Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται την Κίνα το σαββατοκύριακο για να επιχειρήσει μία διπλωματική απεμπλοκή με το Πεκίνο και να ζητήσει «υπεύθυνη διαχείριση» των εντάσεων ανάμεσα στις δύο παγκόσμιες δυνάμεις.

«Ο κ. Μπλίνκεν θα συναντηθεί εκεί με υψηλόβαθμους κινέζους αξιωματούχους και θα συζητήσει για την σημασία της διατήρησης ανοικτών των διαύλων επικοινωνίας για την διαχείριση κατά υπεύθυνο τρόπο των σινοαμερικανικών σχέσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση με την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαιώνει την επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο Πεκίνο.

Οι σινοαμερικανικές σχέσεις παραμένουν τεταμένες σε πολλούς τομείς: σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ταϊβάν, τεχνολογικός ανταγωνισμός, εμπόριο, κινεζικές εδαφικές διεκδικήσεις στην Νότια Σινική Θάλασσα.

Η επίσκεψη είχε αναβληθεί τον Φεβρουάριο μετά την είσοδο κινεζικού μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

«Από την αρχή του έτους, οι σινοαμερικανικές σχέσεις αντιμετωπίζουν νέες δυσκολίες και προκλήσεις. Είναι σαφές σε ποιον ανήκει η ευθύνη», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ προς τον Αντονι Μπλίνκεν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός «ξεκαθάρισε την επίσημη θέση της Κίνας ως προς το θέμα της Ταϊβάν», που αποτελεί και το βασικό σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες, και επεσήμανε και «άλλες σημαντικές ανησυχίες» του Πεκίνου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Κίνα εξακολουθεί να θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της κινεζικής επικράτειας η οποία δεν έχει γίνει δυνατόν να ενωθεί με την Κίνα μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949. Κατά συνέπεια, το Πεκίνο είναι αντίθετο με οποιαδήποτε επίσημη σχέση ανάμεσα στις άλλες χώρες και την Ταϊπέι και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι δεν τηρεί προηγούμενες δεσμεύσεις της.

«Σφάλματα υπολογισμού»

«Ο Τσιν Γκανγκ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να σεβασθούν (τις κινεζικές ανησυχίες), να σταματήσουν να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και να σταματήσουν, στο όνομα του ανταγωνισμού, να πλήττουν την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της Ουάσινγκτον, η σύνοψη της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν περισσότερο αισιόδοξη.

Ο Αντονι Μπλίνκεν αναφέρθηκε στην «σημασία διατήρησης ανοικτών των διαύλων επικοινωνίας για την διαχείριση με υπεύθυνο τρόπο των σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Πεκίνο για να αποφευχθούν σφάλματα υπολογισμού και συγκρούσεις», αναφέρει σε ανακοίνωση ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αντονι Μπλίνκεν κατέστησε επίσης σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τις διπλωματικές τους δεσμεύσεις για να αναδεικνύουν θέματα που αποτελούν πηγές ανησυχίας, όπως και πιθανούς τομείς συνεργασίας», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Τον περασμένο Νοέμβριο, για πρώτη φορά από την είσοδο του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδονησία.