Ο στρατός της Μιανμάρ σκότωσε δεκάδες ανθρώπους με αεροπορικές επιδρομές σε εκδήλωση που οργάνωσαν εγχώριοι αντίπαλοί του, σε μια από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις από τότε που η χούντα κατέλαβε την εξουσία πριν από περισσότερα από δύο χρόνια.

Τοπικά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η επίθεση το πρωί της Τρίτης είχε στόχο μια τελετή που σηματοδοτούσε τα εγκαίνια ενός γραφείου των αντιπάλων του στρατού στο χωριό Pa Zi Gyi, στην περιοχή Sagaing.

Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, η οποία συγκροτήθηκε για να αντιταχθεί στη χούντα, δήλωσε ότι τουλάχιστον 53 άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν νεκροί, 40 τραυματίστηκαν και ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

«Σήμερα το πρωί, η αεροπορία της Μιανμάρ έριξε πολλές βόμβες σε μια συγκέντρωση πολιτών πολλών εκατοντάδων ατόμων, ενώ επιθετικά ελικόπτερα έπληξαν το πλήθος», δήλωσε ο ασκών καθήκοντα προέδρου της κυβέρνησης, Duwa Lashi La, σε δήλωση.

Κάποια τοπικά ειδησεογραφικά μέσα ανέφεραν ότι οι κάτοικοι φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να φτάσει τους 100.

Εικόνες που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο και φαίνεται ότι τραβήχτηκαν μετά την επίθεση έδειχναν ανθρώπους με πολιτικά ρούχα νεκρούς στο έδαφος δίπλα σε μια κατεστραμμένη κατασκευή. Σε ένα βίντεο, ένας άνδρας ακούγεται να λέει: «Αν έχετε επιζήσει, κάντε έναν ήχο»

Ο Kyaw Wunna, ένας υπάλληλος διάσωσης, είπε στους τοπικούς Thanlwin Times ότι το νέο κτίριο διοίκησης είχε ολοκληρωθεί μόλις πριν από μια εβδομάδα. Στην τελετή έναρξης προσφέρθηκαν αναψυκτικά και παρευρέθηκαν ντόπιοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Ο στρατός, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021, προκαλώντας ευρεία αντίθεση στο κοινό, εξαπολύει όλο και περισσότερο αεροπορικές επιδρομές σε μια προσπάθεια να συντρίψει το κίνημα ένοπλης αντίστασης. Απεργίες έπληξαν σχολεία, ιατρικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικούς χώρους, σπίτια πολιτών και υποδομές, σύμφωνα με την Myanmar Witness, μια ομάδα ερευνητών ανοιχτού κώδικα που παρακολουθεί τα τεκτενόμενα.

Η χούντα, η οποία βασίζεται σε ρωσικά και κινεζικά αεροσκάφη, δεν έχει σχολιάσει την επίθεση της Τρίτης. Προηγουμένως έχει αρνηθεί τις φρικαλεότητες εναντίον αμάχων και αποκάλεσε τις αντιστασιακές ομάδες «τρομοκράτες» που, όπως λέει, προσπαθούν να καταστρέψουν τη Μιανμάρ.

Ο πρόεδρος Duwa Lashi La ζήτησε να καταδικαστεί η επίθεση. «Ο στρατός συνεχίζει τον απερίσκεπτο πόλεμο εναντίον του λαού της χώρας μας. Ο μοναδικός τους στόχος είναι να εδραιώσουν την εξουσία μέσω του θανάτου και της καταστροφής. Δεν θα τα καταφέρουν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για μια νέα Μιανμάρ. Στόχος μας είναι μια Μιανμάρ στην οποία δεν μπορούν να συμβούν τέτοιες θηριωδίες και όπου η δύναμη πηγάζει από τη θέληση του λαού και όχι από τη δύναμη των όπλων», είπε.

Ζήτησε από τις γειτονικές χώρες να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Sagaing και σε άλλες περιοχές που έχουν πληγεί από συγκρούσεις.

Ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια έχει αυξηθεί από το πραξικόπημα, από 1 εκατομμύριο σε 17,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.