Ελλάδα και Τουρκία πάνε για β’ γύρο εκλογών και όπως φαίνεται η επικράτηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στον πρώτο γύρο θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Δημιουργείται ένα ευρύτερο πλαίσιο ευκαιρίας διότι θα έχουμε και τους τρεις παίχτες της περιοχής Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία με φρέσκες και κυρίως ισχυρές κοινοβουλευτικά κυβερνήσεις. Δημιουργείται μια ευκαιρία και νομίζω ότι είναι κυρίως θέμα της Τουρκίας να αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή, συνεχίζοντας την προσπάθεια της προσέγγισης με την Ελλάδα και ευρύτερα με τη Δύση, συνειδητοποιώντας ότι μέσα από μια τέτοια διαδικασία μόνο κερδισμένη τελικά μπορεί να βγει αν αφήσει λίγο στην άκρη τους παραλογισμούς και τις νέο οθωμανικές διεκδικήσεις. Μακάρι να αξιοποιηθεί» δήλωσε στην ΕΡΤ ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Η οικονομία δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εκλογές

Συγκρίνοντας τις ομοιότητες και τις διαφορές στις εκλογικές διαδικασίες σχολίασε ότι τελικά η οικονομία δεν έπαιξε τελικά τόσο σημαντικό ρόλο. «Φαίνεται δε ότι στην Ελλάδα το κύμα ακρίβειας δικαιολογήθηκε ως ένα εισαγόμενο φαινόμενο» ενώ για τα ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι« δεν αποτέλεσαν σημαντικό θέμα και στις δύο προεκλογικές διαδικασίες» εκτιμώντας ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην πρωτοβουλία της Τουρκίας να χαμηλώσει τους τόνους.

Μιλώντας για το ρόλο της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες υποστήριξε ότι μάλλον μετέδωσε «αντικρουόμενα μηνύματα» στους ψηφοφόρους. «Είδαμε ότι τόσο η αντιπολίτευση στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα δεν κατάφερε να πείσει ότι μπορεί να διαχειριστεί τα μεγάλα θέματα που έρχονται μπροστά. Φαίνεται ότι και οι δύο χώρες προτίμησαν τη σταθερότητα που εξέπεμπαν και οι δύο ηγέτες», προσέθεσε συμπληρώνοντας ότι δεν είναι παράλληλες καταστάσεις.

Τα F-35 και η σχέση με τις ΗΠΑ

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος για την απόκτηση των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F35 επισήμανε ότι είναι θέμα λίγου χρόνου να αποκτήσει η Ελλάδα τα F-35. «Η Ελλάδα έχει καταφέρει και έχει και έχει χτίσει ευρύτερες συμμαχίες με τη Δύση, ειδικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Και όπως τόνισε έχουμε αρκετά κοινά συμφέροντα, ενεργειακά και ασφάλειας. Μια σχέση, πους όπως είπε, δεν ετεροπροσδιορίζεται.

«Για πάρα πολλές δεκαετίες οι σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με άλλα μέρη της Δύσης προσδιοριζόταν από τις σχέσεις με την Τουρκία. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σήμερα» υπενθυμίζοντας ότι για πάρα πολλά χρόνια υπήρχε μια ισορροπία εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών στην πώληση όπλων.

«Σήμερα είμαστε στο 10-0. Η Ελλάδα προχωράει στην αγορά των αεροσκαφών και η καθυστέρηση αυτή δεν οφείλεται στην αμερικανική πλευρά. Οφείλεται στο δικό μας προγραμματισμό και οικονομικές δυνατότητες» δήλωσε ο κ. Δεσποτόπουλος. Μιλώντας για την Τουρκία υπενθύμισε ότι εναγωνίως προσπαθεί να αναβαθμίσει 16 αεροσκάφη προηγούμενης γενιάς».