Οι πυρκαγιές ήταν ένα crash test για την κυβέρνηση της δεύτερης τετραετίας Μητσοτάκη. Οι επιδόσεις της δεν ήταν οι προσδοκώμενες, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογήθηκαν πρόσωπα και εξήχθησαν διάφορα συμπεράσματα για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι δύο απομακρύνσεις, του Νότη Μηταράκη και του Γιώργου Πατούλη, θα επιδράσουν εκτονωτικά, μετριάζοντας το πολιτικό κόστος των εμφανών διαχειριστικών ελλειμμάτων στην πυρόσβεση. Το μήνυμα είναι ότι όποιος δεν αντιλήφθηκε το βάρος της συγκυρίας με τα χιλιάδες καμένα στρέμματα, τις κατεστραμμένες περιουσίες, τους δύο νεκρούς πιλότους, δεν θα έχει τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, είτε σε κυβερνητικό είτε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Αυτό δεν αφορά μόνο τα δύο παραπάνω πρόσωπα, αλλά και ορισμένους άλλους σε κρίσιμα πόστα, οι οποίοι δεν έδειξαν την ικανότητα και τα αντανακλαστικά που απαίτησαν οι περιστάσεις. Ένας από αυτούς είναι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, που επειδή ήταν υφυπουργός σε αυτό το υπουργείο από τη σύστασή του, τον Σεπτέμβριο του 2021, και διετέλεσε υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας κρίσης, παρότι υπήρχε ένας νέος υπουργός σε αυτή την κρίσιμη θέση. Αντιθέτως, αποτιμήθηκε θετικά η απόδοση του Βασίλη Κικίλια και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Το παρασκήνιο με Χαρδαλιά

Σε αυτό το κλίμα, αποφασίστηκε να λυθούν οι δεσμοί με τον Γιώργο Πατούλη και να επιστρατευτεί, στο παρά πέντε ο Νίκος Χαρδαλιάς ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με το χρίσμα της ΝΔ, παρότι είχε άλλα σχέδια για την Ευρωβουλή. Η συμφωνία έκλεισε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τους Σταύρο Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκο. Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος κλήθηκε επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου, «έκαψε» την δική του υποψηφιότητα με τους όρους που έθετε, κυρίως, σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, με τις εγγυήσεις που ζητούσε ώστε να μην είναι υποψήφιος ο Γιώργος Πατούλης.

Τέτοιες εγγυήσεις ήταν αδύνατον να δοθούν, όπως δείχνει η ισχυρή πιθανότητα να κατεβάσει αντάρτικο ψηφοδέλτιο και ο Πατούλης στην Περιφέρεια Αττικής, που πάντως δέχεται πιέσεις να μην είναι υποψήφιος. Ο νυν «γαλάζιος» περιφερειάρχης έχει ισχυρούς δεσμούς με τη βάση του κόμματος, και παρότι λέγεται ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ήταν ένας τρωτός αντίπαλος, η ΝΔ είχε ανακοινώσει στις 14 Ιουλίου ότι θα τον στήριζε, περιλαμβάνοντας τον στη λίστα με τους άλλους 12 υποψήφιους περιφερειάρχες που έλαβαν χρίσμα, με απόφαση του Κ. Μητσοτάκη έπειτα από εισήγηση της επιτροπής εκλογικού αγώνα, όπως ενημέρωνε το σχετικό δελτίο Τύπου. Οι «διαρροές» ότι το ζεϊμπέκικο που χόρεψε ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» δεν μπορούν να καλύψουν επικοινωνιακά την αρχική ατολμία να «κοπεί» από τη λίστα ένας ισχυρός παράγοντας του κόμματος, ακόμα και αν «πολιτικά και αισθητικά, βρίσκεται πολύ μακριά από τις προτιμήσεις του Πρωθυπουργού».

Ο νέος σχεδιασμός του Μ. Μαξίμου

Εφόσον δεν προκύψει άλλη μεγάλη κρίση μέσα στον Αύγουστο, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αξιοποιηθεί αυτός ο μήνας των διακοπών, προκειμένου να επιταχυνθούν οι αλλαγές που προετοιμάζουν τα τρία υπουργεία προτεραιότητας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Παιδείας. Και τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση να εμφανιστεί με νέα μεταρρυθμιστική πνοή ελπίζοντας να ξεχαστεί το εφιαλτικό σκηνικό των πυρκαγιών και οι δικές της ευθύνες για τον αναποτελεσματικό μηχανισμό πυροπροστασίας.