τα μηνύματά του και να ανταποκριθεί επάξια στις νέες προκλήσεις των καιρών.

Θεοδώρα Γκάγκου
Φιλόλογος 1ο ΓΕΛ Καβάλας