Οι ηγέτες των πλουσιότερων και ισχυρότερων χωρών του κόσμου θα παραστούν στη διήμερη σύνοδο κορυφής των G20 στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δέλχι – η πρώτη φορά που η χώρα της Νότιας Ασίας φιλοξενεί μια τόσο ισχυρή ομάδα παγκόσμιων ηγετών.
Από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν η Ινδία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ομάδας, οι ινδικές πόλεις φέρουν στους τοίχους τους λογότυπα G20 και διαφημιστικές πινακίδες. Εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε δεκάδες πόλεις της Ινδίας, και καθώς οι ηγέτες έχουν αρχίσει να καταφθάνουν αντικρίζουν την πρωτεύουσα στολισμένη με διακοσμητικά λουλούδια και σιντριβάνια στους κυκλικούς κόμβους της, τα δημόσια κτίρια και τα πεζοδρόμια είναι φρεσκοβαμμένα, ενώ πουθενά δεν φαίνεται η ακραία φτώχεια που μαστίζει μεγάλο μέρος της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου.
Ο φιλόδοξος ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε αυτή τη σύνοδο για να ενισχύσει τη φήμη της Ινδίας ως μία ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη.
Τι είναι η G20, πώς δημιουργήθηκε και σε τι διαφέρει από τη G7 ;
Και οι δύο γεννήθηκαν ως απάντηση σε οικονομικές αναταραχές. Οι ηγέτες των κορυφαίων βιομηχανοποιημένων δημοκρατιών — Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ — συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1975 για να συζητήσουν μια συντονισμένη απάντηση στην πρώτη πετρελαϊκή κρίση.
Η 7η δύναμη, ο Καναδάς εντάχθηκε το 1976, καθιστώντας πια την ομάδα G-7. (Έγινε G-8 το 1998 με την προσθήκη της Ρωσίας, η οποία όμως αποκλείστηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014.)
Το G-20 ιδρύθηκε το 1999 μετά την ασιατική οικονομική κρίση του 1997-98 ως ευρύτερο, άτυπο φόρουμ για τους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών για να συζητήσουν την «οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δεδομένου ότι τέτοιες κρίσεις δεν μπορούσαν πλέον να περιοριστούν στα σύνορα ενός έθνους και απαιτούσαν καλύτερη διεθνή οικονομική συνεργασία. Από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και μετά, αποτελεί μια ετήσια συνάντηση των ηγετών της κάθε κυβέρνησης.
Δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό ή έδρα για κανένα από τα δύο, αντιθέτως τα μέλη εναλλάσσονται κάθε χρόνο ως Πρόεδροι και θέτουν προτεραιότητες. Η σύνοδος κορυφής του 2022 πραγματοποιήθηκε στην Ινδονησία και η Ινδία θα παραδώσει την προεδρία στη Βραζιλία την 1η Δεκεμβρίου.
Η G-7 αποτελείται ουσιαστικά από τις ΗΠΑ και βασικούς συμμάχους, ενώ η G-20 είναι πολύ ευρύτερο και περιλαμβάνει τα ιδρυτικά μέλη των BRICS. Ο οργανισμός αντιπροσωπεύει συλλογικά το 85% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, το 75% του διεθνούς εμπορίου και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.
Από ποιους αποτελείται η G20;
Η G20 περιλαμβάνει τις 19 πλουσιότερες χώρες του κόσμου συν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μπλοκ.
Αυτές οι χώρες είναι η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, το Μεξικό, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Έχει προσκληθεί κάποια άλλη χώρα φέτος;
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα, οι άλλες χώρες που έχουν προσκληθεί για τη σύνοδο κορυφής φέτος είναι το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος, ο Μαυρίκιος, η Ολλανδία, η Νιγηρία, το Ομάν, η Σιγκαπούρη, η Ισπανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οργανισμοί όπως τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΔΟΕ) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ( ΟΟΣΑ) έχουν επίσης προσκληθεί.
Ποιοι θα παραστούν – και ποιοι όχι;
Οι παγκόσμιοι ηγέτες που έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του και σύμμαχος του Σι Τζινπίνγκ αποφάσισαν να μην παραστούν.
Μάλιστα, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ένας Κινέζος πρόεδρος θα χάσει τη σύνοδο κορυφής της G20 από τότε που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2008.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα δώσει το παρόν, δηλώνοντας επιπλέον ότι η σύνοδος κορυφής της G20 είναι σημαντική παρά την απουσία της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να παρευρεθεί, σύμφωνα με τα ινδικά ΜΜΕ.
Και Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Ινδία και να επικεντρώσει τις συζητήσεις του στην κλιματική αλλαγή.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ αναμένεται επίσης να παραστεί στη σύνοδο κορυφής του Νέου Δελχί στο πρώτο επίσημο ταξίδι του στην Ινδία, τη χώρα καταγωγής του, ως πρωθυπουργός.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα θα είναι και αυτός εκεί και πιθανόν να ηγηθεί της κριτικής στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεδομένου ότι η Ιαπωνία κατέχει επί του παρόντος την προεδρία της G7. Αντίστοιχα και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ δήλωσε στο Associated Press ότι θα παροτρύνει τη διεθνή κοινότητα να απαντήσει σθεναρά στις «διαρκώς κλιμακούμενες πυραυλικές προκλήσεις και πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας και να συνεργαστεί στενά για την αποπυρηνικοποίησή της» στη σύνοδο κορυφής.
Ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Σεΐχ Χασίνα θα είναι παρόντες, όπως και ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ και ο ηγέτης της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου.
Ποια είναι τα βασικά ζητήματα φέτος;
Υπό την προεδρία της Ινδίας, το μπλοκ επικεντρώθηκε στις συζητήσεις για περισσότερα δάνεια προς αναπτυσσόμενες χώρες από πολυμερείς θεσμούς, τη μεταρρύθμιση της αρχιτεκτονικής του διεθνούς χρέους, τους κανονισμούς για τα κρυπτονομίσματα και τις επιπτώσεις των γεωπολιτικών αναταραχών στην επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια. Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή και η εκπαίδευση είναι τακτικά θέματα προς συζήτηση.
Μέχρι στιγμής φέτος, το μπλοκ δεν έχει εκδώσει κοινές δηλώσεις, καθώς είναι βαθιά διχασμένο ως προς τη γλώσσα που θα χρησιμοποιηθεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ενώ η Ρωσία και η Κίνα είναι αντίθετες στο να κατηγορηθεί η Μόσχα για τον πόλεμο, οι δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Καναδά, επιδίωξαν μια ισχυρή καταδίκη ως απαραίτητη προϋπόθεση για μια κοινή δήλωση.
Στην περσινή σύνοδο G-20 στην Ινδονησία, τα έθνη κατάφεραν μετά από πολλή προσπάθεια να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν που καταδίκαζε τον πόλεμο, εν μέρει χάρη στην υποστήριξη της Κίνας για την επιλογή των λέξεων. Φέτος, αυτό θα είναι πιο δύσκολο λόγω των εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ινδίας καθώς και του γεγονότος ότι ο Σι δεν θα παρευρεθεί.
Εάν οι ηγέτες αποτύχουν να επιτύχουν συναίνεση, θα είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση της ομάδας που μια σύνοδος κορυφής θα τελειώσει χωρίς κοινό ανακοινωθέν. Σε αυτήν την περίπτωση, η χώρα υποδοχής, δηλαδή η Ινδία, θα συντάξει μια δήλωση που θα συνοψίζει τα σημεία στα οποία συμφωνούν οι χώρες καθώς και τις όποιες αποκλίσεις.
Ποια είναι η σκοτεινή πλευρά;
Παρά τους στολισμούς και τη γιορτινή ατμόσφαιρα που επικρατεί στη χώρα λόγω της φιλοξενίας της συνόδου και του διεθνούς αέρα που προσπαθεί να αποπνεύσει, πολλοί κάτοικοι της ινδικής πρωτεύουσας βιώνουν μία πιο σκοτεινή πλευρά.
Σύμφωνα με αναφορές στα διεθνή μέσα, εκατοντάδες σπίτια και πάγκοι στους δρόμους (από τους οποίους βιοπορίζονταν πολίτες) έχουν κατεδαφιστεί από τον Ιανουάριο, εκτοπίζοντας χιλιάδες ανθρώπους. Δεκάδες παραγκουπόλεις ισοπεδώθηκαν, με πολλούς κατοίκους να λαμβάνουν ειδοποιήσεις έξωσης μόλις λίγο πριν ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις.
Επιπλέον, σύμφωνα με τοπικές αναφορές, η Indian Railways αποφάσισε να ακυρώσει και να εκτρέψει τουλάχιστον 200 δρομολόγια επιβατικών τρένων προσωρινά από τις 8 έως τις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ και το αεροδρόμιο του Νέου Δελχί έχει λάβει αιτήματα να ακυρώσει 80 αναχωρήσεις και άλλες πτήσεις εσωτερικού κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, αναφέρουν ινδικά μέσα ενημέρωσης.