Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι βρισιές, κοινώς «τα γαλλικά» που συχνά πυκνά ξεστομίζουμε, αποτελούν σημάδι έλλειψης παιδείας και χαμηλής νοημοσύνης. Έρευνες όμως έρχονται να αποδείξουν το ακριβώς αντίθετο: οι βρισιές είναι δείγμα νοημοσύνης και λεκτικής ανωτερότητας και μπορούν να αποφέρουν σε όσους τις ξεστομίζουν πολλαπλά οφέλη.

«Τα πλεονεκτήματα της βρισιάς είναι πολλά. Τα τελευταία 20 χρόνια πολλές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι βρισιές βοηθούν τον εγκέφαλο και το συναίσθημα, και δίνουν την ευκαιρία μελέτης του εγκεφάλου» δήλωσε ο Τίμοθι Τζέι, ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας στο Κολέγιο Φιλελευθέρων Τεχνών της Μασαχουσέτης, ο οποίος έχει μελετήσει τη βρισιά για περισσότερα από 40 χρόνια.

1. Σημάδι νοημοσύνης

Μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι μορφωμένοι άνθρωποι με πλούσιο λεξιλόγιο ήταν καλύτεροι στο να επινοούν βρισιές από εκείνους που είχαν λιγότερη λεκτική ευχέρεια.

Ο ειδικός σε θέματα αυτοπεποίθησης και ευτυχίας, Cliff Arnall από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ έχει προσδιορίσει την 23η Ιουνίου 2006 ως την πιο ευτυχισμένη ημέρα του έτους. Οι υπολογισμοί του βασίστηκαν στην υπαίθρια δραστηριότητα, τη φύση, την κοινωνική αλληλεπίδραση, τα παιδικά καλοκαίρια, τις θετικές αναμνήσεις, τη θερμοκρασία και τις διακοπές.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαριθμήσουν όσες περισσότερες λέξεις ξεκινούν με F, A ή S μέσα σε ένα λεπτό. Άλλο ένα λεπτό αφιερώθηκε στο να βρουν βρισιές που ξεκινούσαν με αυτά τα τρία γράμματα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι εκείνοι που σκέφτηκαν τις περισσότερες λέξεις F, A και S παρήγαγαν και τις περισσότερες βρισιές. «Αυτό είναι ένα σημάδι νοημοσύνης, στο βαθμό που η γλώσσα συσχετίζεται με τη νοημοσύνη» δήλωσε ο Jay, ο οποίος συνέταξε τη μελέτη. «Οι άνθρωποι που είναι καλοί στη γλώσσα είναι καλοί στο να δημιουργούν ένα λεξιλόγιο βρισιών» πρόσθεσε σύμφωνα με το CNN.

Η βρισιά μπορεί επίσης να σχετίζεται με την κοινωνική νοημοσύνη, πρόσθεσε ο Jay. «Το να έχεις τις στρατηγικές για να ξέρεις πού και πότε είναι σωστό να βρίζεις και πότε όχι», είπε ο Jay, «είναι μια κοινωνική γνωστική δεξιότητα όπως το να διαλέγεις τα σωστά ρούχα για τη σωστή περίσταση. Αυτό είναι ένα αρκετά εξελιγμένο κοινωνικό εργαλείο».

2. Ένδειξη ειλικρίνειας

Η επιστήμη έχει επίσης διαπιστώσει μια θετική σχέση μεταξύ της βωμολοχίας και της ειλικρίνειας. Οι άνθρωποι που έβριζαν έλεγαν λιγότερα ψέματα σε διαπροσωπικό επίπεδο και ήταν ακέραιοι σαν χαρακτήρες, σύμφωνα με σειρά μελετών του 2017. «Όταν εκφράζεις με ειλικρίνεια τα συναισθήματά σου με ισχυρές λέξεις, τότε θα φανείς πιο ειλικρινής», δήλωσε ο Jay, ο οποίος δεν συμμετείχε στις μελέτες.

Αν και το υψηλότερο ποσοστό χρήσης βωμολοχιών συσχετίστηκε με περισσότερη ειλικρίνεια, οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποίησαν ότι δεν θα πρέπει κάποιος να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο κάποιος βρίζει, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εμπλακεί σε ανήθικες συμπεριφορές.

3. Βελτιώνει την ανοχή στον πόνο

Θέλετε να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό ενώ γυμνάζεστε; Ρίξτε μια βρισιά να δείτε τι θα γίνει. Μελέτες έδειξαν ότι άνθρωποι που έβριζαν ενώ έκαναν στατικό ποδήλατο για ώρα είχαν περισσότερη δύναμη από αυτούς που δεν το έκαναν. Άνθρωποι που έβριζαν καθώς βουτούσαν το χέρι τους σε παγωμένο νερό, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, ένιωθαν λιγότερο πόνο και μπορούσαν να κρατήσουν τα χέρια τους στο νερό περισσότερο από εκείνους που έλεγαν μια ουδέτερη λέξη.

«Το κύριο μήνυμα είναι ότι η βρισιά σας βοηθά να αντιμετωπίσετε τον πόνο» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας και ψυχολόγος Richard Stephens, σε παλαιότερη συνέντευξη στο CNN. «Φαίνεται ότι με το να βρίζεις πυροδοτείς μια συναισθηματική αντίδραση στον εαυτό σου, η οποία πυροδοτεί μια ήπια αντίδραση στρες, η οποία φέρει μαζί της μια μείωση του πόνου που προκαλείται από το στρες» λέει.

Προσοχή, ωστόσο, την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να παρατείνετε την προπόνησή σας βρίζοντας. Οι βρισιές χάνουν τη δύναμή τους πάνω στον πόνο όταν χρησιμοποιούνται πολύ, ανακάλυψε επίσης η έρευνα.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν περισσότερα οφέλη από ό,τι κάποιοι άλλοι από το να βρίζουν. Πάρτε τους ανθρώπους που φοβούνται περισσότερο τον πόνο, οι οποίοι ονομάζονται καταστροφολόγοι. «Ένας καταστροφολόγος» εξήγησε ο Stephens, «μπορεί να έχει μια μικροσκοπική πληγή και να σκέφτεται: «Ω, αυτό είναι απειλητικό για τη ζωή. Θα πάθω γάγγραινα, θα πεθάνω»». Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνδρες που ήταν λιγότερο καταστροφολόγοι είχαν όφελος από το βρισίδι, ενώ οι άνδρες που ήταν περισσότερο καταστροφολόγοι δεν είχαν. Ενώ με τις γυναίκες δεν υπήρχε καμία διαφορά», δήλωσε ο Stephens.

4. Σημάδι δημιουργικότητας

Η βρισιά φαίνεται να επικεντρώνεται στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, το μέρος που οι άνθρωποι συχνά αποκαλούν «δημιουργικό εγκέφαλο». Οι έρευνες σχετικά με το βρίσιμο χρονολογούνται από τη βικτοριανή εποχή, όταν οι γιατροί ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς που έχασαν την ικανότητά τους να μιλούν μπορούσαν ακόμα να βρίζουν.

«Έβριζαν με απίστευτη ευχέρεια», δήλωσε η Byrne. «Οι παιδικές επιπλήξεις, οι βρισιές και οι χαρακτηρισμοί – λέξεις με έντονο συναισθηματικό περιεχόμενο που μαθαίνονται από νωρίς- τείνουν να διατηρούνται στον εγκέφαλο ακόμη και όταν όλη η υπόλοιπη γλώσσα μας χάνεται».

5. Βρισιές αντί για γροθιές

Γιατί επιλέγουμε να βρίζουμε; Ίσως επειδή η βωμολοχία παρέχει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα που μπορεί να μας προστατεύσει από σωματική βλάβη, δήλωσε ο Jay.

«Ένας σκύλος ή μια γάτα θα σας γρατζουνίσει, θα σας δαγκώσει όταν φοβάται ή θυμώνει. Η βρισιά μας επιτρέπει να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας συμβολικά χωρίς να το κάνουμε με νύχια και με δόντια».

Η βρισιά γίνεται τότε μια απομακρυσμένη μορφή επιθετικότητας, είπε ο Jay, προσφέροντας την ευκαιρία να εκφράσει κανείς γρήγορα τα συναισθήματά του, ενώ ελπίζει να αποφύγει τις επιπτώσεις. «Ο σκοπός της βρισιάς είναι να εκτονώσω τα συναισθήματά μου και υπάρχει ένα πλεονέκτημα στο ότι μου επιτρέπει να τα αντιμετωπίσω».

Μια παγκόσμια γλώσσα

Τι κάνει τη χρήση της βρισιάς τόσο ισχυρή; Η δύναμη του ταμπού, φυσικά. Αυτή η πραγματικότητα είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη: σχεδόν κάθε γλώσσα στον κόσμο περιέχει βρισιές.

«Φαίνεται ότι μόλις έχεις μια λέξη ταμπού και τη συναισθηματική επίγνωση ότι η λέξη θα προκαλέσει δυσφορία σε άλλους ανθρώπους, τα υπόλοιπα φαίνεται να ακολουθούν φυσικά» δήλωσε ο Byrne.