Στρατιωτικές τιμές και αφιερώματα καλωσόρισαν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τη σύζυγό του, Ολένα Ζελένσκα, στην Πολωνία.

Ενώ ο ουκρανός πρόεδρος έχει ταξιδέψει επίσης στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, το ταξίδι στην Πολωνία ξεχώρισε γιατί είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και πραγματοποιήθηκε χωρίς το απόρρητο των προηγούμενων ταξιδιών του στο εξωτερικό.

Ήταν επίσης η πρώτη φορά που ταξίδεψε μαζί με τη σύζυγό του στο εξωτερικό από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου εξωτερικής πολιτικής του πολωνού προέδρου.

Ο Ζελένσκι είχε ταξιδέψει μέσω της Πολωνίας σε προηγούμενα ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε υπάρξει προορισμός του. Ο σκοπός του ταξιδιού στη Βαρσοβία ήταν πρωτίστως να ευχαριστήσει μια χώρα που υπήρξε διεθνής υποστηρικτής για την Ουκρανία, καθώς και ασφαλές καταφύγιο για Ουκρανούς πρόσφυγες αλλά και κόμβος διέλευσης για ανθρωπιστική βοήθεια και όπλα με προορισμό την Ουκρανία.

Τον Ζελένσκι και τη σύζυγό του υποδέχθηκαν στη Βαρσοβία ο πρόεδρος Άντρεϊ Ντούντα, ο οποίος του απένειμε την παλαιότερη και υψηλότερη διάκριση της Πολωνίας, το Τάγμα του Λευκού Αετού.

Ο Ντούντα είπε στον Ζελένσκι ότι ήταν ένας «μοναδικός άνθρωπος» και δεν είχε καμία αμφιβολία ότι «η στάση του, μαζί με τη γενναιότητα του έθνους, έσωσαν την Ουκρανία».

Ο Ζελένσκι με τη σειρά τπυ ευχαρίστησε τον Πολωνό ηγέτη, την κυβέρνηση και τον λαό που στάθηκε «ώμος με ώμο» με την Ουκρανία και έδωσε καταφύγιο στους πρόσφυγες Ουκρανούς. «Δεν εγκαταλείψατε την Ουκρανία, σταθήκατε μαζί μας ώμο με ώμο και σας είμαστε ευγνώμονες. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια ιστορική σχέση» είπε χαρακτηριστικά.

Η Πολωνία έχει δεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες από την αρχή του πολέμου και έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο να πείσει άλλες δυτικές δυνάμεις να προμηθεύσουν άρματα μάχης και άλλα όπλα στην Ουκρανία. Ήταν επίσης η πρώτη χώρα που παρέδωσε μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι αναμένεται να μιλήσει επίσης με Ουκρανούς πρόσφυγες και Πολωνούς πολίτες, καθώς και με επιχειρηματίες που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.