Ο Αντώνης φοράει t-shirt των Radiohead, την αγαπημένη του μπάντα, για την οποία συζητάει με την νεανική παρέα του στο περίπτερο του ΚΚΕ, στο Σύνταγμα. Λίγα λεπτά νωρίτερα η θερμή κουβέντα τους είχε ως θέμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ.

Στη μικρή κατασκευή, όπου μια κυρία κάθεται μόνη στο τραπέζι με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ αραδιασμένα σε ντάνες, δεν ακούγεται μουσική.

Είναι μεσημέρι Παρασκευής, δυο ακριβώς ημέρες πριν τις εκλογές, και στο Σύνταγμα, την ίδια στιγμή ακούγονται νταούλια. Μπροστά απ’ το περίπτερο-υπερπαραγωγή της ΝΔ έχει στηθεί χορός και τραγούδι. Περαστικοί και τουρίστες σταματούν να φωτογραφίσουν το happening.

Δεν είναι «προάγγελος» της βραδινής ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενημερώνει η κυρία Τζίνα Παναγιώτου, που μοιράζει φυλλάδια, καθισμένη πίσω από τον πάγκο του περιπτέρου της ΝΔ και απολαμβάνει τη μουσική και τους χορούς.

«Δεν σε χτυπάνε στην καρδιά αυτοί οι ήχοι;»

«Δεν σε χτυπάνε στην καρδιά αυτοί οι ήχοι;», ρωτά η κυρία Τζίνα Παναγιωτου, στο περίπτερο της ΝΔ, για τις νησιωτικές Ζωντανές μουσικές, δείχνοντας κατευθείαν στο στήθος της.

«Είναι εκδήλωση για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Δεν σε χτυπάνε στην καρδιά αυτοί οι ήχοι;», ρωτά, δείχνοντας κατευθείαν στο στήθος της.

Δίπλα της ένας νεαρός, μέλος της ΟΝΝΕΔ εξηγεί σε Ελληνίδα, που έχει έρθει από τις ΗΠΑ, πώς θα βρει το εκλογικό κέντρο για να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα, την Κυριακή.
«Έχουν έρθει άνθρωποι από την Αμερική για να ψηφίσουν. Χτες, ένα ζευγάρι 55ρηδων ήρθε και μας ζήτησε ψηφοδέλτιο. Είναι η πρώτη φορά που θα ψηφίσουν στη χώρα. Θέλουν η γενέτειρά τους να έχει σταθερότητα κι ασφάλεια, είπαν», εξηγεί ο νεαρός με το αυτοκόλλητο της ΝΔ στο πουκάμισο, που παρατηρεί καθημερινά μεγάλης ηλικίας γυναίκες να περνάνε και να χαιρετάνε, φωνάζοντας προς το μέρος τους «με τη νίκη».

«Παραγωγικές» ζυμώσεις πριν την κεντρική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σύνταγμα.

Μέσα στο περίπτερο, παρότι σκάει ο τζίτζικας, υπάρχει κινητικότητα μεγαλύτερη από τις προηγούμενες ημέρες, εν όψει της μεγάλης ομιλίας του προέδρου του κόμματος. Το κλίμα είναι υπεραισιόδοξο. «Το ποσοστό μας θα ξεπεράσει το 40%», ανακυκλώνεται από χαμογελαστά πρόσωπα.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, στην απέναντι «όχθη» του Συντάγματος, ενώ τα νεαρά μέλη της ΚΝΕ ζητούσαν, εκτός από τους Radiohead, για ιστορικά ζητήματα, μέσα από το μαρξιστικό πρίσμα, μια κυρία εμφανίστηκε με καρότσι λαϊκής αγοράς και ζήτησε 20 ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. «Μπορεί να γίνει άλμα την Κυριακή. Κόσμος από το ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο τον πόλεμο εναντίον μας, έρχεται σε εμάς», λέει ο Αντώνης, κουνώντας το κεφάλι για τα νταούλια της ΝΔ στην πλατεία. «Εμείς έχουμε φάει το ένα πρόστιμο μετά το άλλο», σχολιάζει, σαν να προήλθαν τα πρόστιμα από την ηχορρύπανση, ενώ αναφέρεται στα πρόστιμα του ΚΚΕ για αφισορύπανση.

Το ΚΚΕ προβάλει τον κόσμο που αγωνίζεται

«Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν μου λέει “είμαι κοτσονάτος, είμαι ωραίος”. Στις αφίσες δεν έχει ένα πρόσωπο, έχει τον κόσμο που αγωνίζεται. Η διαφορά είναι ορατή», προσθέτει ο Κώστας, επίσης μέλος της ΚΝΕ, προτού συνεχιστεί, μετά από ένα μικρό διάλειμμα, η συζήτηση για τον Χο Τσι Μιν.

Πίσω τους ακριβώς, το ξύλινο καλυβάκι της Πλεύσης Ελευθερίας έχει κατεβασμένα τα ρολά. Το απόγευμα το «σκηνικό» αλλάζει, καθημερινά. Γυναίκες ως επί το πλείστον, μοιράζουν φυλλάδια και συζητούν με τους περαστικούς, δίνοντας την κάρτα με το τηλέφωνο της προέδρου του κόμματος, που μας γεμίζει καρδούλες. «Σπύρο, Σπύρο», φώναξε από το διερχόμενο αμάξι της μια γυναίκα, που διέκρινε τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών να συνομιλεί, Τρίτη βράδυ, μπροστά απ’ το καλυβάκι. «Έχεις κάνει πολλά για τους ηθοποιούς! Εύχομαι να μπεις στη Βουλή κι ας έχει κάνει η Ζωή άνω κάτω τις λίστες», συνέχισε μέσα απ’ το αμάξι. «Ο Σπύρος έχει κάνει πολλά για την ανθρωπότητα, όχι μόνο για τους ηθοποιούς», τη διόρθωσε μια ξανθή κυρία, που απέφυγε να σχολιάσει την αρνητική αναφορά στην πρόεδρο.

Παραδόξως, το μικρό περίπτερο του ΠΑΣΟΚ, στην πλατεία Κοραή, όπου οι  ανδρικές φιγούρες, μεταξύ 50-70 ετών, με το κλασικό μουστάκι, δηλώνουν παρόντες, κυριολεκτικά, από το πρωί ως το βράδυ, μεσημέρι Παρασκευής είναι βουβό. Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες απ’ τα μεγάφωνά του άκουγες στη διαπασών «Θα τον μεθύσουμε τον Ήλιο» και «Φυλαχτό να τη φυλάει». Τι συνέβη; «Προχτές μας κατακλέψανε. Μόνο τη βάση της οθόνης άφησαν», μας ενημερώνει ο  κύριος Νίκος Παπανικολάου, προσθέτοντας ότι από τη ροή του κόσμου, «είμαστε αισιόδοξοι. Ξαναγίνανε πάλι εμείς. Είμαστε ενωμένοι όπως παλιά».

«Τα τελευταία 50 χρόνια ασχολούμαι με το ΠΑΣΟΚ», προσθέτει. « Έχουμε και 50 μέρες εδώ πέρα. Και περνάνε διάφοροι άνθρωποι. Και υπέρ και κατά. Το ‘15 μας φτύσανε, περνούσαν από το δρόμο και μας μούτζωναν. Τώρα με χαρά παίρνουν τα ψηφοδέλτια και μας χαμογελάνε».

Μοναδική γυναίκα της παρέας και «μαμά του λόχου», σύμφωνα με τον κύριο Παπανικολάου, είναι η Χριστίνα Ουσταμπασίδου, από τον τομέα Περιβάλλοντος του κόμματος, που προσφέρει κρακεράκια και νερό, αναφέροντας ότι πριν την κλοπή «εδώ έπεσαν πολλοί χοροί. Και τσάμικα και  νησιώτικα και Χαρούλης».

«Θέλω να γυρίσω πίσω το ΠΑΣΟΚ»

«Θέλω να γυρίσω πίσω το ΠΑΣΟΚ», συνεχίζει με πάθος ο κύριος Παπανικολάου και το εννοεί ενώ ακούγεται μια φωνή δίπλα του να δηλώνει «ήδη με την εκλογή του προέδρου έκανε το ΠΑΣΟΚ restart.΄Εχουμε 80% ανανεωμένα τα ψηφοδέλτιά μας. Αλλά σημασία έχει να είμαστε ενωμένοι».

Απέναντι, στο μεγαθήριο-περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ, που ευθέως συναγωνίζεται αυτό της ΝΔ, με το πλεονέκτημα ενός μικρού αμφιθεάτρου στην πίσω πλευρά, μεσημέρι Παρασκευής, ακούγεται το «Πόσο ακόμα να κρατήσω» του Γιώργου Τζώρτζη. Το ρεπερτόριο της ημέρας συνεχίζεται με μερακλήδικα ρεμπέτικα. «Αυτή η μουσική θέλει ουζάκια», σχολιάζει μια γυναίκα στον κύριο που δουλεύει σε λαπ τοπ, συζητώντας για την ιστορία της πλατείας, τα ονόματά της, το άγαλμα της Εθνικής Συμφιλίωσης επί Έβερτ, που δέχτηκε κριτική. «Πάμε δίπλα να σε κεράσω το Βόσπορο»,προτείνει  στη συνομιλήτριά του. Δεν το εννοεί. Παραμένει σκυμμένος στο λαπ-τοπ του. «Εμείς απολαμβάνουμε καθημερινά τη μουσική και επιλέγουμε σήμερα έντεχνη», δηλώνει ,ενώ συνεχίζει να  εργάζεται. «Χτες είχαμε και αντάρτικα μετά την ομιλία του προέδρου στο Σύνταγμα. Άλλες ημέρες βάλαμε και κλασική μουσική. Φυσικά Θεοδωράκη, Μαρκόπουλο, συν αφιέρωμα στο Νότη Μαυρουδή».
Τρεις άνδρες κάθονται και συζητούν ήρεμα στο καναπεδάκι της άλλης γωνίας, ενώ κάθιδροι τουρίστες περνούν από μπροστά τους σέρνοντας γιγάντιες βαλίτσεςκαι  χαζεύοντας το περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας άνδρας προσεγγίζει το κιόσκι θέλοντας να συζητήσει για το νόμο της για τους ΑΜΕΑ. «Προ ημερών ένας κύριος ήρθε να ρωτήσει για το νόμο για τη συνεπιμέλεια και έπιασε συζήτηση με τον Νίκο Φίλη. Έχουν συμβεί τα πάντα εδώ. Μας έχουν φέρει φαγητά, γλυκά. Είναι ένα ζωντανό σημείο αναφοράς της πόλης», προσθέτει ο κύριος Γιώργος που ξεφυλλίζει ένα εφημεριδάκι.

«Πρέπει να ξαναβρούμε τις σωστές ερωτήσεις»

Η συζήτηση για τα αίτια του σοκαριστικού 20% της 21ης Μαΐου συνεχίζεται. «Παλιά ρωτάγαμε τις σωστές ερωτήσεις. Και τις απαντούσαμε. Αυτό πρέπει να το ξαναβρούμε», αναφέρει μέλος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντας το θρίαμβο της ΝΔ στον α’ γύρο στην «κακή στρατηγική με την απλή αναλογική» και στη «μεγάλη συντηρητική αναδίπλωση του κοινωνικού γίγνεσθαι μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις».

Το θεατράκι από εξέδρες που φιλοξένησε εκδηλώσεις στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, στην μακρόστενη ανοικτή κατασκευή του ΜεΡΑ25, στην Κοραή, που σε υποδέχεται με την ομαδική γιγαντοαφίσα των στελεχών του κόμματος, κάθεται ένας μεγάλης ηλικίας άνδρας μόνος. Συνήθης εικόνα. Λίγα μέτρα πιο μπροστά, στο πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου, το μικρό περιπτεράκι του κόμματος, έχει τέσσερις φοιτητές και έναν ακτίβιστη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. «Ανησυχώ. Θα είναι απογοητευτικό αν δεν μπει το ΜεΡΑ25 στη Βουλή», λέει ο 28χρονος Παντελής, απόφοιτος Πολυτεχνείου, ενώ η Δανάη, φοιτήτρια Ηλεκτρολογίας στο Μετσόβιο και η Ματίνα, φοιτήτρια Παντείου, παρακολουθούν την συζήτηση προσηλωμένες ωστόσο στα τάπερ με το μεσημεριανό τους.

Δυο άνδρες περνάνε και χαιρετάνε τα παιδιά. Ρωτάνε ποια είναι τα προγνωστικά. Δίπλα τους, το κιόσκι του ΚΚΕ  μ-λ, υπό της σκιά του μπάνερ για τον  επιδαυρικό «Ιππόλυτο» του Εθνικού Θεάτρου, είναι έρημο.

Στα Προπύλαια, τρία νεαρά κορίτσια τρώνε μπισκότα βρώμης και συζητούν για τα εκλογικά προγνωστικά, παρότι το κιόσκι τους το χτυπάει ανηλεώς ο ήλιος και βράζει. «Ο κόσμος έχει εγκλωβιστεί με επιδόματα, που όμως δεν καλύπτουν το σούπερ μάρκετ», λέει η Θεοδώρα, που δεν θεωρεί ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πάρει μεγαλύτερο ποσοστό στον β΄γύρο, παρόλο που «αγωνίζεται σε όλα τα ανοικτά μέτωπα». «Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ενισχυθεί η αντικαπιταλιστική Αριστερά», τονίζει, ενώ εμφανίζεται στην παρέα ένας από τους νεαρούς που ήταν στο περίπτερο του ΚΚΕ, με το φραπέ του στο χέρι και μια κοπέλα, που χαζεύει τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αναπάντεχα τα μετατρέπει σε βεντάλια.

Πυρωμένη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Προπύλαια.