Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία με τη Μόσχα και το Κίεβο να προχωρούν σε στρατηγικά πλήγματα εκατέρωθεν κατά του αντιπάλου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με την υφυπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, ανακατέλαβαν μια έκταση περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων από την Ρωσία. Η περιοχή αυτή βρίσκεται γύρω από την πόλη Μπαχμουτ.

Σε ανάρτησή της στο Telegram η Μαλιάρ γράφει ωστόσο ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί «κάπως» εντός της ίδιας της πόλης και ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται.

«Τις τελευταίες ημέρες οι στρατιώτες μας απελευθέρωσαν περίπου 20 τετρ. χλμ. στα βόρεια και τα νότια της περιφέρειας της Μπαχμούτ. Ταυτόχρονα, ο εχθρός προχωρά εντός της ίδιας της Μπαχμούτ, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά την πόλη με τη βοήθεια του πυροβολικού», ανέφερε στην ανάρτησή της.

Εξουδετέρωση συστοιχίας ουκρανικών Patriot

Από την πλευρά της η Ρωσία, αναφέρει ότι τα ξημερώματα της Τρίτης (16/5) κατάφερε να επιφέρει ισχυρό πλήγμα, με πυραυλική επίθεση, σε μια συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν η ολική καταστροφή του ουκρανικού συστήματος άμυνας.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μόσχας, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, κατάφεραν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε ουκρανικές μονάδες και αποθήκες πυρομαχικών.

Για τις παραπάνω επιθέσεις το Κίεβο δίνει μια διαφορετική εικόνα, τονίζοντας ότι τουλάχιστον 18 ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν το ίδιο βράδυ, μεταξύ των οποίων και οι έξι πύραυλοι τύπου Kinzhals.Στους πυραύλους περιλαμβάνονται ακόμη εννέα πυραύλοι κρουζ Καλίμπρ από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και τρεις πύραυλοι εδάφους Ισκαντέρ.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε παράλληλα, πως καταρρίφθηκαν έξι ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχίντ, καθώς και τρία αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ουκρανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν «εξαιρετικής» έντασης την επίθεση, που ήταν η όγδοη εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας αυτόν τον μήνα. Ήταν «εξαιρετική στην πυκνότητά της», περιλάμβανε «τον μέγιστο αριθμό πυραύλων μέσα στο μικρότερο χρονικό διάστημα», ανέφερε σχετικά ο Σερχίι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, μέσω Telegram.