Ο Γιώργος Θαλάσσης, ή το «παιδί – φάντασμα» για τους μεγαλύτερους είναι ενδεχομένως ο πλέον αγαπημένος τους χαρακτήρας του ελληνικού κόμικ. Τον εμπνεύστηκε το 1953, ο εκδότης και συγγραφέας Στέλιος Ανεμοδουράς (ψευδώνυμο «Θάνος Αστρίτης»)  τον οποίο μετέφερε μετέφερε στο χαρτί το πενάκι του εικονογράφου Βύρωνα Απτόσογλου.

Για τους νεότερους, πρόκειται για έφηβο, ορφανός κι απ’ τους δυο γονείς και άριστο γνώστη πολεμικών τεχνών, ο οποίος αποφασίζει να δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από το ζυγό των κατακτητών, κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής της χώρας από Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους. Πιστοί σύντροφοι στις προσπάθειές του στέκονται η αγαπημένη του Κατερίνα, με την οποία τον συνδέει πλατωνική ερωτική σχέση και το «αιώνια πεινασμένο παιδί», ο ευτραφής, καλοκάγαθος Σπίθας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο ίδιος ο Στέλιος Ανεμοδουράς στο πρώτο τεύχος του αναγνώσματός του με τίτλο «Ελεύθερος Σκλάβος» (σελ. 18-20) ο Γιώργος Θαλάσσης φέρεται να έχει γεννηθεί το έτος 1930 στον Πειραιά και είναι το μοναδικό παιδί αστικής, εύπορης οικογένειας. Οι δυο γονείς του, ωστόσο, σκοτώνονται κατά την ανατίναξη του σπιτιού τους σε βομβαρδισμό του λιμανιού του Πειραιά από τη γερμανική αεροπορία, ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη στις 6 Απριλίου του 1941 και ο μικρός Γιώργος μένει ορφανός.

Παρά το ότι η κατοικία του έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ο ίδιος διασώθηκε καθώς τη στιγμή της καταστροφής έπαιζε έξω απ’ το σπίτι με άλλα παιδιά. Εν συνεχεία ο Γιώργος Θαλάσσης αγωνίζεται να επιβιώσει πουλώντας χαρούπια και εντέλει νοικιάζει ένα μικρό δωματιάκι, όπου καταφέρνει να στεγαστεί. Η δράση του εντοπίζεται από την άνοιξη του 1943 έως περίπου το καλοκαίρι του 1944.

Το 1976 το Ελεύθερο Θέατρο ανέβασε το έργο «Το τραμ το τελευταίο», όπου τον ρόλο του Γιώργου Θαλάσση ερμήνευσε ο Ντίνος Λύρας. Στην εκδήλωση εκείνη ακούστηκε για πρώτη φορά η σύνθεση του Λουκιανού Κηλαηδόνη, «Ο Μικρός Ήρωας» (με τους γνωστούς στίχους «πού είσαι τώρα και σ’ έχω χάσει / Μικρέ μου Ήρωα Γιώργο Θαλάσση»).

Το περιοδικό πρωτοκυκλοφόρησε από το 1953 έως το 1968 (συγκεκριμένα από τις 24 Φεβρουαρίου 1953 με τίτλο του πρώτου τεύχους «Ελεύθερος σκλάβος» έως τις 18 Ιουνίου του 1968) και πέρα τις όποιες επικρίσεις έχει δεχθεί, εντούτοις κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι βρισκόταν στο προσκέφαλο κάθε παιδιού των πρώτων μεταπολεμικών γενιών αλλά και στις επόμενες γενιές αν και δεν είχε φυσικά πια την «αίγλη» του παρελθόντος. Οι τόμοι,  επανεκδόσεις / ανατυπώσεις που πραγματοποιήθηκαν είναι αλήθεια κράτησαν τον «Μικρό Ηρωα», ζωντανό, ως ανάμνηση της αθωότητας των παιδικών χρόνων μας.

Αυτό το περιοδικό των παιδικών μας αναμνήσεων, λοιπόν, ο Μικρός Ήρως μας, γιορτάζει φέτος εβδομήντα χρόνια ζωής και επιστρέφει σε μορφή ηχητικού βιβλίου με αφηγητή τον σπουδαίο ηθοποιό Ερρίκο Λίτση («Σπιρτόκουτο», «Η Ψυχή στο Στόμα», «Τσίου…», «Τα Καλύτερά μας Χρόνια»). Το πρώτο audiobook που θα είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα της bookvoice περιλαμβάνει τα τεύχη #1-4 του Μικρού Ήρωα και συγκεκριμένα:

  • #1 Ελεύθερος Σκλάβος

Ο Γιώργος Θαλάσσης είναι ένα ορφανό αγόρι, που ζει πουλώντας με πίτες από χαρούπι, στη σκλαβωμένη Αθήνα του ’43. Οι Γερμανοί σκοτώνουν μπροστά στα μάτια του έναν πατριώτη. Πάνω στο άψυχο κορμί, το δεκατριάχρονο αγόρι δίνει όρκο ότι θα πολεμήσει τους κατακτητές της πατρίδας του και πραγματοποιεί την πρώτη του αποστολή.

  • #2 Ιπτάμενος Εκδικητής

Το Παιδί-Φάντασμα κλέβει ένα γερμανικό αεροπλάνο και επιτίθεται σε φάλαγγα που κατευθυνόταν σε σημείο συνάντησης πατριωτών στην Κερατέα. Το αεροπλάνο, όμως, καταρρίπτεται και ο μικρός ήρωας τραυματίζεται σοβαρά.

  • #3 Οι Τύραννοι Τρέμουν!

Το Παιδί-Φάντασμα με τα κατορθώματά του αρχίζει να καθιερώνεται στη συνείδηση των κατακτητών σαν πραγματικό… Φάντασμα! Αφού πρώτα ελευθερώνει με τόλμη Έλληνα πατριώτη από τα χέρια των Γερμανών, κατόπιν διεισδύει με εντυπωσιακό τρόπο σε ιταλικό κολαστήριο και βοηθάει να αποδράσουν ο Κεραυνός και η Κατερίνα.

  • #4 Θα Τουφεκισθής την Αυγή!

Το Παιδί-Φάντασμα συλλαμβάνεται και πρόκειται να εκτελεστεί. Προηγουμένως, χάρη σε δικές του πληροφορίες, οι Σύμμαχοι καταστρέφουν στο Τατόι τον γερμανικό αεροπορικό στόλο που θα βομβάρδιζε την Αλεξάνδρεια.