Τρεις πρώην χορεύτριες της Lizzo καταγγέλλουν την καλλιτέχνη ότι τους υπέβαλε σε εχθρικό εργασιακό περιβάλλον που περιελάμβανε, μεταξύ πολλών άλλων, περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης. Η μήνυση, η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία που εκπροσωπεί τις ενάγουσες, Arianna Davis, Crystal Williams και Noelle Rodriguez, κατατέθηκε την Τρίτη (01/08) στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες, κατηγορεί τη Lizzo και τους υπαλλήλους της Big Grrrl Big Touring Inc. ότι υπέβαλαν τις χορεύτριες σε «σεξουαλικά απαξιωτική συμπεριφορά» και τις «πίεσαν να συμμετάσχουν σε σεξουαλικά σόου» μεταξύ 2021 και 2023.

Φωτ.: Ritzau Scanpix/via REUTERS

Προσβολές γενετήσιας αξιοπρέπειας

Μεγάλο μέρος της μήνυσης αναφέρεται στα όσα διαδραματίστηκαν νωρίτερα μες στη χρονιά σε ένα στριπτιτζάδικο του Άμστερνταμ. Μετά από συναυλία της Lizzo στην πόλη, ακολούθησε επίσκεψη της τραγουδίστριας και του «πληρώματος» της στο strip club «Bananenbar». Τέτοιου είδους after party αποτελούν ρουτίνα για τη Lizzo και τους συνεργάτες της, χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωτικά. Ωστόσο, στη μήνυση αναφέρεται πως όσοι παρευρίσκονταν σε αυτά ευνοούνταν από την τραγουδίστρια και είχαν μεγαλύτερη ασφάλεια σε επαγγελματικό επίπεδο.

Στο κλαμπ λοιπόν, η Lizzo φέρεται να «άρχισε να προσκαλεί τα μέλη της ομάδας της να αγγίζουν εκ περιτροπής τους γυμνούς performers», να χρησιμοποιούν δονητές και να τρώνε μπανάνες που προεξείχαν από τους κόλπους των χορευτριών», σύμφωνα με την μήνυση.

Μεταξύ των κατηγοριών κατά της Lizzo – της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Melissa Viviane Jefferson – είναι ότι «πίεσε τη Arianna Davis (σ.σ. μία εκ των εναγουσών) να αγγίξει το στήθος» μιας στρίπερ και εκείνη, αν και στην αρχή αντιστάθηκε, τελικά δέχθηκε «φοβούμενη ότι μπορεί να τη έβλαπτε μελλοντικά» αν δεν το έκανε. Όταν τελικά η Davis συναίνεσε και άγγιξε για λίγο τη χορεύτρια, η ομάδα ξέσπασε σε γέλια, αναφέρεται στη μήνυση.

Μια εβδομάδα αργότερα, μετά από ένα show στο Παρίσι, η Lizzo κάλεσε τους χορευτές της σε ένα κλαμπ, ώστε «να μπορέσουν να μάθουν κάτι ή να εμπνευστούν από την παράσταση». «Αυτό που η Lizzo παρέλειψε να αναφέρει όταν κάλεσε τους χορευτές σε αυτή την παράσταση ήταν ότι ήταν ένα καμπαρέ μπαρ με γυμνούς χορευτές», καταγγέλουν οι τρεις χορεύτριες. Οι ενάγουσες δήλωσαν «σοκαρισμένες που η Lizzo τους έκρυψε τη φύση του event, στερώντας τους την επιλογή να μην συμμετάσχουν».

Θρησκευτικός προσηλυτισμός

Οι τρεις γυναίκες καταγγέλουν επίσης την επικεφαλής της χορευτικής ομάδας της Lizzo, Shirlene Quigley, που ήταν επίσης κριτής στο ριάλιτι της Lizzo στο Amazon, «Watch Out for the Big Grrrls» το 2021, ότι δεν έχανε ευκαιρία να κυρρήτει τις χριστιανικές της πεποιθήσεις και να προσηλυτίζει τους χορευτές και τις χορεύτριες. Σύμφωνα με τη μήνυση, αφού ανακάλυψε ότι η Davis ήταν παρθένα, η Quigley ανέφερε το θέμα σε συνεντεύξεις και επιπλέον το δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «μεταδίδοντας μια έντονα προσωπική λεπτομέρεια για την Davis στον κόσμο», χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα.

Η Quigley φέρεται επίσης να αποκάλεσε την Rodriguez (σ.σ. μία εκ των εναγουσών) «άπιστη», σύμφωνα με την μήνυση, και σε απάντηση στις εκκλήσεις των υπολοίπων χορευτών να σταματήσει να επιβάλλει τις πεποιθήσεις της στη Rodriguez η ίδια φέρεται να δήλωσε: «Καμία δουλειά και κανένας δεν θα με σταματήσει από το να μιλάω για τον Κύριο».

Fat-shaming

Μεταξύ άλλων, οι μήνυση κάνει λόγω και για περιστατικά fat-shaming. Συγκεκριμένα, η Lizzo φέρεται να υπέβαλε τις χορεύτριες σε συχνούς ελέγχους σωματικού βάρους, ενώ γινόταν ιδιαιτέρως επικριτική όταν κάποια από τις χορεύτριές της έβαζε έστω και λίγο βάρος, θεωρώντας ότι αυτό ήταν απόδειξη ότι η συγκεκριμένη χορεύτρια δεν ήταν αφοσιωμένη στο ρόλο της. Αυτό ακριβώς συνέβη, σύμφωνα με τη μήνυση, και με την Arianna Davis.

«Στον επαγγελματικό χορό, η αύξηση του βάρους ενός χορευτή συχνά θεωρείται δείγμα τεμπελιάς. Οι ερωτήσεις της Lizzo και της [χορογράφου Tanisha] Scott σχετικά με τη δέσμευση της Davis στην περιοδεία ήταν ελάχιστα καλυμμένες ανησυχίες σχετικά με την αύξηση του βάρους της Davis, στην οποία η Lizzo είχε προηγουμένως επιστήσει την προσοχή αφού την παρατήρησε στο μουσικό φεστιβάλ South by Southwest», αναφέρεται στη μήνυση. «Αν και η Lizzo και η Scott δεν το δήλωσαν ποτέ ρητά, οι ερωτήσεις αυτές συνοδευόμενες από τις δηλώσεις της Lizzo μετά το μουσικό φεστιβάλ South by Southwest, έδωσαν στην Davis την εντύπωση ότι έπρεπε να εξηγήσει την αύξηση του βάρους της και να αποκαλύψει προσωπικές λεπτομέρειες για τη ζωή της προκειμένου να διατηρήσει τη δουλειά της».

Πολλές ακόμα κατηγορίες διατυπώνονται στη μήνυση που πέρα από την σεξουαλική παρενόχληση, την προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, τη δημιουργίας εχθρικού εργασιακού περιβάλλοντος, περιλαμβάνουν επίσης παράνομη κράτηση και φυλετικές διακρίσεις. Ο τρόπος με τον οποίο η Lizzo και η ομάδα διαχείρισής της αντιμετώπισαν τους καλλιτέχνες τους φαίνεται να αντιβαίνει σε όλα όσα η Lizzo πρεσβεύει δημοσίως, τη στιγμή που εξευτελίζει τους χορευτές της με τρόπους που είναι όχι μόνο παράνομοι αλλά και απολύτως απάνθρωποι.

Η μήνυση δεν προσδιορίζει το ποσό των αποζημιώσεων που αφορούν τη συναισθηματική οδύνη, τους χαμένους μισθούς και τις αμοιβές των δικηγόρων. Εν τω μεταξύ, η Lizzo έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος του 2023 σε περιοδεία, με σταθμούς στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ασία.