Ο Έλον Μασκ έκανε μια από τις πιο εμφανείς αλλαγές στο Twitter από τότε που ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης το περασμένο φθινόπωρο: αντικατέστησε το ευρέως αναγνωρισμένο λογότυπό της, το μπλε πουλάκι με ένα ασπρόμαυρο Χ.

Το «X» είναι ένας όρος για αυτό που ο Μασκ έχει περιγράψει ως «εφαρμογή για όλα» που θα μπορούσε να συνδυάζει μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων και πληρωμών, κάτι παρόμοιο δηλαδή με την κινεζική εφαρμογή WeChat.

Είναι όμως ταυτόχρονα κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που είχε οραματιστεί ο δημιουργός του Twitter και CEO του μέχρι και το 2021, Τζακ Ντόρσεϊ, ο οποίος όμως φαίνεται να παραμένει ήρεμος.

Δισεκατομμυριούχος σε μία νύχτα

Αυτό δεν είναι περίεργο αν λάβει κανείς υπόψιν τον τρόπο ζωής του. Αντικομφορμιστής, με περσόνα που θυμίζει γκουρού και με εμμονή με τα κρυπτονομίσματα, ο Ντόρσεϊ εμπίπτει στο στερεότυπο του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου της τεχνολογικής βιομηχανίας. Μάλιστα, όπως πολλοί εξ αυτών, δεν αποφοίτησε ποτέ από το πανεπιστήμιο.

Ωστόσο, μέχρι τα 14 του είχε αναπτύξει ένα – ασυνήθιστο- ενδιαφέρον για λογισμικό που αποστέλλει ταξί, τύπου Uber. Έτσι όταν εγκατέλειψε τις σπουδές του ένα εξάμηνο πριν αποφοιτήσει, εργαζόταν ως προγραμματιστής για μία τέτοια πλατφόρμα αποστολής.

Το 2000 όμως, άλλαξε πλεύση, αποφασίζοντας ότι ήθελε να δημιουργήσει μια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων για να ενημερώνει τους φίλους του για το τι κάνει – χωρίς να χρειάζεται να κάθεται μπροστά σε έναν υπολογιστή.

Όταν πια βρήκε τους κατάλληλους συνεργάτες, και αφού μεσολάβησε ένα πέρασμά του στον κλάδο του μασάζ, στο οποίο έχει πάρει πιστοποίηση, μέσα σε δύο εβδομάδες δημιούργησε το Twittr. Το έτος ήταν 2006.

Δύο χρόνια αργότερα, αποχώρησε από την ηγεσία της εταιρίας, αφού ήθελε να δώσει προτεραιότητα στα χόμπι του, τη γιόγκα και το σχέδιο μόδας.

Σε κάποιες κινήσεις του που επικρίθηκαν, ταξίδεψε με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Ιράκ και στη Ρωσία, ενώ διοργάνωσε συνέντευξη μέσω της εφαρμογής με τον τότε πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τότε, το Twittr που πια είχε γίνει Twitter, δεν είχε σκοπό το κέρδος. Αυτό, μέχρι το 2013, όταν έγινε εισηγμένη εταιρία και ο Ντόρσεϊ δισεκατομμυριούχος εν μία νυκτί.

Ο ιδρυτής του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ με το μέχρι πρότινος λογότυπο της πλατφόρμας

Η κόντρα με τον Ντόναλντ Τραμπ

Το 2018, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον να έχουν εισβάλλει πλήρως στις ζωές των ανθρώπων, και τον Ντόρσεϊ να έχει επιστρέψει στο τιμόνι της εταιρίας του από το 2015, το Twitter, το Facebook και άλλες πλατφόρμες άρχισαν να πρέπει να λογοδοτούν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα του Ντόρσεϊ κατηγορήθηκε για μεροληψία κατά των Συντηρητικών, οι τιμές των μετοχών έπεσαν και ελήφθη η απόφαση να απαγορευθεί κάθε πολιτική διαφήμιση το επόμενο έτος.

Στο μεταξύ, ο τότε Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε ο ίδιος να συναντηθεί με τον CEO του Twitter, καθώς θεωρούσε ότι «εξαφανίζονταν» οι ακόλουθοί του. Αυτό έμελλε να είναι μόνο η αρχή αυτής της κόντρας, αφού έπειτα άρχισαν να εμφανίζονται προειδοποιητικές ετικέτες παραπληροφόρησης σε ορισμένα από τα tweets του Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2020, με αποκορύφωμα πια τη μόνιμη αναστολή του λογαριασμού του μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021.

Έτσι, ο Τραμπ δημιούργησε τη δική του αντίστοιχη και ομολογουμένως όχι ιδιαίτερα πετυχημένη πλατφόρμα, το Truth Social, ενώ ο Ντόρσεϊ κατηγορήθηκε ότι δημιούργησε ένα «επικίνδυνο προηγούμενο» αναφορικά με τη λογοκρισία.

Η εποχή του Έλον Μασκ

Στα τέλη του ίδιου έτους, ο Ντόρσεϊ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το Twitter. Και αν υπήρξε μία στιγμή που ο Τζακ Ντόρσεϊ μεταμορφώθηκε από Ιησούς σε Ιούδα στο μυαλό πολλών υπαλλήλων του Twitter, ήταν όταν περιέγραψε τον Έλον Μασκ ως τη «μοναδική λύση» για να αναλάβει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, αφού η καλή σχέση τους προηγούταν της αμφιλεγόμενης εξαγοράς. Μια εξαγορά που άλλαξε δραματικά το μέλλον του Twitter, με το 90% του εργατικού του δυναμικού να απολύεται και με τις πολιτικές του να αλλάζουν ριζικά.

Έκτοτε, και για το λόγο αυτό, ο Τζακ Ντόρσεϊ  απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον επιχειρηματία, με καυστικές αναρτήσεις και δημόσια σχόλια μεταξύ των δύο να ανακύπτουν συχνά στη δημόσια σφαίρα, ενώ δημιούργησε και μία ανταγωνιστική εφαρμογή, το Bluesky.

Όπως και να έχει, με την τελευταία του αυτή κίνηση αλλαγής logo και ουσιαστικά «επαναλανσαρίσματος» του Twitter, ο Έλον Μασκ μπορεί πλέον να πει πως δεν έχει γκρεμίσει μόνο τα θεμέλια αλλά και την πρόσοψη του οικοδομήματος του Ντόρσεϊ, ο οποίος έχει πια μετατραπεί σε έναν ψύχραιμο θεατή.