Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάστηκε ως κυβέρνηση. Το 2023 αποδοκιμάστηκε και ως αντιπολίτευση. Υπέστη μια διπλή, συντριπτική ήττα. Βρέθηκε στη ζώνη του 17%, χωρίς αρχηγό. Ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε αφήνοντας το κόμμα που οδήγησε στην εξουσία αντιμέτωπο με το κενό. Με ένα άδηλο και αβέβαιο μέλλον.

Η πορεία προς τις εσωκομματικές εκλογές δεν απασχολούσε ιδιαίτερα την κοινή γνώμη. Οι μνηστήρες της ηγεσίας, πρόσωπα συνδεδεμένα με την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έδειχναν να συγκινούν τους πολίτες. Καμία από τις υποψηφιότητες δεν μετέδιδε το μήνυμα της άμεσης διεκδίκησης της επιστροφής στην εξουσία. Η πολιτική νύχτα του ΣΥΡΙΖΑ έμοιαζε να είναι μακρά και σκοτεινή.

Ξαφνικά, από το πουθενά(;) εμφανίστηκε ένας νεαρός που λίγη σχέση είχε με το κόμμα και είπε: Με λένε Στέφανο και μπορώ να νικήσω τον Μητσοτάκη! Μεταπολιτική; Νέα εκδοχή της πολιτικής; Λαμπερό περιτύλιγμα με ασαφές περιεχόμενο; Λαχτάρα για κάτι πραγματικά καινούργιο και ανατρεπτικό στην πολιτική ζωή;

Ότι και αν διαλέξετε αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο κ. Κασσελάκης, σε λιγότερο ένα μήνα, βρίσκεται στο κατώφλι του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον ενός κρίσιμου, ιστορικού σημείου που θα καθορίσει τη μετέπειτα πορεία του.

Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί η κάλπη δεν αφορά μόνο στο αν ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η Έφη Αχτσιόγλου ή ο Στέφανος Κασσελάκης. Αφορά την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, τα ταυτοτικά του στοιχεία. Θα παραμείνει ένα κόμμα της αριστεράς ή θα έχει λίγο από αριστερά, λίγο από σοσιαλδημοκρατία και λίγο από φιλελευθερισμό; Θα έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα είναι κάτι εντελώς καινούργιο;

Το φαβορί της σημερινής αναμέτρησης αρέσκεται στους συμβολισμούς. Τι δείχνουν ως προς τον πολιτικό του προσανατολισμό; Ο κ. Κασσελάκης ξεκίνησε την καμπάνια του από τους τάφους των Βενιζέλων, τη συνέχισε στη Μακρόνησο, εμφανίζεται ως συνεχιστής της πολιτικής παρακαταθήκης του Αλέξη Τσίπρα και εσχάτως υπερασπίζεται την κυβερνητική θητεία του Αλέξη Τσίπρα και κάνει αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου. Όλα μαζί, στο ίδιο καζάνι.

Στη σημερινή κάλπη, όπως φάνηκε από και από την ένταση της προεκλογικής περιόδου, συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Το ζητούμενο λοιπόν, πέρα από αποτέλεσμα, είναι αν αυτοί οι δύο κόσμοι μπορούν να συνυπάρξουν ή αν είναι εντελώς παράλληλοι. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει ενωμένος ή εισέλθει σε τροχιά διάσπασης.

Λέγεται, ότι πολλά στο μέτωπο της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθούν από τη διαφορά που θα υπάρξει στο εκλογικό αποτέλεσμα. Ναι, σε πρώτο χρόνο, ένα υψηλό ποσοστό του νικητή συνδυαζόμενο και μια μεγάλη διαφορά πιθανόν να λειτουργήσει ανασχετικά σε φυγόκεντρες τάσεις. Όμως, δεν αποτελεί, σε καμία περίπτωση, εγγύηση ενότητας.

Το διάστημα μετά τη σημερινή κάλπη θα είναι κρίσιμο. Θα δείξει αν ο ΣΥΡΙΖΑ με τη νέα ηγεσία του, είτε είναι η κυρία Αχτσιόγλου είτε ο κ. Κασσελάκης, συνέλθει από το μετεκλογικό σοκ, αποκτήσει δυναμική, καταφέρει να βρει τα πατήματά του και να ανταποκριθεί στο καθήκον της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του ανέθεσαν οι πολίτες. Η αν μπει σε νέες περιπέτειες.