Είναι ο παπά – Γιάννης (Βάθης), ο «κόκκινος» ιερωμένος του ΣΥΡΙΖΑ από τα Σελλιά Ρεθύμνου, ο νέος «παπα-Ανυπόμονος»; Ο αριστερός ακτιβισμός του φανατικού «τσιπρικού» παπά – Γιάννη, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από το 3ο Συνέδριό του, έχει γίνει αποδεκτός στο κόμμα του με θέρμη και ενθουσιασμό.

Γιατί ο Τσίπρας ζητά εκλογές εδώ και τώρα

«Είχαμε να δούμε παπά στην Αριστερά από την εποχή του ΕΑΜ», έχει πει για αυτόν η Μαρία Ρεπούση, παραπέμποντας στον καθηγούμενο Γερμανό Δημάκη, τον θρυλικό παπά του Άρη Βελουχιώτη, γνωστότερο ως «Παπα-Ανυπόμονο», που τον ακολούθησε πιστά στο βουνό με το όπλο και τον σταυρό στο χέρι. Αν και ο ιστορικός παραλληλισμός είναι προφανώς άσχετος, ωστόσο για το εσωκομματικό ηθικό η μαχητική παρουσία του δραστήριου ιερωμένου και ο διαπρύσιος λόγος του υπέρ των «ιερών και οσίων» της Συριζαϊκής Αριστεράς, αποτελεί ένα επιχείρημα επίκλησης του ευρύτερου λαϊκού ερείσματος που διαθέτει το κόμμα.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τον έχει υποδείξει ενώπιον του κομματικού ακροατηρίου ως «το πρόσωπο της διεύρυνσης» του ΣΥΡΙΖΑ και ο παπά-Γιάννης κινητοποιεί κόσμο και κοσμάκη όταν ο πρόεδρος του κόμματος επισκέπτεται την Κρήτη: «Οι αετοί δεν πέφτουνε σε χαμηλά λημέρια / γιατί συντρόφους έχουνε τον ήλιο και τ’ αστέρια», λέει η μαντινάδα που αφιέρωσε στον κ. Τσίπρα όταν κατέβηκε στο Ροδάκινο μετά την ήττα των εκλογών του 2019 και όπως έχει δηλώσει στα τοπικά μέσα με αφορμή την διεύρυνση του κόμματος «έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον πρόεδρο και πρέπει να του λύσουμε τα χέρια χωρίς ιδεολογικές εμμονές».  

Πρόσφατα με αφορμή την εξόδιο ακολουθία του έκπτωτου μονάρχη Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ στην Μητρόπολη Αθηνών, ο παπά – Γιάννης δεν δίστασε, βγάζοντας το αντιβασιλικό του μένος, να αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Facebook (όπου έχει 5.000 φίλους και 700 ακολούθους), ένα εμπρηστικό σχόλιο «Βομβαρδίστε την Μητρόπολη να τελειώνουμε μια και δια παντός!». Διαμαρτυρόμενος για το ότι «το fb μου επέβαλε περιορισμούς», αποφάνθηκε: «Το γνωρίζω πλέον ότι η Δημοκρατία στη χώρα που την γέννησε έγινε μετανάστης…».

Στην κριτική που δέχθηκε (τα «Παραπολιτικά» του καταλόγισαν ότι δεν διαφέρει «από κάτι μισαλλόδοξους, ακροδεξιούς εκκλησιαστικούς παράγοντες, που μοιράζουν κατάρες και αφορισμούς») δεν πήρε τίποτα πίσω, τονίζοντας ότι ενώ «η απόφαση ήταν να ταφεί ως απλός πολίτης, αυτοί έκαναν βασιλική ταφή, αγνοώντας την ξεκάθαρη απόφαση του ελληνικού λαού γύρισαν την χώρα 50 χρόνια πίσω!!!!», στρέφοντας τα πυρά του και προς το εσωτερικό της Εκκλησίας: «Έφτασε στο σημείο ηγούμενος και πρωτοσύγγελος μητροπόλεως της Ελλαδικής Εκκλησίας να μας λέει διαδικτυακά ότι η Χάρη της ιερωσύνης και η βασιλεία είναι το ίδιο!!!». «Σε λίγο θα τον κατατάξουν ισότιμο με τον ένα και μοναδικό επουράνιο βασιλέα τον Ιησού Χριστό που έτσι κι αλλιώς δεν έχει ουδεμία σχέση με εμάς που λέμε ότι τον υπηρετούμε!!!», θα σημειώσει, προσθέτοντας: «Ο λαός αποφάσισε αλλά για άλλη μια φορά φωνή βοώντος εν τη ερήμω στην ελλαδική εκκλησία!!!». Υπογράφοντας ως μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο παπα – Γιάννης δηλώνει: «Το ξέρω ότι κατ’ αυτούς είναι θανάσιμο  αμάρτημα να είσαι αριστερός, εάν όμως αγκάλιαζα τους κυβερνώντες θα ήταν Θεία χάρη και ακόμα μεγαλύτερη εάν ήμουν κρυφά γραμμένος σε ΝΟΔΕ ανά την Ελλάδα!!!», διακηρύσσοντας: «Όχι δεν θα σιωπήσω γιατί εάν ο λαός σιωπήσει και οι λίθοι κεκράξονται!!!». 

Ο ιερωμένος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φοράει μόνο ράσο, αλλά είναι και αγρότης. «Είμαι περισσότερο αγρότης από παπάς», λέει συχνά τονίζοντας πως «ο λόγος του είναι κοινωνικός -ζω πώς βιώνουν οι πολίτες τα προβλήματά τους, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας». Διοργανώνει συλλαλητήρια και είναι «μπροστάρης» στους τοπικούς αγώνες και τις κινητοποιήσεις υπέρ των αγροτών, του ΕΣΥ κλπ.

Διατηρεί την άποψη ότι «Εκκλησία και Αριστερά συνδυάζονται» και δηλώνει «υπερήφανος που είναι αριστερός». Εντός της Εκκλησίας διακρίνει τους φιλοπρόοδους που επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο από εκείνους που ανήκουν στον συντηρητισμό. Μάλιστα με αφορμή τα εμβόλια δεν είχε διστάσει να συγκρουστεί ανοιχτά με αντιεμβολιαστές από τον χώρο της Εκκλησίας: «Στο Ιράν της Ευρώπης που ζούμε υπάρχει κανένας εισαγγελέας διαθέσιμος γιατί η Ελλαδική Εκκλησία σιωπά;», είχε διερωτηθεί. Πάντως έχει πει πως «την Εκκλησία την σέβομαι πάρα πολύ, αλλά σέβομαι και τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς και τις αγωνίες του Αλέξη Τσίπρα», για τον οποίο δεν κρύβει την αφοσίωσή του: «Το πρόβλημα της Δεξιάς δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο ίδιος ο Τσίπρας», δηλώνει.