Η μυστηριώδης εξαφάνιση της Madeleine MacCann πριν από είκοσι χρόνια θα αποτελεί πάντα μία από τις περιπτώσεις εξαφάνισης που συγκλόνισαν και παραμένουν ανεξιχνίαστα μυστήρια , αλλά το νούμερο ένα αεροπορικό αίνιγμα είναι η εξαφάνιση της πτήσης 370 της Malaysia Airlines, η οποία συνέβη πριν από ακριβώς εννέα χρόνια.

Η πτήση εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου του 2014. Τώρα, μια νέα μίνι σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, που κυκλοφόρησε ανήμερα του ατυχήματος (8 Μαρτίου 2023),  επιχειρεί να εξετάσει όλες τις πιθανότητες, αλλά απλά καταλήγει στο μόνο πόρισμα που βγήκε ποτέ από τη διερεύνηση της παράξενης αυτής υπόθεσης, ότι δηλαδή τίποτα από όσα συνέβησαν δεν ήταν ατύχημα.

Το Boeing 777 έφυγε από την Κουάλα Λουμπούρ τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Μαρτίου του 2014, μια «πτήση ρουτίνας», όπως θα έλεγε κανείς, που υποτίθεται ότι θα μετέφερε τους 227 επιβάτες και τα 12 άτομα του πληρώματος στο Πεκίνο.

Καθώς ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της Μαλαισίας, ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας και ο πιλότος είπαν ο ένας στον άλλον «καληνύχτα». Αυτό ήταν το τελευταίο πράγμα που ακούστηκε από το MH370, το οποίο δεν έφτασε ποτέ στην πόλη Χο Τσι Μινχ και του οποίου τα πολλαπλά συστήματα επικοινωνίας ξαφνικά έγιναν καπνός.

Ωστόσο, εξακολουθούσε να εντοπίζεται από ένα στρατιωτικό ραντάρ και εθεάθη να παρεκκλίνει ξαφνικά από τη διαδρομή του, στρίβοντας απότομα από τη βορειοανατολική του πορεία για να κατευθυνθεί δυτικά προς τη χερσόνησο της Μαλαισίας.

Αλλά στις 02.22 έφτασε στην άκρη της στρατιωτικής εμβέλειας, και σε απόσταση περίπου 230 μιλίων από την Πενάνγκ, ουσιαστικά εξαφανίστηκε, χωρίς κανένα σήμα κινδύνου, και αυτό που ακολούθησε ήταν η μεγαλύτερη και πιο δαπανηρή αεροπορική έρευνα στην ιστορία.

Το «MH370: Το αεροπλάνο που εξαφανίστηκε», σε σκηνοθεσία της Louise Malkinson, είναι το είδος της ιστορίας στην οποία κάθε θεωρία βγάζει νόημα μέχρι να ακούσεις την επόμενη θεωρία.

Μήπως ο πιλότος διέπραξε μαζική δολοφονία και αυτοκτονία; Μήπως η Ρωσία κατέρριψε το αεροπλάνο για να αποσπάσει την προσοχή από την ταυτόχρονη εισβολή της στην Κριμαία; Μήπως τα μη επιθεωρημένα αεροσκάφη που επέβαιναν στο 370 έπρεπε να σταματήσουν από τα αμερικανικά Awacs πριν φτάσουν στην Κίνα;

Μετά από κάθε απόλυτα πειστικό επιχείρημα έρχεται μια εξίσου πειστική κατεδάφισή του και η κατασκευή μιας άλλης υπόθεσης. Η διαδικασία αφήγησης της Louise Malkinson ακολουθεί τις ιδέες καθώς αναπτύσσονται, από τους ανθρώπους που τις αναπτύσσουν σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες εκείνη τη στιγμή.

Το πρόβλημα για ανθρώπους όπως ο δημοσιογράφος της αεροπορίας Jeff Wise, ο οποίος είναι επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος του ντοκιμαντέρ, είναι ότι οι πληροφορίες δεν ήταν ποτέ διαθέσιμες όλες μαζί.

Ούτε η Malaysia Airlines ούτε η κυβέρνηση της Μαλαισίας μίλησαν ποτέ πλήρως ανοιχτά για οτιδήποτε. Και όταν ένα άλλο αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών καταρρίφθηκε πάνω από την Ουκρανία τέσσερις μήνες μετά την πιθανώς μοιραία κατάρριψη της πτήσης 370 στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, η υπόθεση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη.

Κανείς δεν το θέτει ακριβώς έτσι στο ντοκιμαντέρ, αλλά η σκέψη των περισσότερων ανεξάρτητων ερευνητών της υπόθεσης – συμπεριλαμβανομένου του Jeff Wise, της Γαλλίδας ομολόγου του, Florence de Changy, και του Ghyslain Wattrelos, ενός Γάλλου που έχασε τη γυναίκα του και δύο από τα παιδιά του στην πτήση ΜΗ370 – ανάγεται σε μια ρήση του Arthur Conan Doyle: «Μόλις αποκλείσεις το αδύνατο, ό,τι απομένει, όσο απίθανο κι αν είναι, πρέπει να είναι η αλήθεια».

Αυτό οδηγεί σε κάποιες άγριες θεωρίες, όπως παραδέχονται ακόμη και οι ίδιοι. Αλλά ελλείψει μιας πιο λογικής εκδοχής των γεγονότων, αρχίζει κανείς να αναρωτιέται. Και όταν οι πληροφορίες που έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη αφήγηση αγνοούνται ή απορρίπτονται, η παράνοια παίρνει διαστάσεις.

Η Cyndi Hendry, για παράδειγμα, μέλος μιας οργάνωσης που ερεύνησε εθελοντικά δορυφορικές εικόνες της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, ισχυρίζεται ότι είδε συντρίμμια εκεί, αλλά η επίσημη πλευρά εμμένει στη θεωρία ότι το αεροπλάνο είχε πάρει απότομη κλίση προς τα δυτικά πριν φθάσει στον εναέριο χώρο του Βιετνάμ, διέσχισε εκ νέου τη χερσόνησο της Μαλαισίας και στη συνέχεια πέταξε νότια πάνω από τον απέραντο Ινδικό Ωκεανό μέχρι να ξεμείνει από καύσιμα.

Είναι εικόνες όπως αυτή – ένα σκάφος-φάντασμα που πετά μέσα στη νύχτα, με τους επιβάτες του είτε νεκρούς είτε τρομοκρατημένους – που κάνουν το «MH370: Το αεροπλάνο που εξαφανίστηκε» κάτι περισσότερο από μια συναρπαστική έρευνα ή ένα θρίλερ που δεν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Υπάρχει ένα στοιχείο τρόμου σε μια υπόθεση στην οποία τίποτα δεν έχει διευθετηθεί και κανείς δεν αναπαύεται εν ειρήνη.